Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με το βλέμμα στη μετά αξιολόγηση εποχή

Το σχέδιο για την ανάκαμψη της χώρας και τα πρόσωπα που θα το υλοποιήσουν ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι κινήσεις για την προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Με το βλέμμα στη μετά αξιολόγηση εποχή

  • A-
  • A+

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μοιάζει να πλησιάζει και τυπικά, ωστόσο οι απαιτήσεις του προγράμματος δημιουργούν στην κυβέρνηση την ανάγκη να καλλιεργήσει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό κλίμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης.

Οχι μόνο μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στο επικείμενο Γιούρογκρουπ της 24ης Μαΐου, αλλά πολύ περισσότερο κατά τους μήνες που θα ακολουθήσουν, καθώς ο βαθμός επιτυχίας του προγράμματος -που ισοδυναμεί με την αυτόματη λήψη ή μη πρόσθετων σκληρών μέτρων- εξαρτάται από την προσέλκυση επενδύσεων και τις καλές επιδόσεις στα έσοδα του Δημοσίου.

Ο πρωθυπουργός σε αυτό το κλίμα φάνηκε να εξαρτά το σύνολο της πορείας της ελληνικής οικονομίας με την επίτευξη μιας ικανοποιητικής απόφασης για την (σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο) ελάφρυνση του χρέους.

«Αν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος στις 24 Μαΐου, το 2017 θα επιστρέψουμε στις αγορές και ίσως πολύ νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος, το 2018, θα έχουμε βγει από το Μνημόνιο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη «Real News», συμπληρώνοντας ότι η ρύθμιση του χρέους θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών προς την ελληνική οικονομία.

Εντός και εκτός

Για τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του όμως παίζει σημαντικό ρόλο και η ομάδα που θα υλοποιήσει το αναπτυξιακό σχέδιο. «Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει ένας νέος κύκλος και η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή» είπε και πρόσθεσε ότι «έχει έρθει η ώρα το σχέδιο μιας συνολικής αναμόρφωσης της χώρας να μπει σε ράγες υλοποίησης».

Υπογράμμισε μεν ότι «τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν αυτή την ευθύνη απέναντι στους πολίτες έχουν μεγάλη σημασία, αλλά ακόμη μεγαλύτερη έχει ο μηχανισμός υλοποίησης, συντονισμού και ελέγχου της κυβερνητικής πολιτικής».

Υπό αυτή την έννοια όλοι στην κυβέρνηση αναμένουν ένα ανακάτεμα της «τράπουλας», με ορισμένες αποχωρήσεις και ανακατατάξεις, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να ακουμπήσουν υπουργεία που άπτονται της οικονομίας και σε κάθε περίπτωση ανασχηματισμός δεν θα γίνει πριν από τον Ιούλιο.

Χαρακτήρισε πάντως «εξαιρετικά ευφυή κίνηση στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης» την ελληνική πρόταση για τον αυτόματο δημοσιονομικό «διορθωτή», συμπληρώνοντας όμως ότι ο μηχανισμός αυτός «σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει απολύσεις στο Δημόσιο», ενώ «το πιο σημαντικό είναι ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί».

Στις κινήσεις εκτός Ελλάδος πρωταγωνίστησε το περασμένο τριήμερο ο Νίκος Παππάς, που εκτός των επαφών που είχε με αξιωματούχους των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών ομίλων στη Νέα Υόρκη.

Ο υπουργός Επικρατείας, σύμφωνα με τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, επέμεινε στο ζήτημα της «σταθερότητας που εκπέμπει μια χώρα η οποία υλοποιεί τα όσα δεσμεύεται, τόσο σε επίπεδο οικονομικών στόχων όσο και μεταρρυθμίσεων, δημιουργώντας ένα περιβάλλον φιλόξενο για επενδυτές και επιχειρήσεις οι οποίες σέβονται τον νόμο και επιδιώκουν την ανάπτυξη».

Οι συνομιλητές του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «συμφώνησαν πως είναι πλέον σαφές ότι η εικόνα της Ελλάδας ως μιας χώρας σε διαρκή κρίση ανήκει στο παρελθόν».

Ενόσω δε τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν αποτυπωθεί σε πραγματικά μεγέθη στα χρηματοπιστωτικά δεδομένα, ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι «η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιθυμεί γρήγορη και καθαρή λύση στο ζήτημα του χρέους».

Επίθεση

Η κυβέρνηση πάντως συντηρεί το επιθετικό κλίμα ενάντια στη Ν.Δ. απαντώντας σε επικριτικά σχόλια της Συγγρού.

«Στην αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατούν να κρύψουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η αξιολόγηση έκλεισε και το σχέδιο αποσταθεροποίησης, στο οποίο τόσο πολύ είχαν επενδύσει, δεν καρποφόρησε. Τους παρακολουθούμε με κατανόηση» σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι αναφορικά με τα όσα καταλόγισε στον πρωθυπουργό η Ν.Δ.

Σε έτερα σχόλιά τους, οι ίδιοι κύκλοι ύψωναν τους τόνους, λέγοντας ότι «η υποκρισία και η κουτοπονηριά της Ν.Δ. δεν έχουν όρια».

Εθεταν δε το ερώτημα γιατί εκείνη που «έσκιζε τα ιμάτιά της για τη συμφωνία, δεν λέει τώρα ανοιχτά τη δική της πρόταση υπέρ της περικοπής μισθών και συντάξεων; Γιατί δεν εξηγεί την ευθυγράμμισή της με τις πιο υφεσιακές και κοινωνικά καταστροφικές προτάσεις του ΔΝΤ;

Και γιατί δεν μας εξηγεί τι κατάφερε για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, με την απώλεια 25% του ΑΕΠ που πέτυχαν το διάστημα 2010-2014; Κάπου χρειάζεται και λίγη ντροπή».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η Αριστερή Πλατφόρμα προτείνει Μνημόνιο και δραχμή
Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ζητά από τους διαφωνούντες να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση ερμαφροδιτισμού, "στηρίζω...
Η Αριστερή Πλατφόρμα προτείνει Μνημόνιο και δραχμή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Μας γυρίζουν στην εποχή των μνημονίων
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η οικονομία μπήκε σε ύφεση από τον Οκτώβριο του 2019, τονίζοντας παράλληλα πως ο πρωθυπουργός αντί να δώσει λύσεις επιλέγει να υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών. Ειρωνική...
Τσίπρας: Μας γυρίζουν στην εποχή των μνημονίων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
N. Παππάς: Αναγκαίο το μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη
Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Νίκος Παππάς τονίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι και οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες θυσιάζονται στην εφαρμογή μνημονιακού τύπου πολιτικών και στην επιβίωση μεγάλων...
N. Παππάς: Αναγκαίο το μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γ. Βαρουφάκης: Στο Eurogroup η κυβέρνηση μας έδεσε με 5ο Μνημόνιο
Σε δημοκρατική εγρήγορση όλους τους δημοκράτες που βλέπουν το τσουνάμι του πέμπτου Μνημονίου να έρχεται καλεί ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25. Τι δήλωσε για το περιστατικό στην Αίγινα.
Γ. Βαρουφάκης: Στο Eurogroup η κυβέρνηση μας έδεσε με 5ο Μνημόνιο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ώρα ευθύνης - Ανάγκη για άμεση χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών»
Την ανάγκη για άμεση χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και μια γενναία δημόσια παρέμβαση για την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τονίζει το δύσκολο...
«Ώρα ευθύνης - Ανάγκη για άμεση χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σόιμπλε: «Δεν σας πληρώνω, γιατί τα θέλω για τον προϋπολογισμό μου» [ηχητικό]
Η «Εφ.Συν.» προδημοσιεύει κατά αποκλειστικότητα ένα απόσπασμα από απάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Γιάνη Βαρουφάκη.
Σόιμπλε: «Δεν σας πληρώνω, γιατί τα θέλω για τον προϋπολογισμό μου» [ηχητικό]

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας