Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αμοιβαία πυρά μέσω Δράσης
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αμοιβαία πυρά μέσω Δράσης

  • A-
  • A+

Με σημαία τις μεταρρυθμίσεις και από επιθέσεις προς την κυβέρνηση χαρακτηρίστηκαν οι ομιλίες του προέδρου της Ν.Δ. και του επικεφαλής του Ποταμιού στο συνέδριο της Δράσης, του Στέφανου Μάνου που άνοιξε τις εργασίες του.

Η συνύπαρξη των δύο στο συνέδριο της Δράσης δημιουργεί εντυπώσεις ότι ίσως το Ποτάμι κοιτάζει προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς παραμένει επιφυλακτικό στην προσπάθεια διεύρυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της οποίας είναι βασικός συνομιλητής.

Η ταυτόχρονη αυτή παρουσία των Μητσοτάκη και Θεοδωράκη στο συνέδριο της Δράσης έχει προκαλέσει τη δυσφορία της Χαριλάου Τρικούπη.

Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση είναι το ίδιο το πρόβλημα»

Με την ομιλία-χαιρετισμό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση προς την κυβέρνηση τονίζοντας ότι «δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά είναι το ίδιο το πρόβλημα».

Όπως υποστήριξε, χρειάζεται «μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θα τολμήσει με θάρρος και αποφασιστικότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές θα είναι ο κεντρικός εκφραστής «αυτής της μεγάλης μεταρρυθμιστικής συμμαχίας που σήμερα γεννιέται στη χώρα», ανα και παραδέχθηκε ότι αντιλαμβάνεται και την καχυποψία για το κόμμα του.

«Πρέπει και εμείς να αποδεικνύουμε πως είμαστε διατεθειμένοι να αλλάζουμε. Η Ν.Δ. αλλάζει γρήγορα. Μπορεί να ηγηθεί τολμηρών μεταρρυθμιστικών και ασυμβίβαστων δυνάμεων», υπογράμμισε.

Μεταρρυθμίσεις και λαϊκισμός

σύμφωνα με το πρόεδρο της Ν.Δ. δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, αλλά ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και τον λαϊκισμό.

«Παρά τις όποιες διαφωνίες και διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια πρέπει να πάμε μαζί» είπε καιχαρακτήρισε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση ως τη χειρότερη της μεταπολίτευσης.

«Η ιδεολογική χρεοκοπία της Αριστεράς», είπε, «που δοκιμάστηκε στο καμίνι της άσκησης διακυβέρνησης, μας προσφέρει μια ευκαιρία και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «καταστροφικές επιλογές» και τόνισε ότι «η μνημειώδης αποτυχία της επιβεβαίωσαν ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν μονόδρομο για να βγει η χώρα από την κρίση».

Ωστόσο, άσκησε κριτική και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πολιτικό κόστος, αλλά συντεχνιακό κόστος. Και αντίθετα υπάρχει πολιτικό όφελος εάν κάποιος τολμήσει να εφαρμόσει με συνέπεια μεγάλες μεταρρυθμίσεις».

Σε αυτές συμπεριέλαβε τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μείωση των φόρων, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και ένα ισχυρό κράτος που δεν θα παρεμβαίνει στην αγορά και θα έχει ρυθμιστικό ρόλο.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα αποδώσουν.

«Ο “κόφτης” είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας του Αλέξη Τσίπρα και ο λόγος που όλοι πιστεύουν οτι τα μέτρα δεν θα αποδώσουν», συμπλήρωσε εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θα υπογράψει τέταρτο πρόγραμμα το οποίο, είπε, δεν θα το εφαρμόσει.

Θεοδωράκης: «Με φιλελεύθερους και αριστερούς μεταρρυθμιστές»

Το συνέδριο της Δράσης χαιρέτισε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι το Ποτάμι πρωτοστατεί στον διάλογο του κέντρου και συνεργάζεται με φιλελεύθερους και αριστερούς μεταρρυθμιστές.

Δίνοντας το στίγμα μιας απομάκρυνσης από τον διάλογο με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε στην ομιλία του ότι το κόμμα θα συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο των προτάσεων, με «απόλυτες προτεραιότητες» την «αύξηση των θέσεων εργασίας και τη μείωση των φόρων».

«Σε αυτόν το δρόμο ενισχύουμε τη συνεννόηση των παραγωγικών δυνάμεων. Στηρίζουμε αυτούς που ξεχωρίζουν και προσφέρουν. Συμμαχούμε με τους νεωτεριστές στις “αποκομμένες” τοπικές κοινωνίες. Πρωτοστατούμε στον διάλογο του κέντρου. Συνεργαζόμαστε με φιλελεύθερους και αριστερούς μεταρρυθμιστές».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαιρέτισε τον Στέφανο Μάνο ως «διαχρονικό ηγέτη των φιλελεύθερων απόψεων στην Ελλάδα» και τόνισε ότι ενώ δεν προσυπογράφει όλα όσα έχει υποστηρίξει στην πολιτική, θεωρεί «ότι αν η ελληνική κοινωνία είχε ακούσει τους ρεαλιστές, που πάντα εκπροσωπούσε ο Στέφανος Μάνος, και δεν είχε σαγηνευθεί από τους λαϊκιστές, δεν θα ήμασταν τώρα στο 3ο-4ο -έχουμε χάσει και τους αριθμούς- μνημόνιο».

Ώρα για ένα new deal

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε για την ανάγκη «για ένα new deal» ή μια νέα αρχή, σήμερα που η χώρα βουλιάζει στα αδιέξοδα.

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει «συγκεκριμένα και χειροπιαστά μέτρα που μας αλλάζουν σελίδα».

«Οι μεταρρυθμίσεις μας έφεραν κοντά»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που έφεραν το Ποτάμι και τη Δράση κοντά.

Τόνισε ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να ξαναστηθεί από την αρχή και εξήγησε:

«Πρέπει να εξαφανίσουμε το κομματικό κράτος. Πρέπει να προχωρήσουμε στην άρση της μονιμότητας σε αρκετούς τομείς του δημοσίου. Πρέπει να πάμε σε μια γενναία συνταγματική μεταρρύθμιση. Μη κρατικά πανεπιστήμια. Χωρισμός κράτους-Εκκλησίας» τα περιέγραψε.

Επίσης μίλησε και ανάγκη για αλλαγή του πολιτεύματος.

«Να συζητήσουμε για το προεδρικό σύστημα, Πρόεδρος εκλεγμένος από τον λαό», είπε.

Όροι ασύμβατοι

Σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, οι όροι μεταρρύθμιση και Αριστερά, όπως και μεταρρύθμιση και Δεξιά στην Ελλάδα είναι όροι ασύμβατοι.

«Τα παλιά κόμματα -το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία- μόνο κατ’ εξαίρεση προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις» ανέφερε και χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «αντάξιο διάδοχός του παλιού».

«Στο αυθαίρετο κομματικό κράτος -και έχει παντού θεμέλια στο “οικόπεδο Ελλάδα”- ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να προσθέσει το δικό του πανωσήκωμα. Με τα πιο κακά υλικά».


 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Το Ποτάμι πρέπει να συμπλεύσει με τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη»
Νέος «πονοκέφαλος» για τον Σ. Θεοδωράκη έρχεται από τις δηλώσεις του Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος τόνισε ότι το Ποτάμι πρέπει να συμπορευτεί με τη Νέα Δημοκρατία του Κ. Μητσοτάκη. Ο βουλευτής του κόμματος έπλεξε...
«Το Ποτάμι πρέπει να συμπλεύσει με τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ήρθαν πιο κοντά, διαψεύδοντας την... προσέγγιση
Σύγκλιση απόψεων σε αρκετά θέματα καταγράφηκε ανάμεσα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης του...
Ήρθαν πιο κοντά, διαψεύδοντας την... προσέγγιση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντιπολίτευση κατά Μαξίμου με αφορμή την παραίτηση Κοτζιά
Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με αφορμή την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών. Για έναν...
Αντιπολίτευση κατά Μαξίμου με αφορμή την παραίτηση Κοτζιά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γρ. Ψαριανός: Το Ποτάμι να στηρίξει Μητσοτάκη
Με νέες σημερινές δηλώσεις συντηρεί ο βουλευτής του Ποταμιού την κόντρα του με τον Σταύρο Θεοδωράκη, μία μέρα μετά τις εμπρηστικές αναρτήσεις του στο twitter. Ο Γρηγόρης Ψαριανός καταγγέλλει ότι δύο βουλευτές...
Γρ. Ψαριανός: Το Ποτάμι να στηρίξει Μητσοτάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Μια οφειλόμενη απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη»
«Το Ποτάμι θα συνεχίσει να έχει λόγο ύπαρξης, μέχρι η χώρα να φύγει από τα δεσμά των λαϊκίστικων και συντηρητικών δυνάμεων» απαντά ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στον πρόεδρο της Νέας...
«Μια οφειλόμενη απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ν.Δ. & ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονται για τις στρατιές των πελατών τους»
«Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια που ήταν στα πράγματα εξέθρεψαν το κομματικό κράτος», τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αμφισβητεί την πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και...
«Ν.Δ. & ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονται για τις στρατιές των πελατών τους»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας