Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε εκλογικό συναγερμό η Ν.Δ.

Για όλα τα ενδεχόμενα ετοιμάζεται η αξιωματική αντιπολίτευση

Σε εκλογικό συναγερμό η Ν.Δ.

  • A-
  • A+

Αναπόφευκτες θεωρεί τις πρόωρες εκλογές ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης, είτε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, εφόσον κλείσει η αξιολόγηση και τεθεί το θέμα του χρέους, είτε λόγω συνέχισης του αδιεξόδου με το εφεδρικό πακέτο μέτρων.

Πάνω σ’ αυτόν τον καμβά η Ν.Δ. έχει μπει σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας, επιδιώκοντας να βάλει στην άκρη κάθε άλλο σενάριο για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος ή διενέργεια δημοψηφίσματος.

Τα μηνύματα που στέλνει έξω ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως «δεν πρόκειται να συνεργαστεί με οποιουσδήποτε όρους με τον Αλ. Τσίπρα για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.», την οποία χαρακτηρίζει καταστροφική.

Σε όλες τις συζητήσεις του, στο πλαίσιο των επαφών με το ΕΛΚ, ο Κυρ. Μητσοτάκης προβάλλει τη δική του πολιτική γραμμή, το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει επεξεργαστεί η ομάδα του αντιπροέδρου Κ. Χατζηδάκη υπό τον γενικό τίτλο «Λιγότεροι φόροι και λιγότερες δαπάνες».

Η θεώρηση αυτή κινείται στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε. αλλά και των επιλογών των συντηρητικών κυβερνήσεων και, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., είναι η μόνη αξιόπιστη πρόταση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα

Οι μεταρρυθμίσεις που προβάλλει η νέα ηγεσία της Ν.Δ. εστιάζονται στη διαμόρφωση επενδυτικού περιβάλλοντος με τη σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων και αλλαγές στο εργασιακό πλαίσιο, κατά τα πρότυπα του γερμανικού αλλά και του νέου γαλλικού σχεδίου.

Οσον αφορά το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που βρίσκεται στη Βουλή, η Ν.Δ. επιμένει ότι εάν εφαρμοστεί θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα.

Παράλληλα, η Ν.Δ. σχεδιάζει να επαναφέρει στην πολιτική ατζέντα το θέμα των δαπανών, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν πολλές επιφυλάξεις ως προς την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Με αυτή τη θεώρηση επιχειρείται να αιτιολογηθεί από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Ν.Δ. η επιμονή των δανειστών για το «πακέτο-ρεζέρβα», ύψους 3,6 δισ. ευρώ, με έμφαση στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και την αύξηση της έμμεσης φορολογίας.

Παρά ταύτα, στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη υπογραμμίζουν ότι το εφεδρικό πακέτο μπορεί να αποφευχθεί ή να μετριαστεί αισθητά, εφόσον προωθηθούν δομικές μεταρρυθμίσεις.

Με τον τρόπο αυτόν η Ν.Δ. δίνει μήνυμα και στο εσωτερικό για κλιμάκωση των κοινωνικών αντιδράσεων αμέσως μετά το Πάσχα με στόχο την περαιτέρω φθορά της κυβέρνησης.

Η κυρίαρχη εκτίμηση στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη είναι ότι το νομοσχέδιο θα περάσει μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά θα τελεί υπό αίρεση λόγω των ενστάσεων του κουαρτέτου και των εσωτερικών αντιδράσεων. Σύμφωνα με τη Ν.Δ., καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτό το νομοσχέδιο.

Για να κόψει τα σενάρια κοινοβουλευτικής διεύρυνσης της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχεδιάζει νέα ανοίγματα προς το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με βάση τη «συμφωνία αλήθειας» που παρουσίασε στο 10ο συνέδριο του κόμματός του.

Οσον αφορά τα σενάρια περί νέου δημοψηφίσματος, συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη υπογραμμίζουν ότι τα νέα μέτρα προέκυψαν με υπαιτιότητα της κυβέρνησης και θεωρούν ότι οποιαδήποτε σκέψη για διενέργεια δημοψηφίσματος θα έθετε σε δοκιμασία τη δημοκρατική νομιμότητα και τη θέση της χώρας στην Ε.Ε.

  

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επίθεση σε όλα τα μέτωπα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας το μεσημέρι να επιτεθεί στην κυβέρνηση για το προσφυγικό παραθέτοντας τις δικές του προτάσεις, αλλά και στα ζητήματα της...
Επίθεση σε όλα τα μέτωπα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δύο στην τελική ευθεία
Λίγο πριν από τις εσωκομματικές κάλπες της Ν.Δ., οι δύο υποψήφιοι σχεδιάζουν τις κινήσεις τους και συμφωνούν στις αντικυβερνητικές κορόνες. Ο Β. Μεϊμαράκης κράτησε αποστάσεις από την περίοδο Σαμαρά, ενώ ο Κ....
Δύο στην τελική ευθεία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πρώτο ημίχρονο» η ευρωκάλπη, «μητέρα των μαχών» οι εθνικές εκλογές
Για τη σημασία των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας παράλληλα πυρά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
«Πρώτο ημίχρονο» η ευρωκάλπη, «μητέρα των μαχών» οι εθνικές εκλογές
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μητσοτάκης: «Τα 4 πράγματα που θα θυμόμαστε από τον κ. Τσίπρα»
Στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «αφιέρωσε» μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής σε κοινή εκδήλωση των ΝΟ.Δ.Ε στον Βόλο. 
Μητσοτάκης: «Τα 4 πράγματα που θα θυμόμαστε από τον κ. Τσίπρα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μητσοτάκης: Έχουμε... 302 βουλευτές στο Κοινοβούλιο
Με επίκεντρο τις πρόσφατες δηλώσεις και μετακινήσεις βουλευτών, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για κυβέρνηση σε αποδρομή. Υποστήριξε ότι...
Μητσοτάκης: Έχουμε... 302 βουλευτές στο Κοινοβούλιο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η (Νέα) Δημοκρατία θέλει εκλογές
Το τρίπτυχο Συμφωνία των Πρεσπών, Novartis, τρομοκρατία κυριάρχησε ακόμη μία φορά στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Ζήτησε εκ νέου εκλογές και χρησιμοποίησε βαριές...
Η (Νέα) Δημοκρατία θέλει εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας