Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Κεντροαριστερά τους φέρνει πιο κοντά

Ψήνεται το ραντεβού της Φώφης και του Γιώργου

EUROKINISSI

Η Κεντροαριστερά τους φέρνει πιο κοντά

  • A-
  • A+

Μετά την ανταλλαγή επιστολών όλα δείχνουν ότι έφτασε η στιγμή για έναν νέο γύρο τηλεφωνικών επαφών και κατ' ιδίαν συναντήσεων μεταξύ των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Ο λόγος γνωστός και αφορά τη διερεύνηση της κοινής πορείας των τριών πολιτικών δυνάμεων με στόχο έναν ενιαίο φορέα που θα καλύψει τον πολιτικό χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Οι δυσκολίες και τα εμπόδια στις συνεννοήσεις δεν έχουν ξεπεραστεί ολοκληρωτικά. Ωστόσο, μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών στις σχετικές συζητήσεις επικρατεί η άποψη ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να μείνει ημιτελής, αλλά να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για μια «χρυσή τομή».

Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι εντός της εβδομάδας είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου, ώστε να επανενωθούν ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ με όρους αυτονομίας του κάθε φορέα.

Υπενθυμίζεται ότι προ δεκαημέρου η Χαριλάου Τρικούπη είχε καταθέσει σχετικό αίτημα ώστε να διερευνηθεί μέσα από μια συνάντηση το ενδεχόμενο συμπόρευσης των δύο κομμάτων, με τον πρώην πρωθυπουργό να ζητά να προσκληθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το επίμαχο σκέλος της πρότασης Παπανδρέου έχει απορριφθεί μετ' επαίνων από το ΠΑΣΟΚ, όμως και από το ΚΙΔΗΣΟ διευκρίνισαν ότι το κάλεσμα απευθύνεται πρωτίστως στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος που «μετακόμισαν» προσωρινά στην Κουμουνδούρου και μπορούν να επιστρέψουν στην αρχική τους πολιτική επιλογή.

Πάντως, μια συνάντηση Γεννηματά-Παπανδρέου, όπως αντιλαμβάνονται πολύ καλά τα επιτελικά στελέχη του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

Κι αυτό, καθώς πάντοτε υπάρχει κίνδυνος αναβίωσης της πολιτικής αντιπαράθεσης με την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είναι σαφές ότι δεν βλέπει θετικά την προοπτική επανάκαμψης του πρώην πρωθυπουργού και ορισμένων πολιτικών παραγόντων που πρωτοστάτησαν στη διάσπαση του Ιανουαρίου του 2015.

Ομως και σε επίπεδο στρατηγικής στόχευσης, το χάσμα είναι βαθύ, αφού ο κ. Παπανδρέου έχει ταχθεί υπέρ μιας πορείας των προοδευτικών δυνάμεων προς τα αριστερά, ενώ ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε το μέλλον της «προοδευτικής συμμαχίας» με το βλέμμα στραμμένο προς τα δεξιά του πολιτικού τόξου.

Σε χρόνο παράλληλο αναζητείται δίαυλος επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι. Από τη Χαριλάου Τρικούπη οι διαβουλεύσεις με τη Σεβαστουπόλεως παρουσιάζονται να προχωρούν εποικοδομητικά και η έμφαση δίνεται στη συγκρότηση μιας κοινής επιτροπής διαλόγου.

Σε αυτήν εξετάζεται να λάβουν μέρος και ανεξάρτητες προσωπικότητες του χώρου. Εξειδικευμένη συζήτηση περί ονομάτων δεν έχει γίνει προς το παρόν, διατείνονται από το περιβάλλον της Φ. Γεννηματά.

Υπεράσπιση του ΠΑΣΟΚ, απόσταση από Βαγγέλη

Παρέμβαση σε τρεις άξονες

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η Φώφη Γεννηματά στη σημερινή της παρέμβαση στη Βουλή με αντικείμενο τον τομέα της δικαιοσύνης και τις υποθέσεις αντιμετώπισης φαινομένων διαφθοράς.

Θα υπερασπιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το 2009 ώς το 2011 για την ενίσχυση του ρόλου της Δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της διαπλοκής, φέρνοντας ως παραδείγματα τον θεσμό των οικονομικών εισαγγελέων και τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων σε τραπεζικούς λογαριασμούς και λίστες μεγαλοκαταθετών ή εν δυνάμει φοροφυγάδων.

Δεύτερον, θα ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης των ανεξάρτητων αρχών και την ανεμπόδιστη λειτουργία της Δικαιοσύνης αντιπαραβάλλοντας την απόπειρα χειραγώγησης και διάλυσης εκ μέρους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, για να τεκμηριώσει τις καταγγελίες της, θα αναφερθεί στις πρωτοφανείς παρεμβάσεις της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Β. Θάνου.

Τρίτον, θα στιγματίσει το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό για τις πρακτικές τους, με σκοπό, όπως θα πει, τη δημιουργία ενός «συστήματος ΣΥΡΙΖΑ», που επιχειρεί «έφοδο στο κράτος», τακτοποίηση «ημετέρων» με ρουσφετολογικό τρόπο και νέες πελατειακού τύπου σχέσεις με συμφέροντα.

«Ολα στο φως» για υποθέσεις δικαιοσύνης, όμως να μη γίνει μια αντιπαράθεση «για το θεαθήναι» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., επισήμανε με χθεσινές του ραδιοφωνικές δηλώσεις ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Την ίδια ώρα, με αφορμή την υπόθεση Βγενόπουλου και την ανταλλαγή επιστολών και αλληλοκατηγοριών ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Σηφουνάκη, από τη Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι η κ. Γεννηματά δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί το θέμα αυτό σε εσωκομματικό πρόβλημα και θα τοποθετηθεί στη γραμμή να διαλευκανθούν πλήρως όλες οι πτυχές του.

Πάντως, από την περασμένη Πέμπτη που βγήκε στη δημοσιότητα το ζήτημα, το ΠΑΣΟΚ φάνηκε να τηρεί διακριτές αποστάσεις και μόνο τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται το ότι δεν υπήρξε η παραμικρή δήλωση ή ανακοίνωση στήριξης του τέως προέδρου, ο οποίος κλήθηκε να υπερασπιστεί μόνος τον εαυτό του. Σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη διευκρίνιζαν χθες ότι ο κ. Βενιζέλος θα δώσει επαρκείς απαντήσεις και σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του δεν πρόκειται να τον αφήσουν έκθετο.

Το σίριαλ με τα φαρμακερά δημόσια βέλη συνεχίστηκε παρ' όλα αυτά, με τον Νίκο Σηφουνάκη να απαντά μέσω δήλωσής του στους ισχυρισμούς του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι έχει προσωπική αντιδικία με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, παραθέτοντας σειρά γεγονότων που αντικρούουν το εν λόγω επιχείρημα.

«Είναι μια αντιπαράθεση δημόσια, στην οποία πρωτοστατήσαμε ως παράταξη, για την διάκριση των εξουσιών που συνδέεται άρρηκτα με τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον και τότε ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος είχε εξέχουσα θέση», σημειώνει στη δήλωσή του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον κ. Βενιζέλο να απαντήσει αν ισχύουν οι χαρακτηρισμοί του περί «απατεώνος» (έτσι είχε αποκαλέσει στο παρελθόν σύμφωνα με τον κ. Σηφουνάκη ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον κ. Βγενόπουλο).

Συμπληρωματικά τονίζει ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει επιλέξει ρόλο παρατηρητή των τεκταινομένων, «όμως όταν ανενδοίαστα παραποιείται η αλήθεια – παρότι δεν προτίθεμαι να έχω ένα διάλογο "κωφών" με τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο – είναι χρέος να αντικρούεται το ψέμα με παράθεση αδιάψευστων στοιχείων».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γιώργος καλεί Φώφη
Ηταν τέλη Ιουνίου όταν η Φώφη Γεννηματά συναντούσε επί τρίωρο τον Γιώργο Παπανδρέου. Αντικείμενο η Κεντροαριστερά και σκοπός να διερευνήσουν τη δυνατότητα επανένωσης του ΠΑΣΟΚ με το ΚΙΔΗΣΟ μετά την τραυματική...
Γιώργος καλεί Φώφη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φώφη καλεί (ξανά) Σταύρο-Γιώργο
Την πρόταση για διάλογο με το Ποτάμι, που απηύθυνε εκ νέου με τη συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.», αναμένεται να εξειδικεύσει εντός της εβδομάδας και μέσω τηλεφώνου στον Σταύρο Θεοδωράκη η Φώφη Γεννηματά, η οποία...
Φώφη καλεί (ξανά) Σταύρο-Γιώργο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με ρόλο στον νέο φορέα
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο Νίκος Αλιβιζάτος θα συμμετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα ανακοινώσει η Φώφη Γεννηματά. Δυσαρέσκεια και αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο έγινε...
Με ρόλο στον νέο φορέα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δημοψήφισμα στο ΠΑΣΟΚ
Κάλπες σκέφτονται να στήσουν στη Χ. Τρικούπη για να αποφασίσει η βάση το μέλλον του Κινήματος, αν δηλαδή επιθυμεί να συνεχίσει με αυτονομία το κόμμα και άρα ο νέος φορέας να είναι πολυκομματικός ή αν θα...
Δημοψήφισμα στο ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ασκήσεις ισορροπίας με τις λίστες
Εισηγήσεις δέχεται η Φώφη Γεννηματά για να τοποθετήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και τον Γιώργο Παπανδρέου σε νομό όπου η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα εκλέξει σίγουρα...
Ασκήσεις ισορροπίας με τις λίστες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ψηφοδέλτια για δυνατούς λύτες
Καραμπόλες και γρίφοι στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η ένταξη του Παπανδρέου και των στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ καθιστά την κατάρτιση της εκλογικής λίστας μια υπόθεση που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Θα...
Ψηφοδέλτια για δυνατούς λύτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας