Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πιθανή σύμπραξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς

Πιθανή σύμπραξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς

  • A-
  • A+

ΠΟΤΑΜΙ

Ναι στον διάλογο, όχι στη συνένωση

Η επιφύλαξη με την οποία το Ποτάμι αντιμετώπιζε τη συζήτηση για μια ενδεχόμενη σύμπραξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς δείχνει να υποχωρεί για την ώρα, καθώς με τη γραπτή του απάντηση στην επιστολή της Φώφης Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης δέχεται να συμμετάσχει στον διάλογο, έστω και απορρίπτοντας μια άμεση συμφωνία κορυφής με το ΠΑΣΟΚ.

Αν και ο ίδιος κρατά μικρό καλάθι σχετικά με το πού θα οδηγήσουν οι πρωτοβουλίες αυτές, εν τούτοις θέτει σαφές χρονοδιάγραμμα δύο μηνών, οριοθετεί την προσπάθεια και τάσσεται κατά της συμμετοχής τόσο του ΣΥΡΙΖΑ (πρόταση Παπανδρέου) όσο και της Ενωσης Κεντρώων (πρόταση Βενιζέλου).

Η Σεβαστουπόλεως δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να αρνηθεί να μείνει έξω από τη συζήτηση, δεδομένης της δημοσκοπικής πίεσης που συνεχώς αυξάνεται (σ.σ. 1,6% και 2,1% με την αναγωγή στην τελευταία δημοσκόπηση της Alco). Οπως εκτιμούν στο Ποτάμι, η συγκρότηση της κοινής επιτροπής με εκπροσώπους από όλους τους φορείς του χώρου βρίσκεται σε εξέλιξη και θα προχωρήσει.

Ο επικεφαλής του κόμματος τάχθηκε χθες (ΣΚΑΪ) υπέρ του διαλόγου «για να δούμε αν μπορούμε να φτιάξουμε κάτι καινούργιο, το οποίο όμως θα έρθει αν προστεθεί μια κρίσιμη μάζα στην κοινωνία, όχι αν στρογγυλοκαθίσουμε εμείς στις πρώτες θέσεις». Οπως είπε λίγο αργότερα στην κοινοβουλευτική ομάδα, «θέλουμε μια μεγάλη κοινωνική καινούργια συμμαχία. Δεν θέλουμε μια συμμαχία με παλιές δυνάμεις, με παλιές ιδέες, με παλιά πρότυπα».

Θετικό αντίκτυπο

Η επιστολή Θεοδωράκη είχε κατ’ αρχήν θετικό αντίκτυπο στην Κ.Ο. του Ποταμιού, η οποία συνεδρίασε χθες δημόσια, με τον κάθε βουλευτή και ευρωβουλευτή να παρουσιάζει θέσεις και προτάσεις για συγκεκριμένους τομείς πολιτικής. Τον τόνο έδωσε ο «αρχιτέκτονας» της στρατηγικής για τη σύμπραξη του Ποταμιού με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος στη χθεσινή συνεδρίαση χαρακτήρισε την επιστολή Θεοδωράκη «θετική, πολιτικά σωστή, ενωτική, ειλικρινή και ρεαλιστική».

Ο κ. Λυκούδης δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή και όπως είπε χαρακτηριστικά («Αθήνα 984»), «για πρώτη φορά η συζήτηση παίρνει σάρκα και οστά και από το επίπεδο των ευχών, τώρα έχει φτάσει σε επιστολές μεταξύ των αρχηγών». Απευθυνόμενος όμως προς το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι το Ποτάμι ή όποιο άλλο σχήμα του χώρου δεν μπορεί να θεωρείται «αποσχισθέν τμήμα του μεγάλου ΠΑΣΟΚ για να επιδιώκουμε ντε και καλά τη συνένωσή μας με ανάμνηση το ‘80».

Από την πλευρά του ο Χάρης Θεοχάρης («Πρακτορείο FM») χαρακτήρισε θετική την επιστολή Θεοδωράκη, προσθέτοντας ότι «ο χώρος μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ενοποιηθεί άμεσα σε έναν καινούργιο πολιτικό φορέα, αλλιώς θα συνθλιβεί» και κάλεσε τους αρχηγούς να δείξουν γενναιότητα.

ΠΑΣΟΚ

Ηρθε η ώρα για το επόμενο βήμα

Με επίγνωση των δυσκολιών αλλά και με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη τις νέες εξελίξεις που πυροδότησε τις τελευταίες ημέρες η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των αρχηγών των κεντροαριστερών κομμάτων.

Οι εκτιμήσεις στο στενό επιτελείο της Φώφης Γεννηματά κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ο κοινός τόπος για να ξεκινήσει ο διάλογος και έχει έρθει η ώρα να γίνει ένα πρώτο «θαρραλέο βήμα».

Να καθίσουν, δηλαδή, στο ίδιο τραπέζι όλοι όσοι εκφράζονται από τις δυνάμεις του ριζοσπαστικού κέντρου, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς και να συνδιαμορφώσουν τη «μεγάλη συμμαχία» του προοδευτικού χώρου.

Βασική παράμετρος της οπτικής των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι ότι πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ως προς την επίτευξη του τελικού στόχου για έναν ενιαίο ομόσπονδο φορέα.

Οι ενστάσεις που καταγράφονται και οι διαφορετικές αποχρώσεις συνυπολογίζονται στο σκέλος των εμποδίων, αλλά δεν προκαλούν φόβο, αφού δεν θεωρούνται ανυπέρβλητα, πλην ενός: της πρότασης εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου, να προσκληθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο, που απορρίπτεται διαρρήδην τόσο από τη Χαριλάου Τρικούπη όσο και από τη ΔΗΜΑΡ αλλά και το Ποτάμι.

Το ραντεβού

Η εβδομάδα που διανύουμε πιθανότατα θα αναλωθεί σε επιπλέον ζυμώσεις και παρασκηνιακές διεργασίες για να προετοιμαστεί το έδαφος των τετ α τετ συναντήσεων.

Παρεμβαίνοντας χθες στον δημόσιο διάλογο, ο Κώστας Σκανδαλίδης επέμεινε στην επιτάχυνση των διαδικασιών, διαφωνώντας με ένα χαλαρό μοντέλο προώθησης της συμπόρευσης των κομμάτων και των κινήσεων στην κεντροαριστερά. «Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και νομίζω ότι τη χειρότερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει κανείς σε έναν ενδιάμεσο χώρο που θα έπρεπε να συγκροτηθεί ως δημοκρατική προοδευτική παράταξη είναι να περιμένει να ωριμάσουν τα πράγματα.

Στο τέλος θα σαπίσουν!», δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Παραπολιτικά FM). Εξάλλου, εμφανίστηκε σε γενικές γραμμές θετικός με τον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο σημείωσε ότι δεν έχει νόημα από τη στιγμή που πρόκειται για ένα κόμμα που «πολεμάει λυσσαλέα» το ΠΑΣΟΚ «και θέλει ουσιαστικά να το διαλύσει».

Απογοητευμένος και απαισιόδοξος για την προοπτική να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού και ΚΙΔΗΣΟ έδειξε να είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, (ΑΘΗΝΑ 9.84).

«Πρέπει να κλειστούμε σε ένα δωμάτιο οι αρχηγοί των κομμάτων και των κινήσεων και να μη βγούμε αν δεν υπάρξει απόφαση για τη μεγάλη προοδευτική συμπαράταξη, ανέφερε στο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Πεταλωτής, είπε τους λόγους για τους οποίους πάρα τις πολύ μεγάλες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές», (Ρ/Σ Στο Κόκκινο).

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κεντροαριστερά με τον.... αέρα της Κομισιόν
Μύδροι ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού, Παπανδρέου κατά ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ αφού αισθάνονται δικαιωμένοι από την επιστολή της Επιτροπής και παρότι τους διχάζει η διαδικασία συμπόρερυσης, στη νέα συνάντηση...
Κεντροαριστερά με τον.... αέρα της Κομισιόν
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δύσκολο το προξενιό για ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
Στο επιτελείο Γεννηματά επικρατεί θετικό κλίμα ενώ υπάρχει δυσφορία στο επιτελείο Θεοδωράκη. Μηνύματα εκατέρωθεν μέσω της «Εφ.Συν.».«Δεν προέχουν τα πανηγύρια, προέχουν τα θεμέλια», λέει η Σεβαστουπόλεως....
Δύσκολο το προξενιό για ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα επόμενα βήματα της Κεντροαριστεράς
Τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού φορέα αναζητούν πλέον η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Τι δηλώνουν Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης μετά το...
Τα επόμενα βήματα της Κεντροαριστεράς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Όποιος κερδίσει θα οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές»
Υποχρεωτική ήταν η συμφωνία μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων που απαρτίζουν τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Όπως δήλωσε, έχουν συμφωνήσει με τη Φώφη Γεννηματά όποιος...
«Όποιος κερδίσει θα οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κ.Ο.πηκαν στα δύο
Μετά τα ζητήματα των συνεργασιών (ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ.) και του εκλογικού νόμου (απλή αναλογική ή όχι) οι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς βρήκαν και το τρίτο θέμα αιχμής, για το...
Κ.Ο.πηκαν στα δύο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Τρικυμία» στο Ποτάμι για την Κεντροαριστερά
Επιφυλάξεις, διαφωνίες και ένα υφέρπον κλίμα διχασμού και αμηχανίας προέκυψαν από τη χθεσινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του Ποταμιού (ΜΕΣΥΑ), που συγκλήθηκε για να επικυρώσει την απόφαση συμμετοχής...
«Τρικυμία» στο Ποτάμι για την Κεντροαριστερά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας