Να διαχωρίσει πλήρως τη θέση του από όλα τα υπόλοιπα κόμματα στο θέμα της διαμόρφωσης κλίματος εθνικής συναίνεσης για το προσφυγικό επιχειρεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών βρίσκει αντίθετο το ΚΚΕ και ως εκ τούτου δεν έχει νόημα να γίνει.
Από τον Περισσό εξηγούν ότι τίποτα συγκεκριμένο και ουσιαστικό δεν πρόκειται να προκύψει από την επίμαχη συνάντηση υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας λόγω των διαμετρικά αντίθετων απόψεων και προτάσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Κουτσούμπας διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία στρατηγική, αφού η κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα προτείνουν τη σύσκεψη «ως διαπραγματευτικό ατού, για να ζητηθεί η πιστή εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα λοιπόν με το ΚΚΕ, το πρόβλημα προκύπτει από αυτές τις αποφάσεις τις οποίες έχει καταγγείλει και όπως εκτιμά «μετατρέπουν την Ελλάδα σε χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών».
Και αναρωτιέται ο Δημήτρης Κουτσούμπας: «Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν να υπάρξει συναίνεση ανάμεσα στο ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα, που από την πρώτη στιγμή χαιρέτισαν την ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, γνωρίζοντας ότι αυτή η εμπλοκή αντιμετωπίζει το προσφυγικό ως πρόσχημα, ενώ ουσιαστικά σχετίζεται με τον πόλεμο και τους ανταγωνισμούς στη Συρία και θα αξιοποιηθεί από την Τουρκία για να προβάλει τις γνωστές της αξιώσεις για γκρίζες ζώνες και παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας».
Θέση του ΚΚΕ είναι η απευθείας μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά, όσων έχουν εγκλωβιστεί, στα κράτη τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, σε αντίθεση με hotspots ή κέντρα μετεγκατάστασης διαλογής και εγκλωβισμού.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας