• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -1.2°C / 5.2°C
  0 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.7°C / 3.8°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 5.7°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -0.8°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.1°C / 3.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.7°C / -1.0°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.4°C / 3.6°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 7.5°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.9°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  4 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.1°C / 1.7°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.0°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.0°C / 5.4°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 2.1°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.6°C / 3.9°C
  1 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  63%

Οι 2 άνθρωποι του προέδρου

 • A-
 • A+

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως η απόφαση του προέδρου της Ν.Δ, Κυρ. Μητσοτάκη, για τον ορισμό δύο αντιπροέδρων, του Κ. Χατζηδάκη και του Αδ. Γεωργιάδη. Ο πρώτος θα έχει την ευθύνη διαμόρφωσης του προγράμματος, ο δεύτερος τον συντονισμό του κοινοβουλευτικού έργου. Η πρόθεση του νέου αρχηγού είχε γνωστοποιηθεί την επομένη της εκλογής του και η καθυστέρηση της ανακοίνωσης αποδίδεται στις πρώτες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο προβληματισμός στην ηγεσία της Ν.Δ. για τις επόμενες κινήσεις στο εσωτερικό του κόμματος, με ορίζοντα το συνέδριο, εντάθηκε μετά τις δύο δημοσκοπήσεις (της Metron για τα «Παραπολιτικά» και της Alco για το «Πρώτο Θέμα»). Και οι δύο δίνουν προβάδισμα στη Ν.Δ. (3,7% και 3,3%) και θετική εικόνα του Κυρ. Μητσοτάκη στη σύγκριση με τον Αλ. Τσίπρα.

Η τάση αυτή αποδίδεται ως επί το πλείστον στη μετακίνηση ψηφοφόρων από το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων (30% και 20%). Η μετακίνηση από τη Χ.Α. αποτυπώνεται στο 16% και από το ΠΑΣΟΚ στο 9%. Οι προσδοκίες αυτές δεν έχουν παγιωθεί και όσο γρήγορα δημιουργήθηκαν προκαλώντας συζητήσεις και κλυδωνισμούς στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, άλλο τόσο γρήγορα μπορεί να εξανεμιστούν.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να κινηθεί σταθερά προς τον μεσαίο χώρο, όμως στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. εκφράζονται επιφυλάξεις εάν ο Αδ. Γεωργιάδης στη Βουλή και ο Κ. Χατζηδάκης με το πρόγραμμα μπορούν να σηματοδοτήσουν αυτή τη στρατηγική. Καθώς όμως είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κινηθεί έτσι όπως είχε αποφασίσει και στο θέμα των αντιπροέδρων. Η άλλη επιλογή που είχε ήταν να μεταθέσει την εκκρεμότητα στο συνέδριο, το οποίο όμως και αυτό μεταφέρεται για τα τέλη Απριλίου.

Οι επόμενες επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη, για τους τομεάρχες και τους συντονιστές, όπως και για την ανασύνθεση του πολιτικού συμβουλίου, αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα, αφού όπως εκτιμάται θα πρέπει να λειτουργήσουν αντίρροπα στην εικόνα που εκπέμπουν οι αντιπρόεδροι.

Παράλληλα στο επιτελείο του προέδρου θεωρούν ότι η εικόνα της Ν.Δ. θα διαμορφωθεί από τη δουλειά και τη συνεργασία μεταξύ όλων των στελεχών που θα έχουν την ευθύνη της εκπροσώπησης. Το σχήμα δεν θα έχει χαρακτήρα σκιώδους κυβέρνησης, ωστόσο, από τα χαρακτηριστικά που του αποδίδονται θα είναι η νέα ηγετική ομάδα. Το ερώτημα είναι αν όλα τα στελέχη θα δεχθούν τις θέσεις που θα τους προτείνει ο νέος αρχηγός ή θα καταγραφούν και οι πρώτες αρνήσεις.

Το καθήκον του Αδωνη

Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι ο Αδ. Γεωργιάδης μπορεί να κάνει άνοιγμα στους ψηφοφόρους της λαϊκής Δεξιάς, χτυπώντας την κυβέρνηση στα θέματα της καθημερινότητας και της διαχείρισης της εξουσίας. Ουσιαστικά θα εκπροσωπεί τη Ν.Δ. στις σκληρές αντιπαραθέσεις με τα κυβερνητικά στελέχη γύρω από τα ζητήματα ηθικής.

Η στόχευση είναι να καταφέρει η Ν.Δ. πολύ γρήγορα πλήγμα στην κυβέρνηση, ώστε να επιταχύνει τη φυγή δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ.

Ο Αδ. Γεωργιάδης σε δηλώσεις (ΣΚΑΪ) και σε συνέντευξη (στη Realnews) υπογράμμισε ότι δεν έχει συζητήσει για θέσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη: «Αυτό είναι η αρμοδιότητα του προέδρου, περιμένω να αποφασίσει το πού θα με αξιοποιήσει. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν ταιριάξει τα χνώτα μας και ως υπουργών και ως κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, άρα δεν είναι κάτι καινούργιο η σχέση συνεργασίας μου με τον πρόεδρο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κ. Χατζηδάκης δεν έκανε καμία δήλωση, όπως εξ αρχής είχε κάνει σαφές, παραπέμποντας στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκε χθες με τον επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο για την προσφυγική κρίση και τις αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε., εν όψει της συνόδου τον Φεβρουάριο, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΕΛΚ. Αύριο το μεσημέρι θα επισκεφθεί τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και στις 3 μ.μ. θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην ατζέντα θα μπει και το θέμα του εκλογικού νόμου, με τη Ν.Δ. να βλέπει αρνητικά το ενδεχόμενο αλλαγής στο κατώφλι, ενώ αντιθέτως είναι θετική στην εκπροσώπηση της ομογένειας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καλοκαιρινές γαλάζιες επιθέσεις
Πίεση στην κυβέρνηση σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα και μέσα στον Αύγουστο αποφάσισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι η τακτική αυτή δημιουργεί ζητήματα συνοχής στο κυβερνητικό σχήμα και...
Καλοκαιρινές γαλάζιες επιθέσεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πόλωση με ακροδεξιά ρητορική
Σκηνικό ακραίας πόλωσης μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στην αυγή της μεταμνημονιακής και προεκλογικής περιόδου που μόλις ξεκίνησε. Με σημείο αφετηρίας το διάγγελμα του πρωθυπουργού, οι πρώτες...
Πόλωση με ακροδεξιά ρητορική
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με το τηλεκοντρόλ στα... δόντια!
Με «σύμμαχο» τον Καμμένο (δηλώσεις για «μαύρο χρήμα») και στόχο την πρόκληση ενδοκυβερνητικών τριβών, 52 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ανεβάζουν» στη Βουλή το θέμα της συμμετοχής στη διαδικασία και...
Με το τηλεκοντρόλ στα... δόντια!
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οχι λάθη, πάντα λάθη
Καμπανάκι χτύπησε -εν όψει του κρίσιμου φθινοπώρου- στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως «λάθη από δω και στο εξής δεν επιτρέπονται». Την ίδια ώρα πάντως νέο κύμα γκρίνιας...
Οχι λάθη, πάντα λάθη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με δημόσια διαβούλευση η φυγή προς τα εμπρός
Επειτα από δύο ατυχείς επιλογές στο πεδίο της τακτικής, ο Κυρ. Μητσοτάκης διαμορφώνει τις διαδικασίες κατάρτισης «τεκμηριωμένου και ρεαλιστικού» προγράμματος, με το οποίο φιλοδοξεί να εκπλήξει θετικά τους...
Με δημόσια διαβούλευση η φυγή προς τα εμπρός
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντιπολίτευση σε δύο ταμπλό
Παράλληλα θα «τρέχουν» οι δύο διαφορετικές τάσεις εντός της Ν.Δ.: Από τη μία η... σκληροπυρηνική πλευρά που ζητά μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζεται από τον Αδ. Γεωργιάδη και τους «σαμαρικούς», από...
Αντιπολίτευση σε δύο ταμπλό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας