• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 24.6°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 24.1°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.7°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.7°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 24.0°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.1°C / 22.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.1°C / 23.9°C
  3 BF
  41%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 23.8°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 27.2°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 24.8°C
  3 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 21.6°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 23.9°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  67%

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, για το 2015 διαφαίνεται μείωση τουλάχιστον 6% στα έσοδα των ΟΤΑ από επιχορηγήσεις

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μέτωπο της Αυτοδιοίκησης κατά του προϋπολογισμού

 • A-
 • A+

Νέες αντιδράσεις από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την κεντρική κυβέρνηση προκαλεί ο προϋπολογισμός για το 2015. Ομόφωνα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) αποφάσισε να διεκδικήσει δυναμικά τους πόρους που δικαιούται, συγκροτώντας κοινό αυτοδιοικητικό μέτωπο με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας και προγραμματίζοντας επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, για το 2015 διαφαίνεται μείωση τουλάχιστον 6% στα έσοδα των ΟΤΑ από επιχορηγήσεις. Η Ένωση υπολογίζει ότι το ερχόμενο έτος θα αποδοθούν στους ΟΤΑ 50% λιγότεροι πόροι από τα έσοδα που θα έπρεπε να τους αποδοθούν με βάση τις προβλέψεις του «Καλλικράτη». Όλα αυτά, ενώ και το 2015 οι ΟΤΑ προβλέπεται να είναι αυτοί που θα σηκώσουν το κύριο βάρος της επίτευξης του «εθνικού στόχου» για τη δημιουργία δημοσιονομικού πλεονάσματος. «Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, θα προσφέρουν (σ.σ. οι ΟΤΑ) 863 εκατ. ευρώ πλεόνασμα, όταν η υπόλοιπη γενική κυβέρνηση υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσει έλλειμμα ύψους 1.323 εκατ. ευρώ», τονίζει η ΚΕΔΕ.

Οι δήμαρχοι καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις επί του προϋπολογισμού. Ως πρώτη πρόταση καταθέτουν την συμμετοχή των δήμων (ως ποσοστό και ως ποσό) στην αύξηση των προβλεπόμενων εσόδων του Κράτους από τους φόρους που αποτελούν το «χρηματοδοτικό καλάθι» των ΚΑΠ, όπως ορίζει ο «Καλλικράτης».

Στο πλαίσιο διεκδίκησης περαιτέρω πόρων, η ΚΕΔΕ αποφάσισε να συνεδριάσει από κοινού με τις ΠΕΔ της χώρας την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, ώστε να ληφθεί μια κοινή απόφαση και να υιοθετηθεί ένα κείμενο – πλαίσιο με τις οικονομικές διεκδικήσεις της Αυτοδιοίκησης από την Πολιτεία και, μεταξύ άλλων, να πραγματοποιηθούν το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, συναντήσεις με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή, προκειμένου να ενημερωθούν για τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης σχετικά με τη χρηματοδότηση των δήμων από τον Προϋπολογισμό.

Μεγάλος στόχος της ΚΕΔΕ είναι οι πόροι της Αυτοδιοίκησης, μέσα στην επόμενη πενταετία, να ανέλθουν στο 8% του ΑΕΠ, όπως ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Οι προτάσεις  της Αυτοδιοίκησης

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ έκρινε ότι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015 αδικεί την προσπάθεια που έχουν καταβάλλει τα τελευταία χρόνια οι Ο.Τ.Α. για να εξυγιάνουν  τα οικονομικά τους , αλλά και τη συνεισφορά τους στην επίτευξη πλεονασμάτων.

Για την άρση αυτής της αδικίας προτάθηκαν από τα μέλη του Δ.Σ. μια σειρά από πολιτικές και μέτρα, που θα διασφαλίσουν αφενός την οικονομική βιωσιμότητα όλων των Δήμων, αφετέρου τη δυνατότητά τους να παρέχουν υπηρεσίες ποιότητας στους πολίτες.

Μεταξύ των προτάσεων που τέθηκαν από την πλευρά της ΚΕΔΕ περιλαμβάνονται :

 • Η συμμετοχή των Δήμων ( ως ποσοστό και ως ποσό)  στην αύξηση των προβλεπόμενων εσόδων του Κράτους από τους φόρους  που αποτελούν το «χρηματοδοτικό καλάθι» των ΚΑΠ, όπως ορίζει ο Ν. 3852/2010
 • Η συμμετοχή των Δήμων στα έσοδα από Π.Ο.Ε. ( σήμερα είναι μηδενική)
 • Η ουσιαστική αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προτεραιότητα σε μικρούς και ορεινούς Δήμους που δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια.
 • Τη διάθεση 2 δισ. ευρώ από το νέο Ε.Σ.Π.Α., για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους Δήμους με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και τους Δήμους με διαχειριστική επάρκεια.
 • Να αποδοθούν στους δήμους οι αναγκαίοι πόροι για τη συντήρηση και λειτουργία των μεταφερόμενων δομών (όπως αντίστοιχα μας μειώθηκαν οι πόροι από τη μεταφορά της αρμοδιότητας της μετακίνησης των μαθητών προς τις Περιφέρειες).
 • Να επανέλθει το ποσοστό κατανομής εσόδων του «Πράσινου Ταμείου» στους δήμους από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.  Το ποσοστό αυτό πρέπει να αυξηθεί , πέραν της ανάγκης χρηματοδότησης αναγκαίων για τις τοπικές κοινωνίες έργων, και για έναν ακόμη λόγο. Τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν ραγδαία μείωση. Το 2011 ανήλθαν στα 900 εκατ. €, το 2012 στα 643 εκατ. € και το 2013 στα 305 εκατ. €. Αν δεν υπάρξει αύξηση του ποσοστού και με δεδομένη τη μείωση των απόλυτων αριθμών,  τα χρήματα που θα διατίθενται στους Δήμους σε λίγο διάστημα δεν θα επαρκούν για να χρηματοδοτήσουν κανένα έργο.
 • Να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο δανεισμός της Τ.Α.  ανέρχεται σήμερα, σε 1.642 εκατ. €. Κάθε μείωση του επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα (1%) σημαίνει πρόσθετα έσοδα για τους ΟΤΑ 16,42 εκατ. ευρώ, ετησίως.
 • Να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες των δήμων λόγω της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και της κάλυψης δαπανών από φθορές λόγω της κατάργησης των Σχολικών Φυλάκων
 • Να υπάρξει πρόβλεψη πίστωσης στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2015 για:

-  Την πρόσληψη ειδικών γραμματέων σε όλους τους Δήμους.

-  Την πρόσληψη ειδικών συνεργατών, ειδικών συμβούλων σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των αντιδημάρχων και ιδιαιτέρων γραμματέων.

-  Την κάλυψη εξόδων παράστασης για όλους τους αντιδημάρχους.

-  Την κάλυψη εξόδων μετακίνησης των δημοτικών συμβούλων σε Καλλικρατικούς Δήμους.

Το κόστος για την κάλυψη των συγκεκριμένων δαπανών δεν θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως , αλλά το όφελος που θα προκύψει για την Αυτοδιοίκηση θα είναι πολλαπλάσιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κυβέρνηση αδιόρθωτη, καταντά πλέον επικίνδυνη»
Χωρίς πρόσθετα μέτρα στήριξης κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2022 με την τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, να σημειώνει πως «η κυβέρνηση δεν είναι απλώς αδιόρθωτη, αλλά...
«Κυβέρνηση αδιόρθωτη, καταντά πλέον επικίνδυνη»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πρόταση του ΜέΡΑ25 για έναν προϋπολογισμό εκτός «μνημονιακής λογικής»
Τη δική του αντιπρόταση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 παρουσίασε και κατέθεσε το ΜέΡΑ25, που ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε εμφορείται...
Πρόταση του ΜέΡΑ25 για έναν προϋπολογισμό εκτός «μνημονιακής λογικής»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το «Μέτωπο Ανατροπής για την Αθήνα» παρουσίασε το ψηφοδέλτιό του
Ενεργό παρουσία σε μια «διαρκή μάχη για την Αθήνα» δηλώνουν το «Μέτωπο Ανατροπής για την Αθήνα» και η υποψήφια δήμαρχος Αυγή Μπέσκα-Θεοδόση, που υποστηρίζονται από τη Λαϊκή Ενότητα.
Το «Μέτωπο Ανατροπής για την Αθήνα» παρουσίασε το ψηφοδέλτιό του
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παραμένει υπό επεξεργασία το σχέδιο της Ν.Δ. για τον ΕΝΦΙΑ
Η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας να επιχειρεί να κατευνάζει την αναστάτωση...
Παραμένει υπό επεξεργασία το σχέδιο της Ν.Δ. για τον ΕΝΦΙΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χειροκρότησαν και τη... «σφαλιάρα» οι δήμαρχοι
Προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. αποδείχθηκε το συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, καθώς ο αρχηγός της Ν.Δ. υποσχέθηκε ενισχυμένη αναλογική και ιδιωτικοποιήσεις. Εντυπωσιακό το χειροκρότημα από δημάρχους του κόμματος στην......
Χειροκρότησαν και τη... «σφαλιάρα» οι δήμαρχοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας