Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δύο στην τελική ευθεία

Τις τελευταίες κινήσεις τους εν όψει των εκλογών της 10ης Ιανουαρίου στη Ν.Δ. σχεδιάζουν οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί, ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης και ο Κυρ. Μητσοτάκης, περιμένοντας παράλληλα και την κίνηση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Δύο στην τελική ευθεία

  • A-
  • A+

Τις τελευταίες κινήσεις τους εν όψει των εκλογών της 10ης Ιανουαρίου στη Ν.Δ. σχεδιάζουν οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί, ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης και ο Κυρ. Μητσοτάκης, περιμένοντας παράλληλα και την κίνηση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Στις 11 το πρωί ο πρόεδρος της Ν.Δ. Γ. Πλακιωτάκης θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, προκειμένου να ενημερωθεί για το κυβερνητικό σχέδιο και στη συνέχεια να συγκαλέσει σύσκεψη των αρμόδιων τομέων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Γ. Πλακιωτάκης είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους δύο υποψηφίους για την προεδρία της Ν.Δ. και σε όλα τα κρίσιμα θέματα πέτυχε να διαμορφώσει ενιαία γραμμή, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Και στο ασφαλιστικό, ο μεταβατικός πρόεδρος προγραμματίζει να κάνει το ίδιο, σε συνεργασία με τον επικεφαλής του τομέα Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον τομεάρχη Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτση. Οι δύο πρώην υπουργοί έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη του Ευάγγ. Μεϊμαράκη και του Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης θα επισκεφθεί σήμερα και αύριο τη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει συναντήσεις με τα περιφερειακά και τοπικά στελέχη της Ν.Δ., περιφέρεια που θεωρείται κρίσιμη για την έκβαση της αναμέτρησης με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, μέχρι χθες δεν είχε ξεκαθαριστεί εάν θα έχει συνάντηση και με τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, τον τρίτο του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών και ως εκ τούτου δυνάμει ρυθμιστή του δεύτερου γύρου. Οι σχέσεις των δύο παραμένουν τεταμένες, όμως ούτε οι σχέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με τον περιφερειάρχη είναι θερμές. Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζει αμέσως μετά τον Ευάγγ. Μεϊμαράκη και ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Απορριπτικός ο ένας

Σε συνέντευξή του (στην «Realnews») o Ευάγγ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι «η Ν.Δ. δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «ο Αλ. Τσίπρας ούτε σκοπεύει να με καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου, ούτε σκοπεύω να πάω». Κλιμακώνοντας μάλιστα τον τόνο της κριτικής του προς την κυβέρνηση, ανέφερε ότι «η σημερινή κατάσταση αναστρέφεται αν υπάρξει άμεσα αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής».

Οσον αφορά τώρα την πολιτική που αντιπροτείνει ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης, φρόντισε να πάρει άλλη μία φορά αποστάσεις από την πολιτική της κυβέρνησης του Αντ. Σαμαρά και ιδίως στο σκέλος των απολύσεων, αφήνοντας αιχμές για τον Κυρ. Μητσοτάκη που ήταν υπουργός Δ. Διοίκησης.

«Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν ένα εθνικό και κοινωνικό πρόσημο, να υπηρετούν το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας» υποστήριξε ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Κατά την άποψή μου δεν είναι μεταρρύθμιση η υλοποίηση πολιτικών που αφενός αποδεικνύονται στην πράξη αναποτελεσματικές και αφετέρου δεν εντάσσονται σε έναν σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση του κράτους, αλλά απλώς επιβάλλονται για να εκπληρωθούν κάποιοι αριθμητικοί στόχοι. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί αποτελεί μεταρρύθμιση η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία συνέβαλλε σημαντικά στην ενίσχυση των εσόδων της Αυτοδιοίκησης και την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων. Ή γιατί αποτελεί αυτοτελή μεταρρύθμιση η απόλυση των καθαριστριών και των σχολικών φυλάκων».

Οσον αφορά την ανασυγκρότηση της Ν.Δ., ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης διευκρίνισε ότι δεν πιστεύει στις θέσεις αντιπροέδρων, ενώ για το ενδεχόμενο διάσπασης τόνισε ότι «άλλο πράγμα η διάσπαση, άλλο η αποχώρηση κάποιου ή κάποιων προσώπων» και επισήμανε ότι «όσοι προσπάθησαν να διασπάσουν την παράταξη αργά ή γρήγορα επέστρεψαν σε αυτή».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην «Εφ. Συν.» απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κυβέρνηση α λα καρτ, όπως είπε, ή τη στήριξη στα νομοσχέδια που εκκρεμούν εν όψει της αξιολόγησης από το κουαρτέτο.

Σκληρός ο Κυριάκος

Στόχος του είναι να καταστήσει αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη τη Ν.Δ. μέχρι τον Μάιο, ώστε σε περίπτωση κυβερνητικής κρίσης να επιδιώξει εκλογές.

Σε άρθρο του (στην «Καθημερινή») ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. κάνει ένα άνοιγμα προς την κυβέρνηση αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά με όρους και προϋποθέσεις. «Η πρότασή μο υ προς τον κ. Τσίπρα θα είναι απλή, ξεκάθαρη και δίχως αστερίσκους. Η Ν.Δ. θα υπερψηφίσει όλα τα άρθρα που η κυβέρνηση θα προτείνει ως αναθεωρητέα, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίσει όλα τα άρθρα που θα προτείνει η Ν.Δ.».

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, «με δεδομένο το εύρος των προς αναθεώρηση άρθρων, η επόμενη Βουλή θα έχει χαρακτήρα Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης».

Σε άλλες συνεντεύξεις και άρθρα («Ελ. Τύπος», «Αγορά», «Παραπολιτικά») ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. δηλώνει ότι έχει καλές σχέσεις με τον Κ. Καραμανλή και τον Αντ. Σαμαρά, υπερασπίζεται τις περιόδους διακυβέρνησής τους ενώ χαρακτηρίζει το 2015 «φρικτό, το χειρότερο έτος από τη Μεταπολίτευση», όπως αναφέρει. Ως προς το ενδεχόμενο αποχωρήσεων από τη Ν.Δ., εάν κάνει άνοιγμα προς το Κέντρο, λέει ότι δεν τον απασχολεί.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σύγκρουση σε διπλό ταμπλό
Σε διάταξη μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση μπαίνει η Ν.Δ., ενόψει της ψηφοφορίας του νέου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένο για εξαπάτηση του...
Σύγκρουση σε διπλό ταμπλό
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μητσοτάκης: «Τα 4 πράγματα που θα θυμόμαστε από τον κ. Τσίπρα»
Στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «αφιέρωσε» μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής σε κοινή εκδήλωση των ΝΟ.Δ.Ε στον Βόλο. 
Μητσοτάκης: «Τα 4 πράγματα που θα θυμόμαστε από τον κ. Τσίπρα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μητσοτάκης: Έχουμε... 302 βουλευτές στο Κοινοβούλιο
Με επίκεντρο τις πρόσφατες δηλώσεις και μετακινήσεις βουλευτών, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για κυβέρνηση σε αποδρομή. Υποστήριξε ότι...
Μητσοτάκης: Έχουμε... 302 βουλευτές στο Κοινοβούλιο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η (Νέα) Δημοκρατία θέλει εκλογές
Το τρίπτυχο Συμφωνία των Πρεσπών, Novartis, τρομοκρατία κυριάρχησε ακόμη μία φορά στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Ζήτησε εκ νέου εκλογές και χρησιμοποίησε βαριές...
Η (Νέα) Δημοκρατία θέλει εκλογές
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καμία στήριξη σε Τσίπρα, μόνη λύση οι πρόωρες
Ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με το ενδεχόμενο στήριξης της κυβέρνησης στο θέμα των μέτρων που ζητούν οι δανειστές της χώρας, για μετά το 2019,...
Καμία στήριξη σε Τσίπρα, μόνη λύση οι πρόωρες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ο πρωθυπουργός φοβάται τις εκλογές»
Σταθερός στη ρητορική του για προσφυγή στις κάλπες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκ νέου στην πιθανότητα πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός πως τρομάζει στο ενδεχόμενο διεξαγωγής...
«Ο πρωθυπουργός φοβάται τις εκλογές»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας