Σε… κόμβο συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης στην υπόθεση των Τεμπών αναδεικνύεται ο Αλέξης Χαρίτσης. Για τον λόγο αυτό, συναντήθηκε ήδη με τον Σωκράτη Φάμελλο και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στο εβδομαδιαίο σημείωμά του, υπό την εισαγωγική παρατήρηση-προειδοποίηση «Τέμπη. Η πληγή δεν κλείνει. Η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική της συγκάλυψης.
Δεν θα τους αφήσουμε», ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σημειώνει ότι μετά τις επικοινωνίες του με τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας με σκοπό «μια κοινή στάση της αντιπολίτευσης στην εξεταστική επιτροπή», εν τέλει συναντήθηκε «με τον κύριο Φάμελλο και την κυρία Κωνσταντοπούλου που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Και οι δύο συναντήσεις ήταν παραγωγικές και συζητήσαμε πάνω στη δικογραφία και στην ανάγκη για πλήρη διερεύνηση των ευθυνών που βαραίνουν πολιτικά πρόσωπα. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και ο νόμος με σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα επιτελέσει ουσιαστικά το καθήκον της και να μην επαναληφθεί η αντισυνταγματική παρωδία της προανακριτικής Τριαντόπουλου. Αυτό απαιτεί η ελληνική κοινωνία. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για απόδοση δικαιοσύνης».
Παρά ταύτα, πάντως, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας έχει διαφορετική προσέγγιση σε σειρά ζητημάτων από τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, επί παραδείγματι θα ήθελε ένα πιο διευρυμένο κατηγορητήριο, τόσο στις κατηγορίες όσο, όμως, και στα προτεινόμενα προς παραπομπή πρόσωπα.
Με αφορμή δε, την πρώτη κοινή ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και Νέας Αριστεράς στη Βουλή, για «την παράνομη και εκδικητική απόλυση του συνδικαλιστή της Hellenic Train, Κώστα Γενιδούνια», ο Αλ. Χαρίτσης επισημαίνει πως ήδη δόθηκε μια «πρώτη ηχηρή απάντηση» και μάλιστα από τους ίδιους τους εργαζομένους, αφού «στις εκλογές της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Ελξης επικράτησε το ψηφοδέλτιο που περιλάμβανε το όνομα του Κώστα. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί το να σπάει η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς σηματοδοτεί την επιθυμία των εργαζομένων για “οξυγόνο”», προσθέτει.
Κάν’ το όπως ο Σάντσεθ
Την ίδια ώρα -σε ένα άλλο θέμα, αυτό της Γάζας- ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς πρεσάρει την ελληνική κυβέρνηση. Με αφορμή, μάλιστα, δήλωση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ -«[ο πόλεμος] παραβιάζει τις αρχές του ανθρωπισμού.
Πρέπει να εντείνουμε την πίεσή μας στο Ισραήλ για να σταματήσει τη σφαγή στη Γάζα»- ο Αλ. Χαρίτσης σημειώνει: «Βλέπουμε μια γενοκτονία σε εξέλιξη και μια διεθνή κοινότητα που με φωτεινές εξαιρέσεις -όπως η Ισπανία που αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης- σιωπά μπροστά στην εγκληματική κυβέρνηση Νετανιάχου. Εχει εξαιρετική σημασία στις ιστορικές στιγμές που ζούμε, να υπάρχουν εθνικές κυβερνήσεις που αμφισβητούν το δίκιο του ισχυρού και τον παραλογισμό του πολέμου.
Ο συσχετισμός δύναμης είναι εξαιρετικά αρνητικός. Και η θέση που παίρνει ο καθένας μας και η κάθε πολιτική δύναμη για το Παλαιστινιακό είναι πλέον μια ξεκάθαρη ηθική επιλογή. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό της Γάζας από την ανθρωπιστική βοήθεια, με αποτέλεσμα έναν γενικευμένο λιμό».
Υπ’ αυτό το πρίσμα, την Παρασκευή κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, με την οποία του ζητά να του απαντήσει «ποια θα είναι η στάση της χώρας μας για τη γενοκτονία στη Γάζα».
Απάντηση που θα έχει πρόσθετη βαρύτητα λόγω και της ιδιότητας του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έχει η χώρα μας από τον περασμένο Ιανουάριο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας