Υπήρξε ναι ή όχι προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάληψη της εξουσίας το 2015; Και αν ναι, σε τι βαθμό υπήρξε;
Το ερώτημα τέθηκε μετ’ επιτάσεως στην προχθεσινή εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» στη μεγάλη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (σήμερα το κλείσιμο της τριήμερης εκδήλωσης), με πρωτοκλασάτα στελέχη τής τότε εποχής να παίρνουν τον λόγο και να απαντούν, ενώ αποκαλύπτονταν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μην ενδώσει στους δανειστές και να μην απολεσθεί η εθνική κυριαρχία υπό την αφόρητη πίεση των στιγμών.
Βούτσης, Δραγασάκης, Σταθάκης, Μπαλάφας, Σκουρλέτης, Χριστοφιλοπούλου, Μπαλαμπανίδης, Γαλανόπουλος και πολλοί άλλοι στην κατάμεστη αίθουσα κατέθεσαν τις εμπειρίες τους.
Αποκαλυπτικός ο Νίκος Βούτσης. Οσα κατέθεσε διά ζώσης και όσα μας είπε επεξηγηματικά δείχνουν ότι «προετοιμασία έγινε, αλλά δεν ήταν η σωστή. Εγινε από έναν στενό ηγετικό πυρήνα στον οποίο μετείχαν μεταξύ άλλων ο Ν. Παππάς και ο Χρ. Βερναρδάκης. Οχι εγώ. Δόθηκε προτεραιότητα στον έλεγχο των αρμών της εξουσίας (την έκφραση χρησιμοποίησε αργότερα, γεννώντας πλήθος αντιδράσεων από συντηρητικούς κύκλους, ο Αλέξης Τσίπρας). Δηλαδή ποιοι θα ετίθεντο επικεφαλής του Στρατού, της Αστυνομίας, της ΚΥΠ (ΕΥΠ) κ.λπ. Δεν υπήρξε προετοιμασία για ανθρώπους που θα προωθούσαν τις πολιτικές μας στα υπουργεία. Παρακαλούσαμε τους υπηρεσιακούς διευθυντές να παραμείνουν στο πόστο τους». Ηταν ασφαλώς, θα λέγαμε, οργανωτική ανεπάρκεια, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κατορθώσει, την εποχή της ραγδαίας ανόδου του, να δημιουργήσει κομματικούς πυρήνες στη δημόσια διοίκηση, κάτι που συγκριτικά είχε επιτύχει ολοκληρωτικά το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου.
Πέραν των προσώπων, υπήρξε προετοιμασία για την εξεύρεση χρηματοδότησης της οικονομίας από το εξωτερικό, με κατά το δυνατόν αποφυγή των δανειστών των δύο πρώτων μνημονίων. «Τα είχαμε σκεφτεί όλα. Και τον Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ. Υπήρξαν ατελέσφορες επαφές με τη Ρωσία, αλλά όταν ζητήσαμε 20 δισ. δάνειο από την Κίνα η Μέρκελ απείλησε με κυρώσεις τον Σι Τζινπίνγκ», ανέφερε ο κ. Βούτσης. Ενώ σε ανύποπτο χρόνο ο Γιάννης Δραγασάκης μάς είχε πει ότι ο κινεζικός θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακες. Οι Κινέζοι τότε, μας είπε, αγόρασαν ομόλογα του Δημοσίου, ύψους μόλις 200 εκατ. ευρώ.
Ηταν δυνατόν να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι όταν για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε την εξουσία; Από πού να μάθουμε τι μας περίμενε; Ηταν το ρητορικό ερώτημα που ακούστηκε στην αίθουσα και που προκάλεσε τη με χαμόγελο συγκατάνευση του Γιάννη Μπαλάφα και το οποίο επικρότησε ο Πάνος Σκουρλέτης. Ενώ ο Ν. Βούτσης «ενέκρινε» την προσφυγή σε δανεισμό σε Ρωσία-Κίνα, αλλά χαρακτήρισε «τρέλες όσα έλεγε ο Καμμένος για καταφυγή στο Ντουμπάι».
Ο Γιώργος Σταθάκης ήταν πιο «οργανωτικός». Δημιουργήσαμε, είπε, 4 ομάδες εργασίας με επικεφαλής τους Ν. Παππά, Γ. Δραγασάκη, Γ. Βαρουφάκη (αργότερα προσχώρησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος) για να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές και πετύχαμε να εφαρμόσουμε πολλές από τις εξαγγελίες που κάναμε τον Σεπτέμβριο του 2014 στη ΔΕΘ. Αποκρούσαμε τις πιέσεις για ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. και για πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ (σ.σ. εξωφρενικό). Ενώ ο Σόιμπλε ήθελε την άμεση κατάρρευση λέγοντας ότι «συνεχίστε και ολοκληρώστε το δεύτερο μνημόνιο» και ο Στουρνάρας έστελνε έγγραφο επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν χρήματα», εμείς ορίσαμε νέα γραμμή ότι «πάμε για συμφωνία».
Κάναμε, είπε, έναν επώδυνο συμβιβασμό και φροντίσαμε να έχουν ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά, να επιδοτήσουμε τα ενοίκια, να οργανώσουμε συσσίτια, να μειώσουμε τις ανισότητες και τη φτώχεια.
Καταλυτικός στο τέλος της συζήτησης (που είχε τον εύγλωττο τίτλο «Με το πιστόλι στον κρόταφο») ο Γ. Δραγασάκης τόνισε: «Προετοιμασία έγινε. Και έγινε μεγάλη προσπάθεια. Εύχομαι, είπε χειροκροτούμενος, να μη βρεθεί στο μέλλον κάποιος στη θέση μας».
Ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης αποκάλυψε ότι σε όλες τις «ψηφοφορίες που γίνονταν στα κομματικά όργανα στη δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης με το ερώτημα “μένουμε ή φεύγουμε από το ευρώ”, η παραμονή κέρδιζε με 70%».
Ενώ ο Γ. Μπαλαμπανίδης «συνόψισε», αναφερόμενος και στην προετοιμασία, ότι «το 2014 υπήρχε ο Αλέξης Τσίπρας της εθνικής αξιοπρέπειας και της λαϊκής κυριαρχίας, κόντρα στις ελίτ και τις τράπεζες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας