Καλώς εχόντων των πραγμάτων, τις ημέρες αυτές, το Κίνημα Δημοκρατίας θα ασχολιόταν μόνο με το Ιδρυτικό Συνέδριό του, αύριο και μεθαύριο. Αντ’ αυτού, αυτό που κυριάρχησε στη χθεσινή επικαιρότητα, ήταν η καταδίκη του Στέφανου Κασσελάκη για παράβαση διάταξης του νόμου περί «πόθεν έσχες».
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε μούδιασμα και απορίες μεταξύ βουλευτών και άλλων στελεχών του Κινήματος, ορισμένοι, μάλιστα, έθεταν το ερώτημα -μετά την καταδίκη- γιατί δεν ζητήθηκε μια ολιγοήμερη, έστω, αναβολή της δίκης. Δηλώσεις για το θέμα έγιναν τόσο από τον καταδικασθέντα πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατίας όσο, όμως, και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε λόγο για «πικρή δικαίωση».
Η δίκη
Ξεκινώντας από το δικαστικό σκέλος, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε ένοχος από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για παράβαση του νόμου περί «πόθεν έσχες». Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.
Αφορμή για την έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας υπήρξε η δημοσιοποίηση εγγράφων, τα οποία έδειχναν ότι ο Στ. Κασσελάκης, κατά την περίοδο που ήταν επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχε παράλληλα στην εταιρεία OSIOS LLC, στις ΗΠΑ. Από τη συγκεκριμένη εταιρεία δόθηκαν, μάλιστα, χρήματα, ώστε να καλυφθούν οικονομικές ανάγκες των εργαζομένων στα ΜΜΕ του κόμματος.
Στο δικαστήριο, μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο πρώην οικονομικός διευθυντής του κόμματος, Ευθύμιος Γεωργόπουλος, ο οποίος αποπέμφθηκε από τον τότε πρόεδρο, τον Φεβρουάριο του 2024 (στο ακροατήριο δεν υπήρχε, σημειωτέον, κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία). Κατά την κατάθεσή του, ο Ευθ. Γεωργόπουλος υποστήριξε ότι είχε ενημερώσει τον Στ. Κασσελάκη, από τον Σεπτέμβριο του 2023, για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε το κόμμα, λόγω της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης.
Οπως ανέφερε, ο πρόεδρος του είχε πει ότι θα τον «καλύψει ο ίδιος» και μάλιστα φέρεται να πρότεινε ακόμα και την προσημείωση του κτιρίου της Κουμουνδούρου. Ενώ, σε ερώτηση της έδρας για το πώς θα καλυπτόταν το ποσό, ο μάρτυρας απάντησε ότι ο πρόεδρος του είπε πως αυτό θα γινόταν με χρήματα από την προσωπική του περιουσία. «Του εξήγησα ότι αυτό είναι παράνομο και θεωρείται διαπλοκή», δήλωσε ο Ευθ. Γεωργόπουλος, ενώ απέδωσε την αποπομπή του στην άρνησή του να συναινέσει στη δανειοδότηση.
Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο διευθυντής του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, ο οποίος διατύπωσε τη θέση ότι ο πρόεδρος δεν είχε γνώση του νομικού πλαισίου που διέπει τις οικονομικές συναλλαγές πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. «Δεν ήξερε ότι απαγορεύεται η δωρεά άνω των 20.000 ευρώ στο κόμμα», δήλωσε ο μάρτυρας, υπονοώντας ότι η πράξη δεν ήταν προϊόν δόλου, αλλά νομικής άγνοιας.
Με την κατάθεση του Μ. Καπνισάκη συντάχθηκε και η εισαγγελέας της έδρας, η οποία ζήτησε με την πρότασή της την απαλλαγή του κατηγορουμένου, λόγω έλλειψης δόλου, αφού αποδέχτηκε πως ο Στ. Κασσελακης δεν γνώριζε. Ισχυρισμό που δεν δέχθηκε, ωστόσο, η πρόεδρος του δικαστηρίου.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την απόφαση, ο Μ. Καπνισάκης παρατήρησε πως περιμένουν με ενδιαφέρον το σκεπτικό της απόφασης, αφού, επεσήμανε, έρχεται σε αντίθεση με την αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως. Από την πλευρά του, ο Ευθ. Γεωργόπουλος έκανε λόγο για «πύρρειο νίκη», αφού, όπως υποστήριξε, ο καταδικασθείς ήρθε με στόχο να αλώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, να τον μετατρέψει σε προσωποπαγές κόμμα αλλά και να καρπωθεί τα τιμαλφή του.
Δήλωση
Σε ανάρτησή του, εν συνεχεία, ο επικεφαλής του Κινήματος, αφού διευκρίνισε ότι η δίκη δεν αφορούσε ψευδές «πόθεν έσχες» και offshore εταιρείες, κατήγγειλε ότι «η δήθεν ανεξάρτητη δικαιοσύνη αποφασίζει με πολιτικά κίνητρα».
Κύκλοι, εξάλλου, του Κινήματος Δημοκρατίας σημείωναν ότι το «πόθεν έσχες» Κασσελάκη είναι «απόλυτα διαυγές, κατατεθειμένο και ελεγμένο. Η καταδίκη του αφορά έναν παράλογο νόμο που δεν επικαιροποιήθηκε, όταν δόθηκε η δυνατότητα στους απόδημους Ελληνες να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια». Ακόμη, ο Στ. Κασσελάκης «έγινε πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η μεταβίβαση του συνόλου της περιουσίας και των εταιρειών του, προφανώς, δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε μία εβδομάδα ή έναν μήνα. Κι όμως, μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, δάνεισε τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να λάβουν οι εργαζόμενοι των μέσων ενημέρωσης του κόμματος το δώρο Χριστουγέννων. Γι' αυτό τιμωρείται».
Από τη δική του πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η καταδίκη του κυρίου Κασσελάκη σε ποινή φυλάκισης και πρόστιμο για παραβίαση, από τον ίδιο, του νόμου για το πόθεν έσχες, επειδή διατηρούσε εξωχώρια εταιρεία, συνιστά μία πικρή δικαίωση για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Το κόμμα μας, παρά το κόστος, έλαβε τις κατάλληλες αποφάσεις, τόσο με τη μομφή όσο και με τον αποκλεισμό του από υποψήφιο προέδρο, ώστε να προστατευτεί απέναντι σε ένα ολόκληρο μιντιακό και οικονομικό σύστημα που στήριζε τότε την παραμονή και επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος».
«Φωτεινή στιγμή»
Η Κουμουνδούρου κάνει, όμως, ακόμη ένα βήμα πιο πέρα, υποστηρίζοντας πως «όλοι θυμόμαστε ότι η Ν.Δ. με τον κρατικοδίαιτο και διεφθαρμένο επικοινωνιακό μηχανισμό της “Ομάδας Αλήθειας” είχαν κάνει τα πάντα για να λοιδορήσουν τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, παρεμβαίνοντας ευθέως στα εσωτερικά του με δηλώσεις υπέρ του Κασσελάκη ακόμα και του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου. Η σημερινή καταδίκη είναι μια μικρή φωτεινή στιγμή στο σκοτεινό τοπίο αδιαφάνειας και αναξιοπιστίας των θεσμών και ειδικά του πολιτικού συστήματος. Το γεγονός ότι έγινε βάσει νόμου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με καθαρό τρόπο ότι δεν ήμασταν και δεν είμαστε όλοι το ίδιο σε αυτή τη χώρα», καταλήγει.
Τα προσυνεδριακά κείμενα θα τεθούν επί τάπητος, τέλος, στη διήμερη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (Σάββατο και Κυριακή). Μεταξύ των αλλαγών, στο νέο Καταστατικό είναι οι προϋποθέσεις που τίθενται για τους υποψήφιους προέδρους του κόμματος από εδώ και πέρα: η κομματική ιδιότητα επί πενταετία ή η ιδιότητα μέλους της Κ.Ε. είναι όροι για την προεδρική υποψηφιότητα (πρόβλεψη που έρχεται σε απάντηση, προφανώς, της εμπειρίας που άφησε πίσω της η περίοδος Κασσελάκη).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας