Το ότι ο Κώστας Τασούλας θα πετύχαινε να διευρυνθεί η απόσταση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, είναι κάτι που ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φαντάζονταν. Στην καταληκτική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η Νέα Αριστερά αποφάσισε να απόσχει, αντί να ψηφίσει τη Λούκα Κατσέλη. Ηταν μια απόφαση πάντως που είχε ισχυρό αντίλογο στους κόλπους της Νέας Αριστεράς, ενώ προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στην Κουμουνδούρου.
Ξετυλίγοντας το κουβάρι από την αρχή, το θέμα είχε απασχολήσει την Κεντρική Επιτροπή της Νέας Αριστεράς, όπου είχε αποφασιστεί το «ναι» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (μολονότι προηγουμένως είχε διαπιστωθεί αδυναμία σύμπτωσης στην πρωτοβουλία Χαρίτση, να προταθεί ο Χρήστος Ράμμος ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας). Τα στελέχη που είχαν ψηφίσει υπέρ της αποχής από την προεδρική εκλογή, φαίνεται πως δεν είχαν πει, ωστόσο, την τελευταία τους κουβέντα. Το κλίμα, δε, άρχισε να αλλάζει μετά τα πάνδημα συλλαλητήρια για τα Τέμπη και τη συνέντευξη Μητσοτάκη.
Οι δύο επιστολές
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τις παραμονές της προηγούμενης προεδρικής ψηφοφορίας ο Πάνος Σκουρλέτης πρότεινε στα άλλα μέλη του Πολιτικού Γραφείου να σταλούν δύο επιστολές: η πρώτη, με αποδέκτες τους γονείς των αδικοχαμένων νέων του τρένου και η δεύτερη προς τα κόμματα του προοδευτικού τόξου. Σε αυτήν την τελευταία επιστολή θα διαπιστωνόταν η αδυναμία συγκλίσεων επί των προσώπων, άρα θα διατυπωνόταν η πρόταση για αποχή. Η επιστολή δεν εστάλη ποτέ, αλλά ο προβληματισμός ήταν ισχυρός. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ακόμη και ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης έκλινε εκείνη τη στιγμή προς την αποχή.
Σε αυτό το κλίμα, φτάσαμε στην προχθεσινή, κρίσιμη κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Γραφείου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εκεί όπου τελικώς είκοσι στελέχη τάχθηκαν υπέρ της αποχής και οκτώ υπέρ της υποψηφιότητας Κατσέλη. Σε αυτούς τους οκτώ συγκαταλέγονται βουλευτές όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Θεανώ Φωτίου, η Εφη Αχτσιόγλου, η Μερόπη Τζούφη και ο Φερχάτ Οζγκιούρ, όπως, επίσης, ο Νίκος Μπίστης από το Π.Γ. (ο τελευταίος με ανάρτησή του εξηγεί γιατί διαφωνεί με τη νέα πλειοψηφία). Σύμφωνα, εξάλλου, με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Χαρίτσης άλλαξε στρατόπεδο, υπό την έννοια ότι, μολονότι πίστευε πολιτικά στην αποχή, ψήφισε τελικώς υπέρ της Λούκας Κατσέλη, σε μια προσπάθεια διασφάλισης της ενότητας.
Η πλειοψηφία επέλεξε εντέλει την αποχή, με το σκεπτικό ότι απονομιμοποιείται έτσι η υποψηφιότητα Τασούλα, με τον Αλ. Χαρίτση να υπογραμμίζει στη δήλωσή του ότι η αποχή είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει κανείς στις σημερινές πολιτικές συνθήκες.
Την ίδια ώρα, το άλλο στρατόπεδο επιχειρηματολογούσε ότι η αποχή θα είχε νόημα αν γινόταν από όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Εκείνοι που θα ήθελαν να υπερψηφιστεί και χθες η κ. Κατσέλη, είχαν και άλλα επιχειρήματα στη φαρέτρα τους: όπως ότι η Νέα Αριστερά μετά από τρεις ψηφοφορίες υπέρ της κ. Κατσέλη, εξέπεμψε μήνυμα ταλάντευσης. Πρακτικώς, η Νέα Αριστερά έδινε την εικόνα να ακολουθεί την Πλεύση Ελευθερίας και το Κίνημα Δημοκρατίας, συμπλήρωναν άλλοι.
Πολλοί πιστεύουν ότι η διαφωνία για τη στάση των βουλευτών της Νέας Αριστεράς στην προεδρική εκλογή κρύβει διαφορετικές προσεγγίσεις για το πολιτικό μέλλον του κόμματος, αν, ειδικότερα, θα ακολουθήσει μοναχικό δρόμο ή αν, αντιθέτως, θα προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι στη Νέα Αριστερά βλέπουν σύγκρουση μεταξύ μιας πιο θεσμικής εκδοχής, με έμφαση στα κοινοβουλευτικά χαρακτηριστικά, με το πιο κινηματικό κομμάτι του πολιτικού φορέα. Ερμηνεία, πάντως, που δεν βρίσκει σύμφωνους βουλευτές που ήταν μέχρι τέλους υπέρ του «ναι» στην υποψηφιότητα Κατσέλη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, όμως, και η πρώτη αντίδραση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Κάναμε ό,τι είναι δυνατόν για τη σύγκλιση. Εκείνοι έκαναν τις επιλογές τους κι εμείς τώρα θα ασχοληθούμε με την αυτοτελή ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ», μας είπε κεντρικό στέλεχος της Κουμουνδούρου, που χαρακτήριζε δυσεξήγητη τη χθεσινή στάση της Νέας Αριστεράς, μετά τις τρεις προηγούμενες ψηφοφορίες. Και ο συνομιλητής μας έκλεινε το σχόλιό του λέγοντας: «Εφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Κασσελάκη και χθες έφυγαν με τον Κασσελάκη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας