Στοχεύει... ψηλά στη διερεύνηση των κυβερνητικών ευθυνών για τα Τέμπη ο Σωκράτης Φάμελλος, αφού άνοιξε θέμα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου Τριαντόπουλου αφενός, επέμεινε στην αποκάλυψη του «εντολέα του κυρίου Τριαντόπουλου» αφετέρου. Επισημαίνεται ότι στο κάδρο των ευθυνών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έβαλε και τον Κώστα Τασούλα, εξαιτίας της στάσης του στην προηγηθείσα εξεταστική επιτροπή.
Στη συνέντευξή του στο Open χθες, αναλυτικά, ο Σωκράτης Φάμελλος επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για προσβολή της Βουλής, όπως είπε, κι αυτό γιατί μολονότι κατατέθηκε πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, προ 15νθημέρου, «ο κ. Μητσοτάκης δεν ανταποκρίθηκε». Σε ερώτηση, μάλιστα, αν είναι θέμα Μητσοτάκη ή της Βουλής που δεν έχει ακόμα οριστεί η συζήτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επικαλέστηκε όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων, ότι, δηλαδή, έχει στείλει το αίτημα στον πρωθυπουργό. «Γιατί δεν έρχεται ο πρωθυπουργός; Τι έχει να κρύψει; Τι έχει να φοβηθεί;» διερωτήθηκε.
Συγχρόνως, ο Σ. Φάμελλος έκανε λόγο για τριπλή παραδοχή Μητσοτάκη: «Δεν παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε την κοινωνία για το εύφλεκτο ή μη του υλικού της εμπορικής αμαξοστοιχίας; Τι παραπάνω χρειάζεται;». Επιπλέον, «παραδέχτηκε ότι στην Εξεταστική Επιτροπή κρύφτηκε η αλήθεια. Αυτό είναι παραβίαση όρκου». Επίσης, «παραδέχτηκε μπάζωμα, δηλαδή καταστροφή ή αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος, “για καλό σκοπό”. Υπάρχει παρανομία που γίνεται “για καλό σκοπό” και δεν τιμωρείται από τον Ποινικό Κώδικα;».
Ως εκ τούτου και στο ερώτημα, αν πρέπει να κληθεί από την επιτροπή ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Ολοι να κριθούν, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται». Και, υπό μορφή ερωτήματος, σημείωσε: «Ποιος ήταν ο εντολέας του κυρίου Τριαντόπουλου; […] Δεν πρέπει να αποκαλυφθεί ποιος ήταν ο εντολέας του κυρίου Τριαντόπουλου;».
Εστιάζοντας σε τρεις πτυχές της τραγωδίας των Τεμπών, εύφλεκτα υλικά - μοντάζ συνομιλιών εργαζομένων στον σιδηρόδρομο - μπάζωμα του χώρου, ο Σ. Φάμελλος έκανε λόγο για «κομμάτια ενός παζλ, το οποίο -δυστυχώς λέω πάλι- δένει σε ένα σχέδιο συγκάλυψης. Πρέπει να αποκαλυφθεί ποιος είναι ο εντολέας γι’ αυτό το σχέδιο και να αποδοθούν οι ευθύνες όσο ψηλά και αν βρίσκονται».
Στο σημείο αυτό, εξάλλου, ζήτησε «να εξεταστούν και άλλα τυχόν αδικήματα που έγιναν κατά την άσκηση των καθηκόντων και κατά παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, διότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα». Εφερε, δε, το παράδειγμα της αλλοίωσης ενός τόπου στον οποίο έχει συντελεστεί ένα έγκλημα, κάτι που ανήκει, όπως είπε, «στην κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία. Δεν θα πρέπει να ερευνηθεί;».
Παραλλήλως, ο Σ. Φάμελλος κατέθεσε τρία επιχειρήματα κατά της υποψηφιότητας Τασούλα: «Πρώτον, δεν συγκέντρωσε υποστήριξη από κανένα άλλο κόμμα, άρα έρχεται σε αντίθεση με τον θεσμό, με την παράδοση του θεσμού και την ουσία του Συντάγματος. Δεύτερον, υπάρχει εκτεταμένη κρίση εμπιστοσύνης και απονομιμοποίηση της κυβέρνησης. Τρίτον, αυτό συνδέεται με το έγκλημα των Τεμπών και με το πώς λειτούργησε ο κ. Τασούλας στην Εξεταστική. Το ότι κόπηκαν μάρτυρες ήταν εν γνώσει του κυρίου Τασούλα».
Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ και ΟΛΜΕ
Η δημόσια παιδεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή της πολιτικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: το μήνυμα αυτό έστειλε ο Σωκράτης Φάμελλος στη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στηλίτευσε την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ασκώντας συγκεκριμένη κριτική στο σχέδιο των ιδιωτικών πανεπιστημίων, τις συγχωνεύσεις σχολείων και στα πολλά κενά των εκπαιδευτικών. Στο μισθολογικό σκέλος, επανέλαβε την πρωτοβουλία για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, αλλά και την επέκταση του μέτρου και στους συνταξιούχους. Παραλλήλως, ξεκαθάρισε ότι η προοδευτική παράταξη δεν διαφωνεί με την αξιολόγηση, «αλλά πρέπει να είναι δίκαιη». Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί παρέθεσε, τέλος, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος.
Νωρίτερα, ο Σωκράτης Φάμελλος μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου, Γιώργο Καραμέρο, επισκέφθηκαν τον αρχιεπίσκοπο κύριο Ιερώνυμο. Τόσο ο αρχιεπίσκοπος όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν στη σημασία του διαλόγου κράτους και Εκκλησίας, ενώ και από τις δύο πλευρές έγινε αναφορά στην άριστη συνεργασία επί κυβέρνησης Τσίπρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας