Για στοχοποίηση του πολιτισμικού θησαυρού αρχαιοτήτων των νησιών των Κυκλάδων κατηγόρησε την κυβέρνηση με ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά την Δευτέρα , μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις της ΕΦΣΥΝ σχετικά με τα σχέδια του Υπουργείου Πολιτισμού για τσιμεντοποίηση και «μπάζωμα» του ιστορικού χώρου των Μεταλλείων Σερίφου, με σκοπό τη μετατροπή του σε απλό πάρκο.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ενώ ο θόρυβος από τον «βανδαλισμό» στο Σαρακήνικο της Μήλου δεν έχει ακόμη κοπάσει, η ανησυχία των νησιωτών εντείνεται απέναντι σε μια κυβερνητική πολιτική που αντιμετωπίζει τις Κυκλάδες ως μια τουριστική «Ντίσνεϋλαντ» χωρίς μνήμη, χωρίς συνέχεια, χωρίς τις πολιτισμικές αξίες που διαμόρφωσαν το μοναδικής ομορφιάς ανθρωπογενές τοπίο τους και συνέβαλαν στην προστασία του φυσικού τους περιβάλλοντος.
«Εδώ και αρκετά χρόνια, τα Κυκλαδονήσια βρίσκονται στο στόχαστρο του παγκόσμιου χρηματομεσιτικού και τουριστικού κεφαλαίου, το οποίο επιδιώκει μια ανεξέλεγκτη μεγέθυνση, χωρίς κανένα φρένο βιωσιμότητας.
Η κυβέρνηση, μέσα από ένα πλέγμα παραλείψεων, καθυστερήσεων αλλά και ενεργειών, όπως αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού στη Σέριφο, επιδεινώνει την ήδη προβληματική κατάσταση. Ουσιαστικά, ακυρώνει τη διαδικασία πολεοδομικού σχεδιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Χωρίς την ολοκλήρωση των Ειδικών Πολεοδομικών Μελετών και των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, καμία πρωτοβουλία δεν μπορεί να είναι απαλλαγμένη από την υποψία ότι εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα», τονίζει η ανακοίνωση.
Αγροτικές κινητοποιήσεις: Αφήστε την επικοινωνία και ικανοποιήστε τα αιτήματα
Παράλληλα ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος επισκέφτηκε τα αγροτικά μπλόκα στην Καρδίτσα, προειδοποίησε ότι ο αγροτικός κόσμος κινδυνεύει με αφανισμό και κάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να αφήσει στην άκρη την επικοινωνιακή διαχείριση και την συκοφάντηση του αγώνα των αγροτών και να δώσει απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα και στα δίκαια αιτήματά τους:
Τι θα γίνει με το κόστος παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευθεί. Αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες, πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα, αγροτικές ενεργειακές κοινότητες και όχι ο ηλεκτρικός χώρος να πηγαίνει μόνο στους μεγάλους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς.
Τι θα γίνει με τις τιμές παραγωγής; Οι τιμές του παραγωγού αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει στο ναδίρ. Εδώ λοιπόν πρέπει να υπάρξει ένα εκτεταμένο σύστημα ελέγχων σε όλη την αλυσίδα της εμπορίας, από το χωράφι μέχρι το ράφι, να παταχθεί η αισχροκέρδεια, να μπει ένα φρένο στις παράνομες ελληνοποιήσεις.
Πολύ βασικό ζήτημα, βεβαίως, το πώς θα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και πώς θα υπάρχει δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων για όλους.
Πλήρης εκσυγχρονισμός και αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ- μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα, η οποία στερεί αυτή τη στιγμή πολλούς σημαντικούς πόρους από τους αγρότες.
Πάταξη της γραφειοκρατίας και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους και βεβαίως έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά, αρδευτικά, για να μπορέσει να ξαναπάρει ζωή ο αγροτικός κόσμος».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας