Αθήνα, 7°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
7°C
9.0° 6.2°
4 BF
75%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
9.5° 6.9°
3 BF
64%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.6° 11.6°
4 BF
48%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
32%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
4°C
4.1° 3.9°
4 BF
52%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
9.0° 6.2°
0 BF
68%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
5°C
5.4° 3.4°
0 BF
42%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.5° 12.5°
2 BF
41%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
10°C
11.5° 9.4°
5 BF
74%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
7.1° 4.6°
4 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 7.7°
6 BF
66%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
5°C
4.6° 4.6°
5 BF
60%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 9.2°
3 BF
44%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
8°C
9.6° 7.9°
2 BF
56%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
8.3° 5.6°
1 BF
72%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 12.8°
2 BF
40%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
8.2° 7.2°
5 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
6.3° 6.0°
4 BF
49%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
7°C
7.8° 7.0°
2 BF
78%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
6°C
5.7° 5.7°
0 BF
63%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου, 2025
Αλέξης Τσίπρας
Από τη συνέντευξη στην γαλλική εφημερίδα και τον Fabier Perrier | Φωτογραφία: Max Gyxelinck/Liberation

Αλ. Τσίπρας: Εντελώς διαφορετική η Ε.Ε. μπροστά στις ακροδεξιές κυβερνήσεις απ' ότι ήταν στην αριστερή

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητο ποιος έβαλε και ποιος έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση και καταστροφική η επίδραση των αυταρχικών καθεστώτων για την Ευρώπη

Η Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια πέτυχε τη δημοκρατική της μετάβαση αλλά απέτυχε στην οικονομική της ανάπτυξη, καθώς απέτυχε να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που ανοίγονταν για να ξεκινήσει έναν βιώσιμο οικονομικό και κοινωνικό εκσυγχρονισμό, κυρίως μετά την ένταξή της στην Ε.Ε., υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Liberation.

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για τις σχέσεις του με τον γαλλογερμανικό άξονα και την επιβολή της λιτότητας στην Ελλάδα. «Με την Άνγκελα Μέρκελ αντιμετωπίσαμε την προσφυγική κρίση. Τα συγχαρητήρια τους είναι δημόσια εδώ και πολύ καιρό» είπε για να προσθέσει το εξής:

«Αλλά η κοινή γνώμη έχει διαμορφωθεί κυρίως από εκείνους που έχτισαν το μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ιστορία γράφεται από τους νικητές. Ποιος όμως έβαλε την Ελλάδα στην κρίση και ποιος την έβγαλε; Αυτά είναι αδιαμφισβήτητα γεγονότα».

«Με τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος με στήριξε κατά τη διάρκεια της κρίσης, δημιουργήσαμε την Σύνοδο των Ευρωπαικών Χωρών του Νότου. Συνάψαμε μια σειρά διμερών συμφωνιών με τη Γαλλία για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, προσελκύοντας επενδυτές» υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα είχε υποστεί δυσανάλογες πιέσεις από ορισμένες κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη. «Κάποιες προσωπικότητες, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέρριπταν την ευθύνη στην Ελλάδα, ίσως για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες για την οικονομική πορεία της Ευρώπης. Η Ευρώπη δεν μπήκε σε κρίση εξαιτίας της Ελλάδας, αλλά εξαιτίας των τραπεζών της».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως «ορισμένες από τις κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη δεν είχαν καμία απολύτως διάθεση να καταλήξουν σε έναν έντιμο συμβιβασμό με την αριστερή κυβέρνηση μιας χώρας που αδυνατούσε να πληρώσει το χρέος της. Σήμερα μπορούμε να δούμε πώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει εντελώς διαφορετικά τις ακροδεξιές κυβερνήσεις, απ’  ότι αντιμετώπισε μία αριστερή κυβέρνηση».

«Πληρώσαμε το πολιτικό κόστος» για το δημοψήφισμα 

«Οι πιστωτές απαιτούσαν μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικές προσαρμογές χωρίς να προσφέρουν ούτε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, ούτε αναδιάρθρωση του χρέους» είπε, ενώ υπεραμύνθηκε της «κωλοτούμπας» στο δημοψήφισμα του 2015 λέγοντας τα παρακάτω.

«Η στρατηγική του δημοψηφίσματος αποσκοπούσε στη δραματοποίηση της κρίσης, προκειμένου να προκαλέσουμε ένα αποτελεσματικό σοκ. Μεταξύ του τεράστιου κύματος υποστήριξης της Ελλάδας και της προοπτικής να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη το λίκνο της δημοκρατίας, η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο πολιτικά προβλήματα. Χάρη σε αυτή την πίεση, καταφέραμε να καταρτίσουμε με την Κομισιόν ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε μεν δύσκολα μέτρα, για τα οποία πληρώσαμε το πολιτικό κόστος, αλλά και τριετή χρηματοδότηση της χώρας και την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους και τη διαχείριση του Ταμείου της Δημόσιας Περιουσίας στην Ελλάδα. Καταφέραμε έτσι να διατηρήσουμε τη συνοχή της Ευρώπης, την παρουσία μας στο ευρώ και, πάνω απ' όλα, να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη προστατεύοντας τους πιο αδύναμους».

«Η Αριστερά πρέπει να διδαχθεί από την Ιστορία. Το 2015, στην Ελλάδα, κέρδισε κινητοποιώντας τα μεσαία και φτωχότερα οικονομικά στρώματα γύρω από ένα απελευθερωτικό, κοινωνικό όραμα. Απέναντι στον φόβο, πρέπει να προβάλλει ένα αγωνιστικό μήνυμα βασισμένο στις αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Και αυτό ακριβώς προσπαθώ να προωθήσω μέσω του Ινστιτούτου που έχω ιδρύσει».

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις υποστήριξε ότι «εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας, η ΕΕ είναι ανίκανη να εξασφαλίσει την γεωστρατηγική αυτονομία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο μέλλον. Σε αυτή την περίοδο εκτεταμένης ανασφάλειας, πολέμων και μετασχηματισμού της δημοκρατίας, τα αυταρχικά καθεστώτα και οι σκληροπυρηνικοί ηγέτες κάνουν την επανεμφάνισή τους. Ο αντίκτυπός τους στον κόσμο και στην ίδια την Ευρώπη θα είναι καταστροφικός» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως «τα αυταρχικά καθεστώτα παλαιότερα επιβάλλονταν με τον στρατό και την απόλυτη λογοκρισία- σήμερα, οι αυταρχικές δυνάμεις μπορούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους με άλλα μέσα, όπως τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και του διαδικτύου και τη διάδοση fake news».

«Η Αριστερά (στην ΕΕ) και οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις έχουν δυστυχώς κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω. Είμαστε μάρτυρες μιας συντηρητικής στροφής. Ένα αντισυστημικό δεξιό ρεύμα σαρώνει τον κόσμο, όπως αποδεικνύεται από την εκλογή του Τραμπ και την άνοδο της Λεπέν... Η παραδοσιακή Δεξιά, από την πλευρά της, υιοθετεί ακροδεξιά ρητορική, ιδιαίτερα σε κρίσιμα ζητήματα όπως η μετανάστευση» ανέφερε.
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αλ. Τσίπρας: Εντελώς διαφορετική η Ε.Ε. μπροστά στις ακροδεξιές κυβερνήσεις απ' ότι ήταν στην αριστερή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας