Έπρεπε να περάσει ένα τριήμερο σφοδρών αντιδράσεων για το θανατηφόρο δυστύχημα στα Χανιά, προτού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να παρέμβει, δίνοντας εντολή να «ξηλωθεί» η Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης.
Η καθυστερημένη παρέμβαση του πρωθυπουργού για τα αυτονόητα προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις, με την αξιωματική αντιπολίτευση να μιλά για «το χιλιοπαιγμένο έργο "με εντολή Μητσοτάκη"». Ο «πρωθυπουργός προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτή την τραγική συνθήκη, εμφανιζόμενος ως από μηχανής θεός», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η λογική της πρωθυπουργικής παρέμβασης την "επόμενη μέρα" πλέον εξοργίζει τους πολίτες», σημειώνει η Νέα Αριστερά.
Ακολουθούν αναλυτικά οι ανακοινώσεις των κομμάτων.
ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής
Με τυμπανοκρουσίες το Μέγαρο Μαξίμου «διαφημίζει» ότι με εντολή Μητσοτάκη «ξηλώθηκε» η ηγεσία της αστυνομικής διεύθυνσης Χανίων, μετά την αδιανόητη απόφαση των αστυνομικών να μη συλλάβουν ως όφειλαν και επιβαλλόταν από τον νόμο τον υπότροπο μεθυσμένο οδηγό.
Τρεις ημέρες μετά έγινε το αυτονόητο. Άραγε ο κ. Χρυσοχοΐδης τα έμαθε τα νέα;
Το χιλιοπαιγμένο έργο «με εντολή Μητσοτάκη» έχει κουράσει τον ελληνικό λαό, που βιώνει την ανασφάλεια και την αύξηση της εγκληματικότητας τα τελευταία πεντέμισι χρόνια.
ΣΥΡΙΖΑ (δήλωση Κώστα Μπάρκα, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη)
Παρακολουθώντας την τραγική εξέλιξη της υπόθεσης των Χανίων, δεν μπορούμε να μην στηλιτεύσουμε τον τρόπο «διαχείρισης» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπολειτουργεί με ευθύνη την πολιτικής ηγεσίας κ οδηγεί στο θάνατο συνανθρώπους μας. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτή την τραγική συνθήκη, εμφανιζόμενος ως από μηχανής θεός, ξηλώνοντας την ηγεσία της αστυνομικής διεύθυνσης Χανίων.
Ο δικηγόρος των εμπλεκομένων αστυνομικών μιλούν για «πάγιες εντολές κ πρακτικές» που εφαρμόζονται χρόνια στο νησί. Με το ξήλωμα θα κλείσει κ αυτή η μελανή υπόθεση που κόστισε την ζωή ενός νέου παιδιού, χωρίς να μάθουμε ποιος έδινε αυτές τις «πάγιες» εντολές;
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημερώθηκε πως ο αγώνας που δίνει ενάντια σε «αντιλήψεις κ συνήθειες σε τοπικές κοινωνίες» έκλεισαν με το ξήλωμα;
Η παράσταση που παρακολουθούμε που τιτλοφορείται «με εντολή Μητσοτάκη» είναι χιλιοπαιγμένη κ μεταγενέστερη γεγονότων που οδηγούν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών και τους Έλληνες πολίτες να ζουν μέσα στην ανασφάλεια.
Νέα Αριστερά
Ο κύριος Μητσοτάκης πρέπει -επιτέλους- να καταλάβει ότι η λογική της πρωθυπουργικής παρέμβασης την «επόμενη μέρα» πλέον εξοργίζει τους πολίτες. Αυτό που έγινε στα Χανιά είναι ένα έγκλημα που φανερώνει μια εγκατεστημένη νοοτροπία ασυδοσίας των ισχυρών και της διαπλοκής τοπικών συμφερόντων με κάθε επίπεδο της κρατικής λειτουργίας. Δεν ξεχνάμε ότι στην ίδια πόλη, αστυνομικοί εμπλέκονται πρόσφατα στη δολοφονία ενός ανθρώπου, του Κώστα Μανιουδάκη, που είχε την ατυχία να μην οδηγεί Πόρσε.
Αν ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να κάνει κάτι ουσιαστικό ας ακούσει τη φωνή των Συλλόγων Θυμάτων Τροχαίων που καταγγέλλουν ότι ο νέος ΚΟΚ είναι υποταγμένος στο λόμπι της εμπορίας αυτοκινήτων και δεν ακολουθεί την ευρωπαϊκή πολιτική της μηδενικής ανοχής στο συνδυασμό «αλκοόλ και οδήγηση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας