Αθήνα, 12°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.1° 9.2°
2 BF
75%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
9.3° 6.1°
1 BF
85%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
13.2° 9.3°
2 BF
71%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
5.9° 5.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
5°C
4.9° 4.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.8° 6.0°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
2°C
5.4° 2.4°
1 BF
93%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
7.4° 7.4°
2 BF
95%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
13.2° 11.9°
2 BF
79%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.3° 7.9°
2 BF
90%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
0 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.2° 11.2°
1 BF
73%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.5° 12.5°
1 BF
58%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.8° 6.8°
0 BF
84%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.4° 6.5°
2 BF
93%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
1 BF
82%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.1° 9.8°
1 BF
77%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
87%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.9° 7.5°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
5.7° 5.7°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
eu-mercosur

Το ΜέΡΑ25 για την εμπορική συμφωνία ΕΕ - Mercosur

Για σοβαρό πλήγμα στους ευρωπαίους αγρότες και στη διατροφική ασφάλεια της Ευρώπης που θα επιφέρει σε βάθος χρόνου η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε. - Mercosur κάνει λόγο το ΜέΡΑ25 σε σχετική ανακοίνωσή του.

Μεταξύ άλλων τονίζεται πως με τη συγκεκριμένη συμφωνία η γεωργία αντιμετωπίζεται ως ένας κλάδος που αξίζει να θυσιαστεί με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε νέες αγορές για την –έτσι κι αλλιώς– φθίνουσα ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25:

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Mercosur που μόλις υπέγραψε η φον ντερ Λάιεν θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στους ευρωπαίους αγρότες και στη διατροφική ασφάλεια της Ευρώπης σε βάθος χρόνου.

Την Κομισιόν δεν την ενδιαφέρει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η συμφωνία με τη Mercosur θα βλάψει τους ευρωπαίους αγρότες αυξάνοντας τις εισαγωγές φθηνών αγροτικών προϊόντων. Ούτε το γεγονός ότι η «φτήνια» τους οφείλεται και στην καταστροφή τροπικών δασών, π.χ. στην περιοχή του Αμαζόνιου.

Εκείνο που νοιάζει την Κομισιόν είναι ότι, με αυτή τη συμφωνία, μπορεί να πουληθούν μερικά ακόμα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα (και άλλα βιομηχανικά προϊόντα) στη Λατινική Αμερική. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η Γερμανία συγκαταλέγεται μεταξύ των κύριων υποστηρικτών της συμφωνίας (αντίθετα με τη Γαλλία που την καταψήφισε). Με άλλα λόγια, η γεωργία αντιμετωπίζεται ως ένας κλάδος που αξίζει να θυσιαστεί με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε νέες αγορές για την –έτσι κι αλλιώς– φθίνουσα ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Τί κι αν η γεωργία παρέχει το σημαντικότερο προϊόν σε κάθε κοινωνία: το βασικό συστατικό στοιχείο της αναπαραγωγής της ζωής, τα τρόφιμα. Η Κομισιόν δεν διστάζει να θυσιάσει τη μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης για να βάλει πλάτη σε βιομηχανίες χωρίς μέλλον (λόγω της πλήρους απουσίας επενδύσεων για 15 χρόνια τώρα).

Επιγραμματικά, η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Mercosur είναι, τελικά, άλλη μια υπενθύμιση ότι η ανάθεση κρίσιμων αποφάσεων σε μια Κομισιόν που λογοδοτεί μόνο στην ολιγαρχία δεν είναι μόνο κακή για τη δημοκρατία στις χώρες μας, αλλά και για την προοπτική μιας Ευρώπης που να μην στρέφεται συστηματικά κατά των ευρωπαίων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το ΜέΡΑ25 για την εμπορική συμφωνία ΕΕ - Mercosur

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας