Τη μεθοδευμένη επιδίωξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση (και) του νερού «από την πίσω πόρτα» μετά τους αγώνες σωματείων, κινημάτων και κοινωνικών φορέων που έβαλαν προσωρινά φρένο, καταγγέλλει το ΜέΡΑ25.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25
Το 2022 η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέστη τρεις διαδοχικές ήττες στην επιδίωξή της να εμπορευματοποιήσει – ιδιωτικοποιήσει και το νερό που πίνουμε. Κινήματα πολιτών, σωματεία εργαζομένων ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ, κοινωνικοί φορείς και Δημοτικά Συμβούλια, κατόρθωσαν με τους αγώνες τους και μέσα από προσφυγές στο ΣτΕ να πετύχουν:
- την επιστροφή των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο ελληνικό δημόσιο (αποφάσεις του ΣτΕ 190 και 191/2022).
- την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) υπ’ αριθμ. 135275/2017 που άνοιγε τον δρόμο για τιμολόγηση του νερού με κριτήρια αγοράς (απόφαση του ΣτΕ 92/2022).
- την ακύρωση του ΣΔΙΤ για την παράδοση της διαχείρισης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής σε ιδιώτες (απόφαση του ΣτΕ 1886/2022).
Παρά τις ήττες η κυβέρνηση συνέχισε τις μεθοδεύσεις για τη σταδιακή εμπορευματοποίηση / ιδιωτικοποίηση του νερού «από την πίσω πόρτα». Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προωθείται και υλοποιείται σε τρία επίπεδα:
- με τον νόμο 5037 (ΦΕΚ Α 78/29.3.2023) προωθεί τη δημιουργία «Αγοράς νερού», όπως έγινε και με το ρεύμα, μέσω της επέκτασης – μετατροπής της «Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας» (ΡΑΕ) σε «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων» (ΡΑΑΕΥ).
- με τη νέα ΚΥΑ Τιμολόγησης Υπηρεσιών Ύδατος (ΦΕΚ Β 5438/27.09.2024), με πλαίσιο διατάξεων ακόμα χειρότερο από την προηγούμενη ήδη ακυρωθείσα ΚΥΑ, αλλά και την υπαγωγή των φορέων Ύδρευσης και Αποχέτευσης στην εποπτεία της ΡΑΑΕΥ. (Σημ.: Ως διάρκεια της πρώτης Ρυθμιστικής Περιόδου (ΡΠ) εφαρμογής της ΚΥΑ ορίζεται η πενταετής περίοδος από το έτος 2025 έως και το 2029).
- με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση-συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης σε εταιρείες ανά νομό και την επέκταση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που είναι ήδη Α.Ε. εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.
Στις 24/10/2024, με την υπ’ αριθμόν 358 ομόφωνη απόφαση του, το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) – (δηλ. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ & ΚΚΕ) – αποδέχεται ουσιαστικά τα δύο πρώτα επίπεδα του σχεδιασμού της κυβέρνησης και εκφράζει την αντίθεσή του μόνο στο τρίτο επίπεδο, δηλαδή τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, που εδώ και έναν χρόνο διεξάγονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με διαρροές στα ΜΜΕ, χωρίς η κυβέρνηση να καταθέτει δημόσια τις κυοφορούμενες διατάξεις του νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αναγνωρίζει κι αποδέχεται τον ρόλο της ΡΑΑΕΥ, υιοθετεί ως υποχρέωση της χώρας μας την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ για την κοστολόγηση – τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος και προτείνει (sic) στην κυβέρνηση την αναστολή της εφαρμογής της νέας ΚΥΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με το ΥΠΕΝ για την προετοιμαζόμενη διοικητική μεταρρύθμιση και να γνωμοδοτήσει η ΡΑΑΕΥ για τη μέθοδο κοστολόγησης – τιμολόγησης της ΚΥΑ!!!
Κατόπιν αυτής της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο, δυστυχώς, αγνόησε την ανοιχτή επιστολή - κραυγή αγωνίας της «Πρωτοβουλίας για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού» για ενημέρωση των πολιτών για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, κινητοποιήσεις σε συνεργασία με την Ένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και προσφυγή για ακύρωση της νέας ΚΥΑ Τιμολόγησης.
Η νέα ΚΥΑ, καταστρατηγεί, κατ’ ουσίαν, όσα ήδη έκρινε το ΣτΕ με την 2519/2022 απόφασή του και αντιμετωπίζει το νερό ως εμπορικό προϊόν, πράγμα που σταδιακά (όπως έγινε και με το ηλεκτρικό ρεύμα), θα επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια.
Ευτυχώς, απέναντι σε αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις, για άλλη μια φορά, Σωματεία Εργαζομένων, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες ανέλαβαν να υπερασπιστούν το δημόσιο νερό και τους πολίτες και κατέθεσαν Αίτηση Ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την τιμολόγηση του νερού.
Ως ΜέΡΑ25 :
- Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας και καταγγέλλουμε στο σύνολό του τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού.
- Επαναβεβαιώνουμε τη στήριξή μας στις θέσεις, τα αιτήματα και τον αγώνα της «Πρωτοβουλίας για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού».
- Συγχαίρουμε, και στηρίζουμε τα Σωματεία Εργαζομένων, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους πολίτες που κατέθεσαν την Αίτηση Ακύρωσης στο ΣτΕ.
- Καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια όλων των Δήμων της χώρας να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον κυβερνητικό σχεδιασμό και να προστατέψουν το νερό ως βασικό δημόσιο αγαθό.
Δήμοι, σωματεία, κοινωνικοί φορείς και πολίτες μαζί, να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό!
Όχι στην αγορά νερού – Κατάργηση της ΡΑΑΕΥ.
Ενίσχυση και όχι κατάργηση – συγχώνευση των ΔΕΥΑ.
Καθολική, αδιάλειπτη, ποιοτική & ασφαλή παροχή υπηρεσιών ύδρευσης- αποχέτευσης- άρδευσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας