Δεν είχε περάσει ώρα από το τέλος της συνάντησης πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ο Σωκράτης Φάμελλος έβαλε κατά και των δύο, όχι με την ίδια ένταση φυσικά. «Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη, ταυτόχρονα, από μια δυναμική, αδέσμευτη, ξεκάθαρα προοδευτική αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και ένα ξεκάθαρο κυβερνητικό πρόγραμμα εναλλακτικής προοδευτικής προοπτικής. Αυτό πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η ταυτότητά μας», ξεκαθάρισε ο ίδιος στην πρώτη υπό την προεδρία του συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Εργασιακά - οικονομία
Σήμερα, ο Σ. Φάμελλος θα μιλήσει στη Βουλή για τα εργασιακά, αλλά από βδομάδα τα αντιπολιτευτικά πυρά επικεντρώνονται στον προϋπολογισμό. Τον οποίο διαβάζει, γραμμή γραμμή, και, όπως χθες κατήγγειλε, έχει 2,5 δισ. αύξηση φορολογικών εσόδων. Με «υψηλή έμμεση φορολογία, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ενώ, ευκαιρίας δοθείσης, άσκησε συνολική κριτική κατά της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής: «Σχεδόν τελευταίοι στην αγοραστική δύναμη, έχουμε μέσο μισθό στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε.».
Κάπου εκεί όμως… εμφιλοχώρησε η κριτική του κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, μολονότι δεν εγκαταλείπει, βέβαια, τον στόχο της προοδευτικής κυβέρνησης. «Εμείς δεν έχουμε την ίδια προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη στο θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών», επανέλαβε έτσι. Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του στηλίτευσε τη στάση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ψήφισαν τη νέα σύνθεση της Κομισιόν, ενώ «θα μπορούσαν και θα έπρεπε να σηματοδοτήσουν μία νέα συνομιλία των προοδευτικών δυνάμεων και σε επίπεδο Ε.Ε.».
Στα του κόμματός του, ζήτησε από τους βουλευτές η επανεκκίνηση να γίνει πράξη, όπως, άλλωστε, είχε επισημανθεί και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μία ημέρα πριν. Και έστειλε το σήμα για αξιοποίηση όλων των στελεχών χωρίς αποκλεισμούς, όπως επεσήμανε. Με δράση μέσα και έξω από τη Βουλή. Μια πρόγευση της εξωκοινοβουλευτικής παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ πήραμε ήδη, πάντως, με την αποστολή κλιμακίων στους πλημμυροπαθείς. Στη Λήμνο ο Γιώργος Καραμέρος, στη Ρόδο ο Συμεών Κεδίκογλου και στην Πιερία η Κατερίνα Νοτοπούλου βρέθηκαν πλάι στους πολίτες που επλήγησαν.
Ενα άλλο σημείο-κλειδί, εξάλλου, της ομιλίας του στην Κ.Ο. ήταν η πεποίθησή του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι βαθιά ριζωμένος στην ελληνική κοινωνία, και αυτό πιστεύω ότι ανησυχεί περισσότερο το σύστημα εξουσίας και τον κύριο Μητσοτάκη. Είναι δεμένος, πρώτα από όλα, με τις αξίες και τις ιδέες της Αριστεράς».
Η διαπλοκή
Ενας τέτοιος ΣΥΡΙΖΑ είναι και «μια απάντηση σε όλους όσοι προεξοφλούσαν τη διάλυσή μας κόντρα στο σύστημα εξουσίας που στηρίζει την κυβέρνηση των δήθεν αρίστων. Κόντρα και στη διαπλοκή που επεξεργάστηκε σχέδια για την εξαΰλωσή μας και για τη συρρίκνωσή μας», κατήγγειλε φωτογραφίζοντας τους αποσκιρτήσαντες του Κινήματος Δημοκρατίας. «Φοβούνται έναν ΣΥΡΙΖΑ δυνατό […] Γι’ αυτό μας θέλουν αδύναμους. Αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη», διεμήνυσε. Σήμα επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης θα σταλεί επίσης και μέσω της Κεντρικής Επιτροπής, που θα γίνει το Σάββατο.
Επανερχόμενος δε, στο, κατ’ αυτόν, προσκλητήριο, πρότεινε «να καλέσουμε πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ όσους απογοητεύσαμε, όσους αποστρατεύτηκαν, να καλέσουμε πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ όλους και όλες που αισθάνονται τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κόμμα τους».
Τα νέα πρόσωπα
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. ομόφωνα εγκρίθηκαν, εξάλλου, οι προτάσεις του για σκληρό -κοινοβουλευτικό– πυρήνα: ο Διονύσης Καλαματιανός είναι ο νέος γραμματέας της Κ.Ο. και ο Γιώργος Μπάκης –διευθυντής του γραφείου του Σωκράτη Φάμελλου από την εποχή που εκείνος ήταν υπουργός– αναλαμβάνει διευθυντής της Κ.Ο. Ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Γιαννούλης θα σηκώσουν το βάρος της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, με αναπληρωτές κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τον Μίλτο Ζαμπάρα και τον Κώστα Μπάρκα. Η αντιπρόεδρος της Βουλής Ολγα Γεροβασίλη παίρνει θέση στο προεδρείο της Κ.Ο., ενώ τις Επιτροπές Παρακολούθησης και Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Εργου θα συντονίζει ο Στέλιος Αποστόλου. Σήμερα ή αύριο θα οριστούν και οι νέοι τομεάρχες. Συγχρόνως, ο Σ. Φάμελλος ζήτησε στενότερη σχέση με την ευρωομάδα, ο επικεφαλής της οποίας, Κώστας Αρβανίτης, θα παρακολουθεί και τις συνεδριάσεις της Π.Γ.
Από την ομιλία Φάμελλου ξεχώρισαν επίσης και δύο αναφορές που έκανε στον Αλέξη Τσίπρα (ο πρώην πρωθυπουργός ήταν απών από την Κ.Ο. λόγω προγραμματισμένης συνέντευξης που έδινε σε τηλεοπτικό σταθμό της Βόρειας Μακεδονίας, για τη Συμφωνία των Πρεσπών). Η πρώτη αφορούσε την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που κατόρθωσε να στηρίξει τη χώρα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και να είναι η κυβέρνηση η οποία έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια με την προσφορά, τη δουλειά και τον κόπο πολλών εκατομμυρίων Ελλήνων και Ελληνίδων», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την επομένη σχετικής αναφοράς από τον πρώην πρωθυπουργό. Η δεύτερη αναφορά ήταν για την «πολυμερή διπλωματία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα, με τα τριμερή σχήματα».
Κύρος - αξιοπιστία
Ενα σημείο, τέλος, που κέρδισε τα φώτα της δημοσιότητας ήταν η αναφορά στον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος «πρέπει να έχει την αντανάκλαση, την έκφραση των συνταγματικών προβλέψεων των αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σήμερα στη χώρα μας έχουν ανοίξει πολλές συζητήσεις και υπάρχουν αποδείξεις –το έχει πει και το κόμμα μας– για σοβαρά ζητήματα και στη λειτουργία της Δημοκρατίας και στο κράτος δικαίου».
Και, κατέληξε: «Προφανώς το πρόσωπο θα πρέπει να έχει και το απαιτούμενο κύρος και την αξιοπιστία για να υπηρετεί αυτόν τον ανώτατο θεσμό. Με αυτούς τους κανόνες θα κάνουμε τη συζήτηση». Η αναφορά του αυτή εξελήφθη από ορισμένους, ως... φωτογραφία του Χρήστου Ράμμου, συνεργάτες του διευκρίνιζαν, ωστόσο, ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταλήξει σε πρόσωπο».
Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν πανηγυρική και οι αναφορές των βουλευτών δεν ήταν εκτενείς. Ξεχώρισε, πάντως, η με θετικό τρόπο επισήμανση εκ μέρους της Ελενας Ακρίτα, ότι πρέπει να δοθούν εξηγήσεις στα μέλη του κόμματος που ταλαιπωρήθηκαν την ημέρα του συνεδρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας