• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 26.8°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.4°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 26.0°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.9°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 19.4°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 25.4°C
  1 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 25.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.5°C / 26.7°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  4 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 25.0°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 24.7°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  93%

«Οικογενειακή» φωτογραφία του Β. Μεϊμαράκη με μέλη της αντιπροσωπείας του κόμματος στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στη Μαδρίτη με το προσφυγικό σημείο τριβής

 • A-
 • A+

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας μετέχουν στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διεξάγεται στη Μαδρίτη, εν μέσω της εσωκομματικής προεκλογικής εκστρατείας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσερχόμενος στο συνέδριο, τόνισε πως αυτό που θέλουμε είναι «καλύτερη Ευρώπη και περισσότερη Ευρώπη». Μια Ευρώπη «που να μπορεί να ικανοποιεί με αλληλεγγύη τους πολίτες μας».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη και «η Ν.Δ. είναι μέλος αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας», πρεσβεύοντας τις αρχές και αξίες που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο.

Οι αποφάσεις του ΕΛΚ, αποφάσεις της Ευρώπης

«Εδώ συζητάμε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη. Παρεμβαίνουμε για τα θέματα της ανάπτυξης, για τα ζητήματα της ανεργίας, για το προσφυγικό και για όλα εκείνα τα οποία σήμερα απασχολούν τους πολίτες της Ευρώπης», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και τόνισε πως πολλές από τις αποφάσεις του ΕΛΚ μετουσιώνονται σε κυβερνητικές αποφάσεις και σε Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εδώ, λοιπόν, διαμορφώνουμε τη μεγάλη Ευρώπη, που θέλουμε», κατέληξε.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανέφερε πως αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας κάνει συνεχείς παρεμβάσεις και στη διαμόρφωση των κειμένων και στη διαμόρφωση των πολιτικών, ιδιαίτερα σε ζητήματα ανάπτυξης, ανεργίας, αλλά και κυρίως στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό.

Καταψήφισαν το προσχέδιο για το μεταναστευτικό

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΕΛΚ, η ελληνική αντιπροσωπεία καταψήφισε το προσχέδιο της ευρωομάδας για το μεταναστευτικό.

Είχαν προηγηθεί αλλαγές στο κείμενο του προσχεδίου, μετά την έντονη αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας, κυρίως γιατί σύμφωνα με τον πρόεδρος της Ν.Δ. υπήρχαν επικριτικές αναφορές στην Ελλάδα, ωστόσο η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έμεινε ικανοποιημένη και το καταψήφισε.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Ν.Δ. η προσπάθεια του κόμματος θα συνεχιστεί μέχρι αύριο, όταν και που θα έρθει το κείμενο στην ολομέλεια.

Ούτως ή άλλως, το συνέδριο του ΕΛΚ δεν αναμενόταν να είναι εύκολο για τη Νέα Δημοκρατία, κυρίως λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Το προσφυγικό έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Ε.Ε., τόσο για την πολιτική της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όσο και για τους χειρισμούς του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στο στόχαστρο είναι και η Ελλάδα για την πολιτική που ακολουθεί στο ζήτημα, καθώς ακούγονται συνεχώς επικρίσεις από τις πιο συντηρητικές κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης.

«Αλληλεγγύη και όχι μόνο κριτική προς την Ελλάδα»

Το μεταναστευτικό ήταν στο επίκεντρο της παρέμβασης του προέδρου της Ν.Δ. Β. Μεϊμαράκη στο συνέδριο.

Όπως εκτίμησε, οι τεράστιες ροές προσφύγων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, αλλά εξήγησε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη τόσο «προς τους πρόσφυγες αλλά και αλληλεγγύη, και όχι μόνο κριτική, προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν κυρίως το πρόβλημα».

Ο Β. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι το ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από ένα κράτος και πως ειδικά η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία δεν διαθέτουν τα μέσα και τις υποδομές για τη συγκράτηση, τη διαχείριση και τη μείωση του μεταναστευτικού ρεύματος.

«Να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή ακτοφυλακή»

Τόνισε ότι «καθίσταται αναγκαία η δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής» και σημείωσε πως «ως Ένωση αποτύχαμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και δεν ενεργήσαμε με τρόπο έγκαιρο και προληπτικό».

Και κάλεσε σε κινητοποίηση τη διεθνή κοινότητα, συνοχή στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κρατών και αποφασιστικότητα για την επίλυση του προβλήματος.

Όσον αφορά το ίδιο το ΕΛΚ, υποστήριξε ότι θα παραμείνει κυρίαρχο, γιατί δίνει λύσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη και έχει τη βούληση και τις απαντήσεις για να οδηγήσει την Ευρώπη στο μέλλον.

«Το ΕΛΚ μπορεί να μεταρρυθμίσει την Ευρώπη, να ενώσει τους Ευρωπαίους, να κερδίσει το μέλλον», υπογράμμισε. Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία θα κερδίσει τις επικείμενες εκλογές.

Μεγάλη αντιπροσωπεία και όλοι οι υποψήφιοι

Στο συνέδριο του ΕΛK στη Μαδρίτη η Νέα Δημοκρατία μετέχει με πολυπληθή αντιπροσωπεία.

Επικεφαλής της είναι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αλλά μετέχουν και οι άλλοι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σε αυτήν μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι ευρωβουλευτές του κόμματος με τον επικεφαλής της ομάδας Mανώλη Kεφαλογιάννη, Mαρία Σπυράκη, Γιώργιος Kύρτσος, Ελίζα Bόζεμπεργκ και Θόδωρος Zαγοράκης.

Εκτός από τον Β. Μεϊμαράκη, που θα μίλησε στην ολομέλεια του ΕΛΚ, σαν ομιλητής στο συνέδριο θα μετάσχει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Το συνέδριο της Μαδρίτης

Στο συνέδριο της Μαδρίτης παρίστανται πάνω από 3.000 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των 750 συνέδρων, 14 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεταξύ αυτών η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Mέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Mαριάνο Ραχόι, της Πορτογαλίας Πάσος Kοέλιο, της Ουγγαρίας Bίκτορ Όρμπαν, της Ιρλανδίας Έντα Kένι, της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουγιούμα, της Kύπρου Nίκος Aναστασιάδης, της Bουλγαρίας Mπόικο Mπορίσοβ.

Επίσης, πρωθυπουργοί από τρίτες χώρες, καθώς και 11 επίτροποι της Ε.Ε. μαζί με τον πρόεδρο της Kομισιόν Zαν Kλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Nτόναλντ Tουσκ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αναμένεται να μεταφερθεί η... δράση στη Νέα Δημοκρατία, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση οι υποψήφιοι θα ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους, ενώ θα κριθεί και η παραμονή ή όχι του...
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μετά τη σύγκρουση η... ενότητα
Αποδείχθηκε μια μακρά και επίπονη για στελέχη και ψηφοφόρους διαδικασία με το κόμμα να φθάνει στα πρόθυρα της διάσπασης και τους υποψηφίους να συγκρούονται σφοδρά μεταξύ τους. Τώρα, όμως, κι ενώ η εκλογική...
Μετά τη σύγκρουση η... ενότητα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Για το παρόν και το μέλλον»
Πρωί πρωί βρέθηκε ενώπιον της κάλπης ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, για να ψηφίσει για τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος. Ο κ. Πλακιωτάκης θέλησε να στείλει ένα μήνυμα...
«Για το παρόν και το μέλλον»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πρωτιά Μεϊμαράκη, προβάδισμα Μητσοτάκη για τη δεύτερη θέση
Με μεγάλη συμμετοχή διεξήχθησαν την Κυριακή, οι εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ. για τον νέο πρόεδρο της παράταξης. Πρώτος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τη δεύτερη θέση φαίνεται πως κατακτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πολύ...
Πρωτιά Μεϊμαράκη, προβάδισμα Μητσοτάκη για τη δεύτερη θέση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γαλάζιο χάος μία ανάσα πριν την κάλπη
Την απόσυρσή του από το δεύτερο γύρο εάν έρθει δεύτερος και στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ το σενάριο της διάσπασης πλανιέται πάνω από τη Συγγρού δύο 24ωρα πριν τις...
Γαλάζιο χάος μία ανάσα πριν την κάλπη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διαμάχη για το «Καραμανλόμετρο»
Δεν λέει να εκτονωθεί η κατάσταση στο γαλάζιο στρατόπεδο λίγες μέρες πριν τις εσωκομματικές κάλπες με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να θεωρεί μεγάλη του τιμή το γεγονός ότι φαίνεται να τον στηρίζει ο Κώστας...
Διαμάχη για το «Καραμανλόμετρο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας