Μονοπωλεί και σήμερα την πολιτική επικαιρότητα ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, με τις εξελίξεις να πέφτουν βροχή και τη συνέχεια να προδιαγράφεται ακόμα πιο εκρηκτική, μετά το επεισοδιακό διαζύγιο με τον Στέφανο Κασσελάκη και την επισημοποίηση των αποχωρήσεων Πέτρου Παππά, Ραλλίας Χρηστίδου, Κυριακής Μάλαμα και Αλέξανδρου Αυλωνίτη.
Σήμερα ήταν η σειρά της Γιώτας Πούλου, της Θεοδώρας Τζάκρη και του Γιώργου Γαβρήλου να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους, με τους τρεις βουλευτές να επιλέγουν προς το παρόν τη «μεσοβέζικη» οδό.
Η κ. Τζάκρη γνωστοποίησε ότι παραιτείται από τη θέση της γραμματέως της ΚΟ και από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένοντας ωστόσο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας, μέχρι να ανακοινωθεί το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η βουλευτής Πέλλας σημείωσε ότι έχει έτοιμη την επιστολή και θα πάει στη Βουλή για να υποβάλλει και επίσημα παραίτηση. Όμως δε θα παραιτηθεί σήμερα από την ΚΟ, καθώς, όπως είπε, αυτό θα γίνει στη συνέχεια. «Ναι σκοπεύω να πάω στο κόμμα του κ. Κασσελάκη». Σε ερώτηση γιατί δεν παραιτείται σήμερα, απάντησε: «υπάρχει σχεδιασμός για τις επόμενες κινήσεις και θα γίνουν συντονισμένα».
«Οι άνθρωποι αυτοί που μου κουνούσαν μαντήλι και μου έλεγαν “ώρα καλή” τι νόμιζαν ότι θα κάνω; Έχουν μεγάλο θράσος αυτοί που έδιωξαν την πλειοψηφία των συνέδρων να μιλούν για αποστάτες. Δεν υπάρχουν αποστάτες αλλά άνθρωποι που εκδιώχθηκαν», είπε η κ. Τζάκρη, ενώ σχετικά με τους υπαινιγμούς Γιαννούλη, απάντησε ότι «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, θυμάμαι να τον κατηγορούν για σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ. εγώ δεν θα πάω σε κανένα ΠΑΣΟΚ». Πρόσθεσε μάλιστα πως θα παραιτηθούν και άλλοι βουλευτές.
Αναφορικά με το συνέδριο, έκανε λόγο για πρωτοφανή θεσμική εκτροπή, ονομάζοντάς το «ένα από τα μελανότερα σημεία στην Ιστορία της Αριστεράς» και συμπλήρωσε πως δεν αποχωρούν από το κόμμα μόνο βουλευτές και σημαντικά στελέχη, αλλά και εκατοντάδες μέλη μαζικά.
«Αυτά που έγιναν στο Συνέδρια είναι αδιανόητα. Εκλεγμένοι σύνεδροι, όχι μόνο αποκλείστηκαν, αλλά και δέχθηκαν επιθέσεις από τους μπράβους του σκυλάδικου που έγινε το Συνέδριο. Μπράβους που πληρώνονται από την επιδότηση του κόμματος, δηλαδή από τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη», κατήγγειλε η κ. Τζάκρη.
«Είδα παλιούς αριστερούς να είναι έξω από τον χώρο του Συνεδρίου και να κλαίνε. Να τους στριμώχνουν στα κάγκελα και να δέχονται βία κι όχι μόνο λεκτική, όπως κι εγώ άλλωστε. Έγιναν απίθανα πράγματα, καθώς οι δικοί τους έμπαιναν από την πίσω πόρτα στο Συνέδριο, χρησιμοποιώντας σύνθημα και παρασύνθημα», είπε χαρακτηριστικά.
Η Γιώτα Πούλου παραδέχθηκε ότι δε θέλει να είναι αυτή που θα στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οπότε δεν ανεξαρτητοποιείται, σύμφωνα με όσα η ίδια τόνισε μιλώντας στο ΕΡΤNews, ενώ σημείωσε και εκείνη ότι είναι κι άλλοι βουλευτές που σκέφτονται να αποχωρήσουν.
«Έχω ήδη πάρει μερικές αποφάσεις. Έχω παραιτηθεί από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως έχω υποβάλει παραίτηση από τις θέσεις ευθύνης που είχα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή ως υπεύθυνη συντονίστρια της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κοινοβουλευτικού Έργου της ΕΠΕΚΕ, αλλά και ως Τομεάρχης Εσωτερικών. Αυτές είναι οι μέχρι τώρα αποφάσεις μου. Και επίσης ότι παραμένω ως βουλευτής Βοιωτίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα έλεγα με έναν ρόλο της συνεργαζόμενης προς το παρόν. Αυτό σημαίνει ότι είμαι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, με την έννοια ότι όλα αυτά ήταν πολύ πυκνά που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα και είμαι σε βαθιά περίσκεψη για τις επόμενες κινήσεις», τόνισε η κ. Πούλου, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη φάση δε θα φύγει.
«Δεν θα έπρεπε να στερήσω εγώ από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ο ελληνικός λαός με την ψήφο τού είχε αναθέσει. Όμως, δεν κρύβω ότι ο προβληματισμός μου είναι ότι έχουν συμβεί πράγματα τα οποία έχουν ανατρέψει τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ του 2023 και βεβαίως και του 2019. Άρα, θα πρέπει να μετρήσω τις απόψεις στο εκλογικό σώμα δηλαδή, να δω ποιες είναι οι δικές τους απόψεις και το τι πρέπει να κάνω. Αλήθεια είναι ότι πλέον δεν εκφράζομαι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τα όλα όσα έγιναν και όλο αυτό το δίμηνο, αλλά και κυρίως στο συνέδριο», πρόσθεσε.
«Νομίζω όμως ότι δε θα σταματήσει εδώ. Δηλαδή δεν τίθεται το θέμα ότι σήμερα πλέον τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα ανεξαρτητοποιηθούν. Νομίζω ότι αυτό θα το ζήσουμε και τις επόμενες ημέρες. Θα είναι και άλλοι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που σκέφτονται να αποχωρήσουν, να ανεξαρτητοποιηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πόσο θα ενταχθούν σε μία κοινοβουλευτική ομάδα του νέου σχήματος του Στέφανο Κασελάκι αυτό δεν το γνωρίζω», τόνισε ακόμη η κ. Πούλου.
Η βουλευτής Βοιωτίας είπε ότι δεν μπορεί προσωπικά να νομιμοποιήσει όλα αυτά που συνέβησαν αυτό το διάστημα. «Πέρα από τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη, ο αποκλεισμός ολόκληρων περιοχών, ολόκληρων οργανώσεων, μελών, συνέδρων και των συνέδρων έξω από το συνέδριο. Αυτό για μένα είναι το αποκορύφωμα, το γεγονός που με κάνει να φεύγω από το ΣΥΡΙΖΑ και πραγματικά δεν στέκομαι στο ότι εγώ δεν είχα κάρτα διαπίστευσης. Προτιμώ σε τελευταία ανάλυση να είμαι έξω, με τον κόσμο, παρά μέσα σε μία αίθουσα VIP», σημείωσε.
Σχετικά με το νέο κόμμα του τέως προέδρου της Κουμουνδούρου τόνισε: «Αυτό που έχω μέσα μου δεν μπορεί να το ξεδιαλύνει ο Στέφανος Κασελάκης, με την έννοια ότι μετά από μια πορεία δεκαετιών στο χώρο είναι να ξεκαθαρίσω εγώ τη σχέση μου με το χώρο. Τώρα η ανάγκη για το καινούργιο, αν με ρωτήσετε θα σας πω ναι. Υπάρχει ανάγκη για καινούργια πράγματα, για καινούργια σχήματα με νέες ιδέες. Και βέβαια όταν αυτά θα εκφραστούν, εδώ είμαι να αποφασίσω κι εγώ, να σκεφτώ και να αποφασίσω για το τι θα κάνω», κατέληξε.
Την παραίτηση του από τις θέσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και του τομεάρχη Εργασίας υπέβαλε στον Νίκο Παππά και ο βουλευτής Αργολίδας, Γιώργος Γαβρήλος.
«Συνάντησα τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και τον ενημέρωσα για την πρόθεσή μου να μη συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου από τις θέσεις ευθύνης που μου είχαν ανατεθεί από την ΚΟ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά μου για το λάθος που συντελέστηκε τους τελευταίους δύο μήνες στο κόμμα», δήλωσε από το περιστύλιο της Βουλής.
Ανάλογη στάση με αυτή του Γ. Γαβρήλου αναμένεται να τηρήσουν και ο Γιάννης Σαρακιώτης, υποβάλλοντας την παραίτηση του από θέσεις ευθύνης εντός της ΚΟ, χωρίς να αποχωρεί από το κόμμα.
Πολάκης: Μη φύγετε
Ο εκ των υποψηφίων για την αρχηγία του κόμματος και βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης παραδέχθηκε, μιλώντας στο OPEN, πως η πληγή που άνοιξε με τις εκπεφρασμένες και τις μελλοντικές αποχωρήσεις «πράγματι δημιουργεί προβλήματα, αλλά τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο, τίποτε δεν είναι αδύνατο».
Αμέσως μετά πάντως απηύθυνε κάλεσμα σε όσους έφυγαν και σε όσους σκέφτονται να αποχωρήσουν να μην το κάνουν, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει έδαφος συζήτησης και με στελέχη της Νέας Αριστεράς.
Την ίδια ώρα πάντως, 20 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Αθήνας, δηλώνουν ότι παραιτούνται και από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ζητούν τη διαγραφή τους από τα μητρώα του κόμματος, κάνοντας λόγο για παραβίαση θεμελιωδών διατάξεων του καταστατικού και του δικαιώματος των μελών στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
«Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είναι πια το κόμμα των μελών της Αριστεράς και της προόδου για το οποίο δώσαμε αγώνες αφιερώνοντας εθελοντικά απεριόριστο χρόνο από τις ζωές μας.
Επειδή στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την Αριστερά και την Προοδευτική Παράταξη μέσα από την κοινωνία, τους χώρους δράσεις μας και το νέο προοδευτικό κίνημα που γεννιέται αυτές τις ώρες κινητοποιώντας ήδη εκατοντάδες χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες σε όλη την Ελλάδα.
Σας δηλώνουμε ότι παραιτούμαστε από μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Αθήνας καθώς και από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ζητούμε τη διαγραφή μας από τα μητρώα του κόμματος».
Τη διαγραφή του από τα μητρώα του κόμματος ζήτησε, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υφυπουργός Εξωτερικών, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας.
Η ανακοίνωση του Δημήτρη Μάρδα
Οι ακολουθούμενες διαδικασίες εδώ και λίγο καιρό εκ μέρους του «Διευθυντηρίου» του ΣΥΡΙΖΑ -τα μέλη του οποίου έχουν χρεωθεί με δυο εκλογικές ήττες του 2019 και 2023- η κατάφορη παραβίαση του Καταστατικού του κόμματος, η κατάλυση της εσωκομματικής δημοκρατίας , η παραβίαση βασικών αρχών του δικαίου και τέλος, τα όσα διαδραματίσθηκαν στο έκτακτο Συνέδριο-παρωδία, με οδηγούν στη διαγραφή μου από τα μητρώα του κόμματος.
Η όλη συμπεριφορά του «Διευθυντηρίου», οι επιλογές και οι τακτικισμοί του, οδηγούν δυστυχώς στην απαξίωση της ριζοσπαστικής αριστεράς στα μάτια του κόσμου και κατ' επέκταση στην απαξίωση της πολιτικής 2015-19 και των όσων θετικών παρήχθησαν τότε.
Πρώτη απόφαση του προεδρείου του Συνεδρίου ήταν κατάργηση της Επιτροπής Δεοντολογίας (Ε.Δ.), η πλειοψηφία της οποίας, ως ιδιαίτερα ενοχλητική με την εμμονή της υπέρ της καταστατικής νομιμότητας, δυσαρέστησε το «Διευθυντήριο» του κόμματος. Τιμή μας που υπηρετήσαμε, ως πλειοψηφία, αυτόν τον θεσμό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας