Εντάσεις, καταγγελίες, απειλές αποχωρήσεων και πολύ υψηλοί τόνοι συνέθεσαν την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το οποίο ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Παρασκευής, αν και η έναρξή του ήταν προγραμματισμένη για τις 6:30 το απόγευμα.
Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα: στην πλευρά Κασσελάκη που ήταν (κυρίως) έξω από το κτίριο που θα γίνει το Συνέδριο, και σε όσους συνέδρους επέλεξαν να εισέλθουν στον χώρο και να συμμετάσχουν στο Συνέδριο. Μάλιστα, στους εξώστες του συνεδριακού χώρου ανέβηκε μικρός αριθμός υποστηρικτών του τέως προέδρου που επιδόθηκε σε αποδοκιμασίες.
Το προεδρείο εγκρίθηκε δια βοής από τους συνέδρους που ήταν μέσα στη αίθουσα του κέντρου. Πρόεδρος του συνεδρίου ορίστηκε ο Γιάννης Μαντζουράνης. Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μαντζουράνης, ζήτησε συγγνώμη από τα μέλη για την καθυστέρηση, την οποία απέδωσε στη συγκέντρωση και στην παρεμπόδιση διεξαγωγής του συνεδρίου από τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη. Ακολούθως, μέσα σε κλίμα έντασης είπε ότι ακολουθούνται οι διαδικασίες που αποφασίστηκαν δημοκρατικά στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο κ. Μαντζουράνης είπε ότι οι σύνεδροι θα είναι 4.282 και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το Καταστατικό του κόμματος, το έκτακτο συνέδριο έχει όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού. Υπενθύμισε ότι η Κεντρική Επιτροπή που πήρε τις αποφάσεις, έχει εκλεγεί από την βάση του κόμματος την ίδια μέρα που παλαιότερα είχε εκλεγεί και ο Αλέξης Τσίπρας. Ανέφερε ακόμη, ότι το συνέδριο είναι υβριδικό, άρα θα συμμετέχουν και με ψηφιακά μέσα και πρόσθεσε ότι οι ψηφοφορίες θα γίνουν ηλεκτρονικά.
Το τέλος στην υποψηφιότητα Κασσελάκη
Επίσης, ο κ. Μαντζουράνης τόνισε ότι το συνέδριο έχει ως αποστολή την έγκριση των τεσσάρων υποψηφιοτήτων για την προεδρία και τη λήψη πολιτικής απόφασης. Με τον τρόπο αυτό, απέκλεισε την πιθανότητα κι άλλης υποψηφιότητας για την προεδρία, όπως του Στ. Κασσελάκη.
Η Θεοδώρα Τζάκρη παρέδωσε στικάκι στο προεδρείο του Συνεδρίου στο οποίο περιλαμβάνονται 1934 υπογραφές συνέδρων οι οποίοι τάσσονται υπέρ της συμμετοχής του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές. Ο κ. Μαντζουράνης, απάντησε ότι στα συνέδρια η πλειοψηφία διαπιστώνεται με ψηφοφορία και όχι με υπογραφές.
► Έπειτα από ψηφοφορία (που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής) εγκρίθηκαν –με μεγάλη πλειοψηφία– οι τέσσερις υποψηφιότητες: (με αλφαβητική σειρά) Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης.
Συγκεκριμένα, ψήφισαν 3.072: υπέρ τάχθηκαν 2.784, κατά 276, ενώ υπήρχαν και 12 λευκά. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μαντζουράνης είχε αναφέρει νωρίτερα ότι οι σύνεδροι θα είναι 4.282: με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους απόντες και τη σχέση τους με τον Στ. Κασσελάκη.
→ Λίγο μετά τις 11 το βράδυ, εγκρίθηκε ομόφωνα το κείμενο Πολιτικής Απόφασης, το οποίο εισηγήθηκε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Επίσης, με απόφαση του Εκτάκτου Συνεδρίου τερματίστηκε η θητεία της Επιτροπής Δεοντολογίας και εξουσιοδοτήθηκε η Κεντρική Επιτροπή να διοργανώσει την ψηφοφορία για τη νέα της σύνθεση.
→ Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αποφασίστηκε το Συνέδριο να συνεχιστεί το Σάββατο, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα και να μην είναι τριήμερο, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Υπήρξαν φωνές –όπως του Π. Πολάκη– που ζητούσαν το Συνέδριο να ολοκληρωθεί μετά το πέρας της πρώτης ημέρας. Μάλιστα, ο Πολάκης ρώτησε: «Επί ποιου ζητήματος θα συνεχίσουμε; Τι νόημα έχει η κουβέντα αύριο;».
Οι τοποθετήσεις
► Σε πολύ υψηλούς τόνους η ομιλία του Νίκου Παππά: κάλεσε το Σώμα να προστατεύσει το κόμμα από τον «τραμπουκισμό» και την «αθλιότητα».
► Επίθεση κατά του Στ. Κασσελάκη εξαπέλυσαν οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος.
► «Καιρός να βρούμε τη διέξοδο στους κανόνες και τη δημοκρατία χωρίς οχλαγωγία, απειλές και εκβιασμούς», ανέφερε από την πλευρά της η γραμματέας της ΚΕ, Ράνια Σβίγκου.
Τι προηγήθηκε
Νωρίτερα, τον τόνο έδωσαν οι συνεχείς παρεμβάσεις από τον τέως πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος χρησιμοποίησε τη λέξη «ντροπή» για όσα –καταγγέλλει πως– συμβαίνουν και ζήτησε την παραίτηση της Πολιτικής Γραμματείας. Στο πλευρό του, εκατοντάδες υποστηρικτές του, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει εκρηκτική ατμόσφαιρα έξω από το κτίριο του Συνεδρίου.
Μάλιστα, υπήρξε ένταση όταν στελέχη της πλευράς Κασσελάκη επιχείρησαν να ανοίξουν την πόρτα για να μπει μέσα στον χώρο του κέντρου ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος. Τελικά η ασφάλεια του κέντρου κράτησε κλειστές τις πόρτες.
Τι καταγγέλλει η πλευρά Κασσελάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη κατήγγειλαν κόψιμο συνέδρων από τη διαδικασία, αλλά και διαχωρισμό των συνέδρων σε VIP και σε απλά μέλη.
Ο Στ. Κασσελάκης έφτασε έξω από το κτίριο του Συνεδρίου λίγο μετά τις 6:30 το απόγευμα και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους υποστηρικτές του. Δήλωσε ότι δεν θα μπει στο συνέδριο εάν πρώτα δεν εισέλθουν όλοι οι σύνεδροι. Ωστόσο, λίγο πριν τις 7:30 το απόγευμα αποχώρησε, με κατεύθυνση τα νέα γραφεία του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Στ. Κασσελάκης, μιλώντας στον ANT1 αμέσως μετά την αποχώρησή του από το Συνέδριο, έκανε λόγο για «ντροπή» και κάλεσε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί. Μετά τις 8:00 το απόγευμα επέστρεψε στο χώρο του Συνεδρίου και δήλωσε πως «θα το πάω μέχρι τέλους».
Επίσης ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης δήλωσε πως ανεξαρτητοποιείται και πως θα υποβάλει την παραίτησή του από το κόμμα. Κατήγγειλε τη διαδικασία του συνεδρίου, τονίζοντας ότι «αυτό δεν είναι το κόμμα το δικό μου» και καταγγέλλοντας πως κόπηκαν σύνεδροι. Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι εάν το συνέδριο δεν λειτουργήσει νόμιμα, το πρωί της Δευτέρας θα πάει στον κ. Τασούλα και θα δηλώσει την ανεξαρτητοποίησή του.
Επίσης και ο βουλευτής του κόμματος, Πέτρος Παππάς, ανακοίνωσε, όπως είχε προαναγγείλει ότι θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι ανεξαρτητοποιείται.
«Δεν έχω καμιά δουλειά σε αυτό το κόμμα», δήλωσε και η Ραλλία Χρηστίδου.
Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ: Ποιος εμποδίζει το Συνέδριο
Από την πλευρά τους, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι εντός του συνεδρίου μπορούν να μπουν μόνο οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και υποστηρίζουν πως η έναρξη των εργασιών καθυστερεί επειδή η συγκέντρωση των υποστηρικτών του Στ. Κασελάκη παρεμποδίζουν τα εκλεγμένα μέλη να εισέλθουν εντός του συνεδριακού χώρου.
Προτρέπουν μάλιστα τον κ. Κασσελάκη, Οποιαδήποτε ένσταση έχει, καλό είναι να καταθέσει στο σώμα την όποια ένσταση έχει «και όχι στις τηλεοπτικές κάμερες».
Τι αναφέρουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δημοκρατική διαδικασία στην οποία συμμετέχουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι.
Δεδομένου ότι ο χώρος διεξαγωγής του συνεδρίου έχει περιορισμένη χωρητικότητα, εντός του συνεδρίου δεν μπορούν να μπουν παρά μόνο οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι.
Κανείς δεν διαχωρίζει κανέναν vip και μη. Πρόκειται για εκλεγμένους αντιπροσώπους από τη μια και μη εκλεγμένους από την άλλη.
Αυτή τη στιγμή η συγκέντρωση φίλων και υποστηρικτών του κου Κασελάκη, που προφανώς δεν είναι σύνεδροι, παρεμποδίζουν τα εκλεγμένα μέλη να εισέλθουν εντός του συνεδριακού χώρου με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξη των εργασιών.
Απευθύνουμε έκκληση στον κο Κασελάκη και στους υποστηρικτές του να μην εμποδίζουν τους εκλεγμένους συνέδρους να εισέλθουν στο συνεδριακό χώρο, να μη παρεμποδίζουν την έναρξη του συνεδρίου.
Άλλωστε και ο ίδιος είναι εκλεγμένος σύνεδρος.
Το συνέδριο είναι χώρος διαλόγου και δημοκρατίας.
Οποιαδήποτε ένσταση έχει, καλό είναι να τη καταθέσει στο σώμα και όχι στις τηλεοπτικές κάμερες.
Τα δελτία των οκτώ άλλωστε τελείωσαν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας