Στα… δικαστήρια είναι πιθανό πλέον να λύσουν τις διαφορές τους Στέφανος Κασσελάκης και ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από αλλεπάλληλα περιστατικά και καταγγελίες. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η διχογνωμία για τον αριθμό των συνέδρων που ελέγχει η κάθε πλευρά και ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ανακοίνωση για τον αριθμό των ψηφισάντων μελών αλλά και των συνέδρων. Ο θόρυβος της σύγκρουσης των δύο στρατοπέδων έκρυψε, ωστόσο, την καταγγελία στην οποία προέβη ο Παύλος Πολάκης για παρατυπίες του αντιπάλου του στη δήλωση του «πόθεν έσχες».
Η πρώτη -και πλέον σοβαρή- καταγγελία έρχεται από τη Σαλαμίνα, εκεί όπου σημειώθηκε περιστατικό τραμπουκισμού εις βάρος του μέλους της Επιτροπής Δεοντολογίας και γιατρού στο επάγγελμα, Εφης Ζήση. Το, επί 48 συναπτά έτη, μέλος της Αριστεράς, αρχής γενομένης από την οργάνωση ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, δέχθηκε φραστική - σωματική επίθεση, ακόμη και απειλή κατά της ζωής της, από υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη, όπως προκύπτει από όσα της είπαν. Οι απειλές και το υβρεολόγιο δεν μπορεί να αναπαραχθεί εδώ... (Η καταγγελία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας). Ενδέχεται να ακολουθήσουν μηνύσεις.
Από την άλλη, η χθεσινή ημέρα περιελάμβανε δύο καταγγελίες από την πλευρά Κασσελάκη: η πρώτη προέρχεται από τη διαχειρίστρια του isyriza, όπως υποστήριζαν. Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, εγκαταλείφθηκαν τα μέλη του κόμματος που αντιμετώπιζαν τεχνικά προβλήματα, ύστερα από εντολή, πρώτα, της υπεύθυνης οργανωτικού, Ελένης Συμεωνίδου, αλλά και της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου.
Δήλωση Σβίγκου
Πλην όμως, η τελευταία έδωσε ευθεία απάντηση, με ανακοίνωσή της: «Το κείμενο που διακινήθηκε και δημοσιεύθηκε σε μέσα ενημέρωσης, χωρίς υπογραφή, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, περιέχει αποκυήματα νοσηρής φαντασίας, τα οποία εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες και στοχοποιούν συγκεκριμένα πρόσωπα. Φυσικά, θα αντιμετωπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο, από τους θιγόμενους».
Η δεύτερη καταγγελία των «κασσελίστας» προήλθε από τον Νίκο Καρανίκα, ο οποίος δηλώνει ότι του εστάλη από την Κουμουνδούρου λίστα μελών, στην τελευταία στήλη της οποίας, ωστόσο, τα μέλη χαρακτηρίζονται είτε ως «πλειοψηφία» είτε ως «πλευρά Κασσελάκη». Κατά συνέπεια, προσθέτει, «άμα με φωνάξει ο εισαγγελέας, θα τα πω όλα» και εύχεται «να μην καταλήξουμε σε αστικά δικαστήρια, με επίδικο τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των μελών».
Χθες, εν τω μεταξύ, συνεδρίασε επί της ουσίας η Επιτροπή Νομιμοποίησης, αντιθέτως δεν κατέστη εφικτή η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, λόγω έλλειψης απαρτίας. Η Επιτροπή Νομιμοποίησης έβαλε στο μικροσκόπιό της περιπτώσεις οργανώσεων, όπου δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Πίσω από αυτή τη διαδικασία, ο Ταύρος βλέπει εσωκομματικό ξεκαθάρισμα, εξ ου και συνεργάτες του Στ. Κασσελάκη υποστήριζαν ότι «η Επιτροπή “Νομιμοποίησης” Συνέδρων προτείνει να αποκλεισθούν ολόκληρες οργανώσεις, κυρίως στην Αθήνα, που τόλμησαν να στηρίξουν μαζικά τον Στέφανο Κασσελάκη». Συνολικώς, 183 σύνεδροι – υποστηρικτές του τ. προέδρου είναι προς διαγραφή, διατείνεται το επιτελείο του.
Διαξιφισμοί
Εν τω μεταξύ, και χθες συνεχίσθηκε η μάχη των αριθμών. Πηγές της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωναν ότι «τα ψέματα του Στέφανου Κασσελάκη αναφορικά με τα αποτελέσματα της εκλογής συνέδρων δεν έχουν τέλος. Επαναλαμβάνουμε, για ακόμη μία ημέρα, ότι τα αληθινά αποτελέσματα και όχι τα παραποιημένα, που με μεθόδους Τραμπ εμφανίζει η πλευρά Κασσελάκη, δείχνουν ευρύ προβάδισμα της πλειοψηφίας στους συνέδρους της τάξης άνω του 60%».
Οι ίδιες πηγές έδωσαν, εξάλλου, στη δημοσιότητα παραδείγματα από νομούς «με τα ψεύτικα στοιχεία που εμφάνισε ο Στέφανος Κασσελάκης (αλλά) και με τα πραγματικά αποτελέσματα». Σε αυτές περιλαμβάνονται η Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, η Ημαθία, η Φλώρινα, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Θεσπρωτία, η Αρτα, η Κέρκυρα, η Εύβοια, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα, το Λασίθι, η Δυτική Αττική. Στο σκηνικό αυτό αντέδρασε ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης, που υποστήριξε: «Εχουμε το 56,3% των συνέδρων, βάσει των επίσημων πρακτικών των εφορευτικών επιτροπών των ΟΜ. Ας το αφήσουμε στην άκρη. Το ξεχνάμε. Και ας αποδεχτούμε τον ισχυρισμό τους, ότι έχουν εκείνοι την πλειοψηφία των συνέδρων».
Στην περίπτωση αυτή, συνέχισε, ανακύπτουν δύο ερωτήματα κοινής λογικής, όπως τα χαρακτηρίζει: «Τότε γιατί έχουν ανάγκη να κόψουν 500 νόμιμα εκλεγμένους συνέδρους, φορτώνοντας την Αριστερά με αυτό το στίγμα; Και, αν έχουν το 60% των συνέδρων όλοι μαζί, όπως ισχυρίζονται, πώς νομιμοποιούνται να αποκλείσουν από την κάλπη κάποιον που έχει το 40% μόνος του; Ποιος σπέρνει τον διχασμό;», διερωτάται και η ανάρτησή του κλείνει ως εξής: «Με εμένα Πρόεδρο, εκλεγμένος σύνεδρος ή υποψήφιος Πρόεδρος δεν θα αποκλειστεί ποτέ. Ας δούμε λοιπόν στην πράξη τον καθένα και την καθεμία μας να αποδεικνύει την ενότητα. Ενότητα στη βάση. Αυτό το εγγυώμαι». Η συνέχεια θα δοθεί σήμερα το πρωί από τον Στ. Κασσελάκη και την τηλεοπτική συχνότητα του «Σκάι».
«Βόμβες» Πολάκη
Προχθές το βράδυ, όμως, ο υποψήφιος πρόεδρος Παύλος Πολάκης προχωρούσε σε καταγγελία (στο Kontra Channel), με αφορμή τη δίκη του πατέρα του Στέφανου Κασσελάκη: «Επρεπε να τον είχα ψάξει (τον Κασσελάκη). Δεν ήξερα εγώ ότι ο πατέρας του χρωστάει 4 εκατομμύρια ευρώ και πήγε να γλιτώσει φόρους γιατί είχαν περάσει την αγορά σε μια offshore εταιρεία». Κατά τον Π. Πολάκη, «το προκλητικό είναι ότι λέει πως τους φόρους χρωστάει η offshore, που είναι εκείνος και η μητέρα του Κασσελάκη. Αρχίζω εγώ και πονηρεύομαι».
Καθώς όμως ο νόμος απαγορεύει τις offshore στους πολιτικούς και τους συγγενείς πρώτου βαθμού, ο βουλευτής Χανίων συνέχισε λέγοντας ότι «οι γονείς είναι συγγενείς πρώτου βαθμού. Δηλαδή ο πατέρας του παραδέχθηκε ότι έχουν ενεργή offshore έξω», παραπέμποντας εκεί για την είσπραξη των φόρων. «Να σκεφτώ εγώ ότι στις 26 εταιρείες που έχει φτιάξει ο κ. Κασσελάκης από το 2014 μέχρι το 2022, έχει φύγει από όλες;», διερωτήθηκε.
Αλλά δεν έμεινε εκεί, αφού αμφισβήτησε τον ισχυρισμό Κασσελάκη, ότι «έφυγε από την Goldman Sachs γιατί κερδοσκοπούσαν… Δεν έγινε έτσι, τον απολύσανε. Θα έπρεπε να έχω ψάξει και να μην έχω δείξει τόση εμπιστοσύνη τότε. Θεώρησα ότι έπρεπε να μπει ένας άνθρωπος μπροστά. Δυστυχώς διέψευσε τις προσδοκίες. Γι’ αυτό και πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει άλλη ηγεσία», κατέληξε.
Οσον αφορά τη δραστηριότητα των άλλων υποψηφίων, ο Σωκράτης Φάμελλος συνεχίζει να έχει τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας στο επίκεντρο της προσοχής του. Εν προκειμένω, κατέθεσε αναφορά προς τον υπουργό Υγείας με το σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, για τη λειτουργία παιδικής ΜΕΘ στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο της πόλης.
Από την πλευρά του, τέλος, ο Νικόλας Φαραντούρης δήλωσε (Ρ/Σ «Σκάι»), «με ενδιαφέρουν οι ενεργοί πολίτες, όσοι θέλουν ένα κόμμα δημοκρατικό, προοδευτικό, ευρωπαϊκό, υπηρέτη της κοινωνίας κι όχι του εκάστοτε αρχηγού».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας