Το διαζύγιο μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη, από τη μια, και του υπόλοιπου στελεχικού δυναμικού, από την άλλη, (συμπεριλαμβανομένων στελεχών που τον στήριζαν μέχρι πριν από λίγο καιρό), έχει βγει. Το μόνο που δεν έχει οριστεί ακόμη είναι ποιος θα έχει την επιμέλεια, το κόμμα δηλαδή, με όποια πλεονεκτήματα συνεπάγεται αυτό...
Σε κλίμα έντασης -σε τρεις, τουλάχιστον, περιπτώσεις κλήθηκε και αστυνομική δύναμη - χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συνείδησής τους, ξεπερνώντας αμφιβολίες και δισταγμούς. Αλλωστε, η μάχη του Σαββατοκύριακου, χθες και προχθές, είναι απολύτως καθοριστική για τη ρότα που τελικώς θα πάρει το κόμμα, με ή χωρίς τον αποπεμφθέντα πρόεδρό του.
Αυτή η αίσθηση, πάντως, του... προτελευταίου γύρου έφερε στην επιφάνεια και ορισμένες δυσάρεστες συμπεριφορές, όπως διπλοψηφίες και «εξαφάνιση» μελών του αντίπαλου στρατοπέδου από τις λίστες. Στη λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και οι δύο πλευρές διεκδικούσαν, άλλωστε, να διορθώσουν από ένα... λάθος.
Η νέα κομματική πλειοψηφία ήθελε, πάση θυσία, να σβήσει το λάθος της ανάδειξης του «ακατάλληλου» Στ. Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος της ριζοσπαστικής – ανανεωτικής Αριστεράς, την ώρα που οι «κασσελίστας» επεδίωκαν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να διαγράψουν την ψήφιση της πρότασης μομφής στην Κεντρική Επιτροπή.
«Αόρατη» υποψήφια
Μία χαρακτηριστική καταγγελία -επώνυμη σημειωτέον- ήταν αυτή της Μαρίας Αμανατίδου, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ραδιοφωνικής παραγωγού και συζύγου του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Χρήστου Γιαννούλη. Η κυρία Αμανατίδου είχε υποβάλει εμπρόθεσμα το αίτημά της να είναι υποψήφια σύνεδρος, πλην όμως, όταν πήγε να ψηφίσει, είδε ότι έλειπε το όνομά της από το ψηφοδέλτιο! «Πολιτικός δάκτυλος “κασσελίστας” ή σφάλμα;» είναι το ερώτημα που απασχολούσε τις οργανώσεις Θεσσαλονίκης.
Από την άλλη πλευρά, ήδη από την Παρασκευή, βροχή έρχονταν οι καταγγελίες για αποκλεισμό μελών, με ευθύνη του κεντρικού κομματικού μηχανισμού, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονταν οι υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη. Ο οποίος, σε ανάρτησή του, έκανε ειδικότερα λόγο για «ψηφοδέλτια που δεν περιέχουν υποψήφιους συνέδρους μας, για ανατροπή εκλεγμένων εφορευτικών επιτροπών με άλλες “βολικές”. Και για, για δεύτερη μέρα, “κουτσουρεμένες” λίστες μελών».
Στις καταγγελίες του τ. προέδρου απάντησαν, ωστόσο, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ:
«Οι ανυπόστατες καταγγελίες του Στέφανου Κασσελάκη δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, παρά μονάχα στοχεύουν στην αμφισβήτηση από τώρα μιας δημοκρατικής διαδικασίας και του αποτελέσματός της και δηλώνουν πανικό. Αντιθέτως, δεκάδες καταγγελίες καταφθάνουν τις τελευταίες ώρες στην Κουμουνδούρου για ενέργειες της πλευράς Κασσελάκη, που αφορούν αποκλεισμούς υποψήφιων συνέδρων από τα ψηφοδέλτια, μη τήρηση των εγκυκλίων της ΚΟΕΣ, διορισμούς “ημετέρων” στις εφορευτικές επιτροπές, ακόμη και προσπάθειες νοθείας».
Και μετά τις 6 το απόγευμα, όταν άρχισαν να στέλνονται τα αποτελέσματα στα κεντρικά από τις, ανά την επικράτεια, οργανώσεις, τότε Κουμουνδούρου και Ταύρος άρχισαν να διοχετεύουν τα δικά τους αποτελέσματα. Κατά το πρότυπο των φοιτητικών εκλογών, κάθε παράταξη κέρδιζε όλες τις οργανώσεις τις οποίες έδινε στη δημοσιότητα -ποια από τις δύο διαρροές θα αποδεικνυόταν πιο κοντά στην αλήθεια, θα γινόταν γνωστό ενδεχομένως μετά τα μεσάνυχτα. Μάχη εντυπώσεων και/ή καλλιέργεια του εδάφους προς την οριστική ρήξη, στο συνέδριο με άλλα λόγια...
Δηλώσεις
Στο Περιστέρι ψήφισε ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ νωρίτερα σε συνέντευξή του στο «Mega» είχε δηλώσει αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Και, ως δεύτερο βήμα, όχι μόνο ότι θα είναι υποψήφιος, όπως εκτίμησε, αλλά και ότι θα νικήσει από την πρώτη Κυριακή «με μεγάλη διαφορά».
Ο Σωκράτης Φάμελλος, που ψήφισε το Σάββατο, χθες από την Ξάνθη και τη Δράμα έδωσε το σύνθημα, το πρωί, «είναι η ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. περνάει από το “εγώ” στο “εμείς”. Και μαζί ξαναχτίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ». Ενώ το βράδυ με νεότερη δήλωσή του, χαιρέτισε τα δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που συμμετείχαν και οι οποίοι αποτελούν την «πιο ξεκάθαρη απόδειξη ότι ο προοδευτικός κόσμος δηλώνει “παρών” στον αγώνα να γυρίσει σελίδα και το κόμμα και η χώρα». Σήμερα, ο υποψήφιος πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Σιάτιστα και τα Ιωάννινα.
Από το εκλογικό κέντρο Παλλήνης–Γέρακα, όπου άσκησε το δικαίωμά του, ο Νικόλας Φαραντούρης επεσήμανε: «Γκώσαμε από τα πολλά “εγώ», γκώσαμε από μια εσωστρέφεια που δεν έχει καμία σχέση με τα οράματα και τις αξίες μας». Εξάλλου, συνέχισε, «δημοκρατία σημαίνει κανόνες. Οχι ασυδοσία. Σημαίνει πολιτική αντιπαράθεση, όχι προσωπικές ύβρεις». Στη Λαμία ψήφισε ο Απόστολος Γκλέτσος.
Από το Μοσχάτο, ο Παύλος Πολάκης κατήγγειλε δύο πολιτικά σχέδια: από τη μια, «το κόμμα του 5%, που θα ασχολείται με τα δικαιώματα, όπως θέλει ο κ. Κασσελάκης» και από την άλλη, «το κόμμα του 6-8%, που θα κολλήσει σε μια ελεγχόμενη, υποτίθεται, κεντροαριστερή εναλλακτική κυβερνητική λύση». Ενώ, ευκαιρίας δοθείσης, στηλίτευσε και τον... business-friendly ΣΥΡΙΖΑ, που ονειρεύονται κάποιοι, αντιτείνοντας τον... worker-friendly ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι τάξεις των μισθωτών, εργατών κ.λπ. είναι που πληρώνουν τον κύριο Μητσοτάκη, όπως είπε.
Αντίστοιχες αιχμές είχε αφήσει και ο Νίκος Παππάς, όταν, μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, επεσήμαινε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ, ως το κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, υπερασπιζόταν, υπερασπίζεται και θα υπερασπίζεται τα δίκαια του εργαζόμενου κόσμου, του κόσμου που υφίσταται τις συνέπειες των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας». Τόσο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου προέτρεψαν τους πολίτες να δώσουν μαζικό «παρών» στις κάλπες.
Δεν συμφώνησαν ούτε στα... αποτελέσματα
Δηλωτικό ότι μιλάμε πλέον για δύο κόμματα ήταν και το γεγονός ότι υπήρχε χάσμα ως προς τον αριθμό των συνέδρων που εξέλεξε η κάθε πλευρά. Στο μόνο που συμφώνησαν ήταν ο νικητής ελέγχει περί τα 2/3 του Σώματος -αλλά διαφωνούν στον νικητή! Σύμφωνα με το επιτελείο της νέας πλειοψηφίας, η επικράτηση είναι της τάξης του 65% -35%. Η καταμέτρηση συνεχιζόταν την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας μας, ωστόσο η νέα πλειοψηφία δεν ανέμενε μεγάλες μεταβολές, αφού είχαν προσμετρηθεί και μεγάλες περιοχές του Λεκανοπεδίου (Α’ Αθήνας, Δυτική Αθήνα, Ανατολική Αττική), όπου είχε προβάδισμα ο Στ. Κασσελάκης (σύμφωνα με τους αντιπάλους του, όχι τόσο ευρύ πάντως όσο αναμενόταν).
«Θα συνιστούσαμε ψυχραιμία και εγκράτεια», απάντησε ο Ταύρος στα νούμερα της Κουμουνδούρου, τα οποία και αμφισβητεί. Αντίστροφη, έτσι, ήταν η εικόνα που μετέδιδε το επιτελείο Κασσελάκη: ποσοστό 67% τάσσεται υπέρ του τ. προέδρου, υποστήριζαν. Στον αντίποδα, όπως σχολίαζαν πηγές της πλειοψηφίας, «ο κ. Κασσελάκης με λογικές Τραμπ συνεχίζει για μια ακόμη μέρα να αντιστρέφει την πραγματικότητα με προφανή στόχο να τορπιλίσει τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., προετοιμάζοντας το νέο “business-friendly” κόμμα του».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας