Σε διάταξη μάχης, με επιλογές που θέλουν να σηματοδοτήσουν την ενότητα, τη σύνθεση και τη διεύρυνση, έθεσε από χθες το «όλον» ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης. Κάνοντας πράξη τη δέσμευση για επανεκκίνηση και συστράτευση δυνάμεων, ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη ανακοίνωσε τις αλλαγές σε κόμμα και Βουλή που είχε προαναγγείλει μετά την επανεκλογή του, μοιράζοντας ρόλους και αρμοδιότητες τόσο στους πρώην συνυποψηφίους του (Χάρη Δούκα, Παύλο Γερουλάνο και Αννα Διαμαντοπούλου) όσο και σε μια νεότερη γενιά στελεχών (Κώστας Τσουκαλάς, Λευτέρης Καρχιμάκης, Ολγα Μαρκογιαννάκη, Μυρτώ Σαμαρά κ.ά.), αλλά και σε στελέχη με εμπειρία (Νίκος Χριστοδουλάκης) και έντονο κοινωνικό αποτύπωμα (Γιάννης Βαρδακαστάνης). «Το μήνυμά μας είναι όλοι στην πρώτη γραμμή, ενωτικά και χωρίς αποκλεισμούς, στη Βουλή και στην κοινωνία, μια πανστρατιά από την οποία δεν περισσεύει κανείς, με αντίπαλο τα προβλήματα και τις πολιτικές της Ν.Δ. που τα γεννούν», εξηγούσαν στην «Εφ.Συν.» συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας το στίγμα των αποφάσεών του.
Με το καλημέρα πάντως, εκφράστηκαν και οι πρώτες αιχμές. Πηγές προσκείμενες στον δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος είχε πριν από τις ανακοινώσεις συνάντηση με τον κ. Ανδρουλάκη σε καλό κλίμα, σχολίαζαν ότι «οι συνολικές επιλογές, οι αρμοδιότητες, οι δομές και οι θέσεις στο κόμμα και στη Βουλή δυστυχώς δεν αποπνέουν το αίσθημα ενότητας και δεν προωθούν τις απαραίτητες συνθέσεις και υπερβάσεις». Τα βέλη της πλευράς Δούκα, που γίνεται αντιληπτό ότι επιλέγει να διαφοροποιηθεί εξαρχής, δεν στοχεύουν μόνο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και την Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία ορίστηκε υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού.
«Ο στρατηγικός και πολιτικός σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι μονοπρόσωπο όργανο και προς μία πολιτική κατεύθυνση», λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι «στην τελική σύνθεση του οργάνου δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι (όπως ήταν η πρόταση του Χάρη Δούκα), ώστε να αποδειχθεί η ενότητα στην πράξη». Με άλλα λόγια, το αίτημα ήταν η συμμετοχή στο Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο και των Μιχάλη Κατρίνη (κοινοβουλευτικός τομεάρχης Εθνικής Αμυνας στη «σκιώδη» κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει καθήκοντα «με υψηλό αίσθημα ευθύνης») και Νάντιας Γιαννακοπούλου (νέα κοινοβουλευτική υπεύθυνη Μετανάστευσης και Ασύλου). Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, ανταπαντώντας, στηλίτευαν την «καθόλου ενωτική» διαρροή εκ μέρους της πλατείας Δημαρχείου, κάνοντας λόγο για στάση που κρατάει το ρολόι του χρόνου στις εκλογές που τελείωσαν στις 13 Οκτωβρίου. «Συντηρείται ένα αχρείαστο προεκλογικό κλίμα, το οποίο δεν συνάδει με τα ενωτικά μηνύματα που έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τις επιλογές του», συμπλήρωναν.
Πιο αναλυτικά, στο νέο 9μελές όργανο που θα λειτουργεί ως συμβουλευτικό τραπέζι χάραξης στρατηγικής (πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση σήμερα στις 16.00 στη Χαριλάου Τρικούπη) θα μετέχουν οι: Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Αννα Διαμαντοπούλου, Νίκος Χριστοδουλάκης (πρώην υπουργός, επικεφαλής In Social), Μιλένα Αποστολάκη, Θανάσης Γλαβίνας, Μυρτώ Σαμαρά (ψυχίατρος-ψυχοθεραπετρια από τη Θεσσαλονίκη, υποψήφια στις ευρωεκλογές), Κατερίνα Σολωμού (καθηγήτρια Πανεπιστημίου από την Αχαΐα, αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας) και Γιάννης Βαρδακαστάνης (πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία). Συντονιστής ομάδας προγράμματος αναλαμβάνει ο λέκτορας Ευρωπαϊκού Δικαίου Λευτέρης Καρχιμάκης και αναπληρώτρια η μηχανικός Κατερίνα Πλέσια-Ευσταθοπούλου (και οι δύο συμμετείχαν στο ευρωψηφοδέλτιο του Ιουνίου). Εκπρόσωπος Τύπου ορίζεται ο γνωστός εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, στη θέση του Θανάση Γλαβίνα. Αναπληρώτρια εκπρόσωπος τοποθετείται η πολιτικός μηχανικός από την Κοζάνη Ολγα Μαρκογιαννάκη.
Εκπληξη θεωρούνται οι προτάσεις Ανδρουλάκη για τον Δημήτρη Μπιάγκη (βουλευτής Κέρκυρας, με οργανωτικές ικανότητες και αγαπητός σε όλους τους συναδέλφους του) για γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος επιπλέον αναλαμβάνει υπεύθυνος Δημογραφικής Πολιτικής και για αναπληρωτής γραμματέας της ΚΟ ο βουλευτής Ιωαννίνων, Ιωάννης Τσίμαρης. Οι προτεινόμενοι βουλευτές θα αντικαταστήσουν τους Ευαγγελία Λιακούλη και Απόστολο Πάνα (αντίστοιχα), οι οποίοι κατείχαν μέχρι πρότινος τις δύο θέσεις.
Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι οι Παύλος Γερουλάνος (διατηρεί το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Ανάκαμψης) και Δημήτρης Μάντζος (και υπεύθυνος Εξωτερικών), ενώ αναβαθμίζονται οι Παύλος Χρηστίδης ως τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μιλένα Αποστολάκη (τράπεζες, ιδιωτικό χρέος & προστασία δανειοληπτών, επενδύσεις). Σημαντικά πόστα αναλαμβάνουν επίσης η Ευαγγελία Λιακούλη ως αρμόδια ΚΤΕ Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ αμετακίνητος στη θέση του ως υπεύθυνος τομέα Περιβάλλοντος μένει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν οι: ΚΤΕ Οικονομικών: Πάρις Κουκουλόπουλος, Εσωτερικών: Παναγιώτης Δουδωνής, Παιδείας: Στέφανος Παραστατίδης, Αθλητισμού & Νέας Γενιάς: Χριστίνα Σταρακά, Υγείας: Ιωάννης Τσίμαρης, Προστασίας του Πολίτη: Γιώργος Μουλκιώτης, Υποδομών και Μεταφορών: Τάσος Νικολαΐδης, Ενέργειας: Φραγκίσκος Παρασύρης, Ανάπτυξης: Γιώργος Νικητιάδης, Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας: Ελένη Βατσινά, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ιλχάν Αχμέτ, Πολιτισμού: Νάγια Γρηγοράκου, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Κατερίνα Καζάνη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Μανόλης Χνάρης, Ναυτιλίας: Σταύρος Μιχαηλίδης, Νησιωτικής Πολιτικής: Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Τουρισμού: Κατερίνα Σπυριδάκη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Απόστολος Πάνας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Ανδρέας Πουλάς. Η Κ.Ο. θα συνεδριάσει αύριο το νωρίς πρωί, καθώς αμέσως μετά αναμένεται να συζητηθεί η προ ημερησίας διάταξης ερώτηση που κατέθεσε το καλοκαίρι προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τις πυρκαγιές. Πρόκειται για μία αντιπαράθεση κορυφής ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, που έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Αυτό συμβαίνει καθώς θα είναι η πρώτη μετά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και η οποία θα διεξαχθεί εν αναμονή της πρώτης συνάντησης τα τελευταία τρία χρόνια, που επίκειται να έχουν οι δύο πολιτικοί, έπειτα από την πρόταση που έκανε ο πρωθυπουργός στον κ. Ανδρουλάκη, στο πλαίσιο του συγχαρητηρίου τηλεφωνήματος το βράδυ της επανεκλογής του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας