• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 18.0°C
  2 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.6°C
  1 BF
  92%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 18.2°C
  1 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  2 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 15.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 17.2°C
  1 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.3°C
  4 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  5 BF
  86%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.9°C / 15.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 17.3°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  0 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  91%

«Μάχη» για δύο

Τα διλήμματα που βγάζουν αρχηγό στη Ν.Δ.

 • A-
 • A+

Προβάδισμα του Ευάγγ. Μεϊμαράκη έναντι των άλλων υποψηφίων για την προεδρία της Ν.Δ. δείχνει η έρευνα της Prorata για την «Εφ.Συν.», με βάση τα διλήμματα που έχουν τεθεί στην εσωκομματική διαδικασία. Προηγείται στα τρία κρίσιμα ερωτήματα, τη διασφάλιση της ενότητας, την επόμενη εκλογική αναμέτρηση με τον Αλ. Τσίπρα και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο στο τέταρτο ερώτημα για την ανανέωση του κόμματος υστερεί έναντι του νεότερου αντιπάλου του, του Απ. Τζιτζικώστα, στο σύνολο των ψηφοφόρων, αλλά υπερτερεί μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Στην έρευνα της Prorata το γενικό ενδιαφέρον για τις εκλογές στη Ν.Δ. αποτυπώνεται στο 41% των ερωτηθέντων (το 22% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται αρκετά και το 19% πολύ), ενώ το 59% δηλώνει αδιάφορο (το 43% δεν ενδιαφέρεται καθόλου και το 16% λίγο). Στις τάξεις των ψηφοφόρων που ψήφισαν Ν.Δ. τον Σεπτέμβριο ενδιαφέρον εκφράζει το 75%, έναντι 25% που δεν ενδιαφέρεται.

Ως πιθανότερος νικητής της εσωκομματικής αναμέτρησης προβάλλει ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης και έχει στο γενικό δείγμα ποσοστό 49%, ακολουθεί ο Απ. Τζιτζικώστας με 32%, ο Κυρ. Μητσοτάκης με 15% και ο Αδ. Γεωργιάδης με 4%. Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. στο ίδιο ερώτημα ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης συγκεντρώνει ποσοστό 55%, ο Απ. Τζιτζικώστας 25%, ο Κυρ. Μητσοτάκης 16% και ο Αδ. Γεωργιάδης 4%.

 

Από τις αξιολογικές κρίσεις αλλά και τις εκτιμήσεις αναφορικά με την εκλογή προκύπτει ότι το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το κριτήριο ή τα κριτήρια που θα πρυτανεύσουν. Ως προς την ενότητα, ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, ωστόσο στο ζήτημα της ανανέωσης στη γενική εικόνα έχει πλεονέκτημα ο Απ. Τζιτζικώστας, αλλά όχι και στην εικόνα των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Στη γενική κατηγορία των ψηφοφόρων και στο ερώτημα ποιο είναι το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής του υποψήφιου προέδρου της Ν.Δ., πρώτο κριτήριο αναδεικνύεται η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, με 32%, ακολουθεί η ενότητα του κόμματος με 30%, η ανανέωση του κόμματος με 29%, ενώ το να νικήσει ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. τον Αλ. Τσίπρα στην επόμενη εκλογική μάχη αποτυπώνεται στο 9%. Το κριτήριο της ανανέωσης είναι ισχυρότερο στις νεότερες ηλικίες ψηφοφόρων, ενώ στις μεγαλύτερες υπερισχύει το κριτήριο της ενότητας του κόμματος.

Στην ίδια κατηγορία, με τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, το 56% όσων δηλώνουν ψηφοφόροι της Ν.Δ. απαντάει ότι είναι πολύ πιθανό ή βέβαιο ότι θα πάει στις εσωκομματικές κάλπες στις 22 Νοεμβρίου. Υπάρχουν όμως και ερωτηθέντες που δηλώνουν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων οι οποίοι απαντούν ότι είναι πολύ πιθανό ή βέβαιο ότι θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. και συγκεκριμένα το 9% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 12% της ΧΑ., 14% ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, 4% ΚΚΕ, 11% Ποτάμι, 24% ΑΝ.ΕΛΛ. και 9% από την Ενωση Κεντρώων.

Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. των τελευταίων εκλογών, στα τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν τεθεί στην εσωκομματική διαδικασία τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

■ Στο ερώτημα ποιος από τους υποψηφίους θα κρατήσει το κόμμα της Ν.Δ. ενωμένο προκρίνεται ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης, με ποσοστό 57%, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει 20%, ο Απ. Τζιτζικώστας 18% και ο Αδ. Γεωργιάδης 5%.

■ Στο ερώτημα ποιος από τους υποψηφίους μπορεί να νικήσει τον Αλ. Τσίπρα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης συγκεντρώνει 50%, ο Απ. Τζιτζικώστας 23%, ο Κυρ. Μητσοτάκης 20% και ο Αδ. Γεωργιάδης 7%.

■ Στο ερώτημα ποιος από τους υποψηφίους θα εφαρμόσει αποτελεσματικότερα τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης συγκεντρώνει 48%, ο Κυρ. Μητσοτάκης 27%, ο Απ. Τζιτζικώστας 18% και ο Αδ. Γεωργιάδης 7%.

■ Στο ερώτημα ποιος από τους υποψηφίους θα ανανεώσει το κόμμα της Ν.Δ. ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης έχει 43%, ο Απ. Τζιτζικώστας 28%, ο Κυρ. Μητσοτάκης 24% και ο Αδ. Γεωργιάδης 5%. Στο ερώτημα αυτό στο σύνολο των ερωτηθέντων ο Απ. Τζιτζικώστας προηγείται με 39%, ακολουθεί ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης με 33%, ο Κυρ. Μητσοτάκης με 20% και ο Αδ. Γεωργιάδης με 8%.

Στην έρευνα της Prorata έγινε και άλλη μία στάθμιση των απαντήσεων (στο σύνολο των ερωτηθέντων) με βάση ποιο θεωρούν πιο σημαντικό κριτήριο από τα τέσσερα που ετέθησαν στο ερωτηματολόγιο και αποτυπώνονται στους τέσσερις πίνακες.

Στο πρώτο, για την ενότητα, φαίνεται πως ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης έχει σαφές προβάδισμα, με 55 μονάδες, έναντι 23 του Απ. Τζιτζικώστα, 15 του Κυρ. Μητσοτάκη και 7 του Αδ. Γεωργιάδη, ενώ λίγο διαφέρει η εικόνα και στο ερώτημα ποιος μπορεί να νικήσει τον Αλ. Τσίπρα: Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης έχει 49 μονάδες, ο Απ. Τζιτζικώστας 26, ο Κυρ. Μητσοτάκης 16 και ο Αδ. Γεωργιάδης 9.

Στην αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης έχει βραχεία κεφαλή με 38 μονάδες και ακολουθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης με 34, ο Απ. Τζιτζικώστας με 31 και ο Αδ. Γεωργιάδης με 7. Στην κατηγορία των ψηφοφόρων όμως που έχουν ως πρώτο κριτήριο την ανανέωση ο Απ. Τζιτζικώστας προηγείται με 47 μονάδες, ακολουθεί ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης με 24, ο Κυρ. Μητσοτάκης με 20 και ο Αδ. Γεωργιάδης με 9.

Στην αντίστοιχη στάθμιση στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. τα ευρήματα κινούνται στον γενικό κανόνα αλλά με κάποιες αποκλίσεις, πάντως η εικόνα των υποψηφίων και η σειρά κατάταξης στα κριτήρια είναι η ίδια: ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης έχει 48 μονάδες στην ενότητα, 43 μονάδες για την αναμέτρηση με τον Αλ. Τσίπρα, 40 μονάδες για τις μεταρρυθμίσεις και 33 μονάδες για την ανανέωση της Ν.Δ.

Ο Απ. Τζιτζικώστας έχει αντιστοίχως 30 μονάδες για την ενότητα, 33 για την αναμέτρηση με τον Αλ. Τσίπρα, 28 για τις μεταρρυθμίσεις και 39 για την ανανέωση. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει 17 για την ενότητα, 17 για την αναμέτρηση με τον Αλ. Τσίπρα, 23 για τις μεταρρυθμίσεις και 20 για την ανανέωση. Ο Αδ. Γεωργιάδης κινείται από τις 5 μονάδες στην ενότητα μέχρι τις 9 στις μεταρρυθμίσεις.

Ταυτότητα της έρευνας

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ Prorata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56). ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Γενικός πληθυσμός άνω των 18 ετών. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ Σύνολο της επικράτειας ΔΕΙΓΜΑ 1.000 ερωτηματολόγια. ΣΤΑΘΜΙΣΗ Ως προς το φύλο και την ηλικία. ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ Στρωματοποιημένη δειγματοληψία (με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών). ΤΥΠΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ Μέγιστο +/3% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ 15-16 Οκτωβρίου 2015. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΡΕΥΝΑΣ 14 ερευνητές και 2 επόπτες

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρά επί τέσσερα
Πόλεμο στην κυβέρνηση κήρυξε η Ν.Δ. και οι υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκαν στην πρώτη γραμμή, με επιθέσεις και βαρείς προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά του πρωθυπουργού.
Πυρά επί τέσσερα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανοιξαν λογαριασμούς που δύσκολα κλείνουν
Μέσα σε κλίμα έντασης, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της Ν.Δ. ολοκληρώνουν σήμερα τον προεκλογικό αγώνα τους, όμως οι λογαριασμοί που άνοιξαν με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και αιχμές για πολιτικά...
Ανοιξαν λογαριασμούς που δύσκολα κλείνουν
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σύγκρουση σε διπλό ταμπλό
Σε διάταξη μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση μπαίνει η Ν.Δ., ενόψει της ψηφοφορίας του νέου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένο για εξαπάτηση του...
Σύγκρουση σε διπλό ταμπλό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το Σάββατο μπορείς... Οχι, όχι
Στις ελληνικές καλένδες παραπέπεται και η προεκλογική συνδιάσκεψη της Ν.Δ. μια και οι τέσσερις υποψήφιοι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή ημερομηνία για τη διεξαγωγή της. Και φυσικά μετά, ο ένας...
Το Σάββατο μπορείς... Οχι, όχι
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
O γραμματέας ...ένιψε τας χείρας του
Ν.Δ. Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, δηλώνοντας αναρμόδιος για τα αιτήματα της επιστολής Γεωργιάδη και παραπέμποντας τη σύγκληση της Κ.Ο στον Μεϊμαράκη και το debate, κλιμάκωσε τη μεταξύ τους ένταση τόσο που ο...
O γραμματέας ...ένιψε τας χείρας του
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εξόρμηση με εθνική ατζέντα
Στην Μακεδονία βρέθηκαν οι τρεις από τους τέσσερις της Νέας Δημοκρατίας. Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης επισκέφθηκε την Εδεσσα, ο Απ. Τζιτζικώστας τη Φλώρινα και την Κοζάνη, ο Αδ. Γεωργιάδης τη Δράμα και το Κιλκίς, ενώ ο...
Εξόρμηση με εθνική ατζέντα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας