Ανοιχτός σε συνεργασίες για την ανατροπή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 88η ΔΕΘ, τονίζοντας όμως ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη βάση ενός προγράμματος και έθεσε έξι βασικούς πυλώνες ως προϋπόθεση για σύγκλιση.
Σε ερώτηση της Εφ.Συν. σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας ή ακόμα και επανασυγκόλλησης αν αλλάξει αρχηγό, ο Αλ. Χαρίτσης απέφυγε να απαντήσει κατηγορηματικά, αλλά εμφανίστηκε ανοιχτός σε συνεργασίες με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και κεντροαριστεράς.
Το έκανε όμως με βαριές αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και καυστικά σχόλια για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. εν μέσω των κρίσεων που βιώνουν και με τις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες ενόψει. Αφενός μίλησε για «ιλαροτραγωδία» στον ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου ανέφερε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πολιτικό περιεχόμενο στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ για νέο πρόεδρο. «Τα φαινόμενα εκφυλισμού στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν περάσει κάθε όριο της φαντασίας μας« είπε χαρακτηριστικά.
Η ουσία είναι ότι για να αντιπαρατεθείς αποτελεσματικά με τη δεξιά αυτό που χρειάζεται πρωτίστως είναι ένα πρόγραμμα ευθέως αντιπαραθετικό, που «θα απαντά στις μεγάλες πιεστικές κοινωνικές ανάγκες», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης.
Δεν λέω ότι η Αριστερά κατ' ανάγκη αυτό θα το κάνει μόνη της, μπορεί να το κάνει με συνεργασίες και συνθέσεις, πρόσθεσε αλλά ξεκαθάρισε πως αυτό πρέπει να γίνει πατώντας σε μια στέρεη βάση και με πρόγραμμα».
Εμείς πρέπει να δώσουμε περιεχόμενο με σαφές πολιτικό πρόσημο στη διαδικασία, είπε στη συνέχεια και τόνισε πως «το συνέδριο μας θέλει να δώσει το έναυσμα της επιστροφής της αριστερής πολιτικής στα πράγματα».
«Δεν είναι ζήτημα τεχνητών συγκολλήσεων και συμφωνιών σε επίπεδο αρχηγών πίσω από κλειστές πόρτες» απάντησε μετά σε σχετική ερώτηση.
Σε άλλο σημείο ανέφερε «δεν κρατάμε μούτρα σε κανένα», αλλά διερωτήθηκε σκωπτικά «πώς θα συνεργαστείς με κάποιον που δεν ξέρει τι λέει», αναφερόμενος κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ. «Εγώ βλέπω τουλάχιστον 3-4 ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή...» είπε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε πάντως πως «πρέπει να υπάρξει μια νέα αρχή για την Αριστερά στον τόπο μας» και πρόσθεσε ότι «η κοινωνία χρειάζεται μια εναλλακτική προοπτική για το μέλλον της χώρας, η οποία να εκκινεί από τον χώρο της Αριστερά και εμείς αυτό σκοπεύουμε να πράξουμε».
«Δεν θα μπούμε σε μια λογική πώς θα αντικαταστήσουμε τον κ. Μητσοτάκη με κάποιον ένα πιο προοδευτικό κ. Μητσοτάκη», είπε ακόμα και επανέλαβε ότι σημασία έχουν οι προγραμματικές συγκλίσεις με αριστερό πρόσημο.
Σε ανάλογη ερώτηση στη συνέχεια και για το αν νιώθουν δικαιωμένοι στη Νέα Αριστερά με την αποχώρησή τους, είπε ότι «έχει επιβεβαιωθεί μέχρι κεραίας στην κοινωνία η κριτική που ασκήσαμε και οι λόγοι που αποχωρήσαμε». Τόνισε πως «στοιχεία που είχαμε καταγράψει και επισημάνει εγκαίρως και τότε είχαμε μιλήσει για πράξη αξιοπρέπειας και ευθύνης. Δεν έχουμε μετανιώσει ούτε στιγμή». Χαρακτήρισε δε χυδαία «την κριτική που δεχτήκαμε για καρέκλες».
Ερωτηθείς για το πώς είναι οι σχέσεις τους σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Εμείς έχουμε αποφασίσει και ακολουθήσει τη δική μας πορεία και ο Αλέξης Τσίπρας την δική του πορεία».
Προϋποθέσεις συνεργασίας
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται απέναντι στη δεξιά του κ. Μητσοτάκη είναι «ένα Λαϊκό Μέτωπο όπως έγινε στη Γαλλία».
Επειδή ακριβώς πρέπει να δίνουμε περιεχόμενο στην πολιτική αντιπαράθεση και να δίνουμε περιεχόμενο σε αυτό που ονομάζουμε αριστερό πρόγραμμα, θα ήθελα να σας καταθέσω σήμερα έξι βασικές προτάσεις της Νέας Αριστεράς, ως ένα αρχικό πεδίο για να δούμε αν και που μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις με άλλες δυνάμεις, είπε.
Η ακρίβεια είναι ο πρώτος με στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με αυξήσεις πάνω απ' το επίπεδο πληθωρισμού.
Στο ζήτημα της υγείας, όπου έχουμε διάλυση, όπως είπε, τόνισε ότι για να σταθεί το ΕΣΥ στα πόδια του χρειάζεται διπλασιασμός των αποδοχών των γιατρών, μια γενναία αύξηση και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Για την ενέργεια πρότεινε πλαφόν στη χοντρική και λιανική τιμή ρεύματος, δημόσιο σχεδιασμός των ΑΠΕ και πρωταγωνιστικό ρόλο της κοινωνίας στις ΑΠΕ.
Επίσης αναφέρθηκε στην φοιτητική στέγη, στην πολιτική προστασία και στην κλιματική κρίση, σημειώνοντας ότι λείπουν έργα υποδομής.
Τέλος, αναφέρθηκε στην εργασία και τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι συλλογικές συμβάσεις με καθολική εφαρμογή για όλους τους εργαζόμενους, μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, με πρώτο αυτό για την εξαήμερη εργασία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας