Το πρώτο ραντεβού τους, μετά την αποδοχή της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη από την Κεντρική Επιτροπή, θα έχουν σήμερα το απόγευμα τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Βάσει των τοποθετήσεων που είχαν αρκετά από αυτά χθες στα κανάλια, η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μπορεί να μην αποδειχθεί απλώς μια τυπική διαδικασία…
Πολλώ μάλλον που τα διαδικαστικά μιας εκλογής προέδρου κρύβουν καίριες, πολιτικές… λεπτομέρειες και συχνά γίνονται αφορμή για κόντρες.
Ενα πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι πόσο σύντομα θα διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο, στο οποίο θα κατατεθούν επισήμως οι υποψηφιότητες. Από κάποιες πλευρές, ιδίως από τον Παύλο Πολάκη, έχει κατατεθεί το αίτημα για fast track διαδικασίες: συνέδριο σε 15 ημέρες και εκλογές σε 1,5 μήνα. Για να βγει το σενάριο αυτό, κάποια στελέχη ίσως να ζητήσουν σήμερα να προχωρήσει το κόμμα στο Συνέδριό του με τους ίδιους συνέδρους. Πρόταση που είναι ιδιαίτερα πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις.
Το ισχύον καταστατικό -το προτεινόμενο δεν ψηφίστηκε ποτέ λόγω της πρότασης μομφής- προβλέπει τα εξής: «Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο. Η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής» (άρθρο 20 – παράγραφοι 4 και 5). Οπου, βεβαίως, ο όρος «μέτρο αντιπροσώπευσης» παραπέμπει σε εκλογή νέων συνέδρων. Αλλες πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αντιθέτως, τάσσονται υπέρ πιο αργόσυρτων διαδικασιών με εκλογή προέδρου ώς το τέλος του χρόνου.
Ερώτημα, την ίδια ώρα, παραμένει το ποια στάση θα κρατήσει μέχρι τέλους ο Στέφανος Κασσελάκης. Χθες κυκλοφόρησαν πληροφορίες που τον ήθελαν να αποσύρεται από την πολιτική. Αλλες πηγές, πάντως, κοντά στον τ. πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διαψεύδουν τα σενάρια αυτά και επιμένουν ότι θα είναι παρών στις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Εκτιμάται, εξάλλου, ότι η πλευρά Κασσελάκη θα ήθελε νέο συνεδριακό σώμα.
Βολές των «87»
Εντείνονται ταυτοχρόνως οι διεργασίες σε όλες τις τάσεις του κόμματος. Ενδεικτικά, οι «87» καλούνται να καταλήξουν σε έναν/μία υποψήφιο/α. Χθες, βγήκαν μπροστά, με συνεντεύξεις τους, η Ολγα Γεροβασίλη και ο Γιάννης Ραγκούσης. Εν προκειμένω, η αντιπρόεδρος της Βουλής σε ανάρτησή της επισημαίνει ότι η απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι «ένα ισχυρό σήμα για ενότητα, συνθέσεις, εξωστρέφεια και παραγωγή πολιτικής. Συντεταγμένα και συλλογικά προχωράμε στα επόμενα βήματα για την ανάταξη του κόμματός μας».
Πιο αιχμηρός ο Γ. Ραγκούσης, έστρεψε τα πυρά του και πάλι κατά του αποπεμφθέντος προέδρου: «Δεν μπορεί να χάνεις μια δημοκρατική διαδικασία που ζήτησες και μετά να μη δέχεσαι το αποτέλεσμά της». Ακόμη, «δεν μπήκαν κουκούλες, αλλά βγήκε το φίμωτρο. Τα μέλη της Κ.Ε. μπόρεσαν να ψηφίσουν χωρίς εκβιασμούς, bullying, τρομοκρατία», υπογράμμισε.
Τέλος, η Κατερίνα Νοτοπούλου είπε για τις προτάσεις Κασσελάκη ότι ήταν «απολύτως διχαστικές, μέχρι και διαλυτικές, για τις οργανώσεις του κόμματος. Η θέληση του προέδρου ήταν να διαλύσει τις οργανώσεις», υποστήριξε. Αλλά και ο Γιώργος Βασιλειάδης κατηγόρησε τον τ. πρόεδρο ότι «ήθελε το κόμμα να γίνει αρχηγοκεντρικό με δομές που δεν έχουν καμία σχέση με τον δικό μας χώρο. Δεν είναι ενός ανδρός αρχή τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου».
Παππάς vs Παππάς
Στην αντεπίθεση βγήκαν, όμως, και εκείνοι που παραμένουν στο πλευρό του Στ. Κασσελάκη. Ενδεικτικά, ο Πέτρος Παππάς περιέγραψε τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου ως «μια εκτροπή» ή ως «καραγκιοζιλίκι». Και συμπλήρωσε: «Ανέτρεψαν τον εκλεγμένο αρχηγό του κόμματος από ένα απονομιμοποιημένο όργανο, που θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί». Κυρίως, όμως, έστρεψε τα πυρά του κατά του συνεπώνυμου προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας: «Δεν μπορεί να εκπροσωπείται το κόμμα από κάποιον που δεν έχει εκλεγεί», είπε για τον Νίκο Παππά, επιβεβαιώνοντας, έτσι, το ρήγμα στις σχέσεις Στέφανου Κασσελάκη και Νίκου Παππά. Ομως, ο Π. Παππάς έκανε ακόμη μια παρατήρηση με το δικό της ενδιαφέρον: «Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται από ανθρώπους που έχουν έρθει από το ΠΑΣΟΚ. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν έρχεται από την ανανεωτική Αριστερά».
Υπέρ της υποψηφιότητας Κασσελάκη τάχθηκε η Ελενα Ακρίτα, ανεξαρτήτως, μάλιστα, του ποιος θα είναι απέναντί του, όπως ανέφερε. «Το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ για μένα είναι ο Κασσελάκης», σημείωσε με έμφαση και έστρεψε τα βέλη της κατά του Παύλου Πολάκη, λέγοντας ότι «ακόμα και το Σάββατο η ομιλία του ήταν ξεκάθαρα ομοφοβική». Την άμεση εκλογή προέδρου και νέων οργάνων ζήτησε, από την πλευρά της, η Νίνα Κασιμάτη. Επίθεση κατά της πλειοψηφίας της Κ.Ε. εξαπέλυσε ο Νίκος Καρανίκας: «Ισως τελικά είναι για καλό αυτό που έγινε. Ξεγυμνώθηκαν και εκτέθηκαν 163 στελέχη που θεωρούν τον εαυτό ανώτερο από τα μέλη».
Την ίδια ώρα, κινητικότητα εμφανίζουν εν δυνάμει υποψήφιοι, όπως ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης, που δήλωσε: «Το σκέφτομαι πάρα πολύ σοβαρά, δέχομαι ισχυρές εισηγήσεις από φίλους σε όλη την Ελλάδα και, αν μπορώ, να αποτελέσω έναν κεντρομόλο πόλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ». Από την πλευρά του ο Απόστολος Γκλέτσος έκανε γνωστό πως «ναι, θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος για τον ΣΥΡΙΖΑ».
Τα ΜΜΕ του κόμματος
Ταυτοχρόνως, το θέμα των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τίθεται, εκ των πραγμάτων, στη σημερινή συνεδρίαση της Π.Γ., τα μέλη της οποίας θα παραλάβουν, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του ρ/σ «Στο Κόκκινο». Σε αυτήν θα επισημαίνουν ότι η πληρωμή των εργαζομένων πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα έναντι άλλων εξόδων (π.χ. για διεξαγωγή Συνεδρίου και εκλογική διαδικασία).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας