Συνέβη, λοιπόν, το πρωτοφανές στην ελληνική πολιτική ιστορία, πρόεδρος κόμματος να εκπέσει του αξιώματός του μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής: 163 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής την υπερψήφισαν, 120 ήταν κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά και ένα άκυρο.
Χωρίς να χάσει χρόνο η Κεντρική Επιτροπή χάραξε τον οδικό χάρτη προς το Εκτακτο Συνέδριο: συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τρίτη, που θα εισηγηθεί μια πρόταση μεθοδολογίας για το Συνέδριο, προς την Κ.Ε., η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου μέσα στον μήνα για την επικύρωση της απόφασης αλλά και τον καθορισμό των ημερομηνιών του Συνεδρίου.
Εν τω μεταξύ θα είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία εκλογής νέων συνέδρων, στις Οργανώσεις Μελών. Προτελευταίος σταθμός θα είναι το Συνέδριο, που θα κληθεί να ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για τη θέση προέδρου, ενώ θα γίνει και «πολιτική συζήτηση», σύμφωνα με την ενημέρωση αρμόδιου στελέχους. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Παππάς, μετά από σχετική απόφαση της Κ.Ε., θα εκπροσωπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Πριν από τις αποφάσεις της Κ.Ε. είχε προηγηθεί η καταληκτική παρέμβαση Κασσελάκη: παίρνοντας τον λόγο, δήλωσε λυτρωμένος γιατί είδαν οι πολίτες, όπως υποστήριξε, τη μομφή που ζει από την πρώτη μέρα. Χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανές» στην πολιτική ιστορία του τόπου μια «κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται από την πρώτη κιόλας μέρα την ψήφο των μελών του κόμματος. Ετσι πέρασα έναν ολόκληρο χρόνο.
»Τώρα τα ξέρετε όλα. Φτάσαμε στο σημείο η γραφειοκρατία, η νομενκλατούρα του κόμματος και οι διάφορες φράξιες να επιστρατεύσουν πρακτικές που δεν ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς, καταφέρνοντας ακόμα και να εξευτελίσουν τα αξιότιμα μέλη της επιτροπής φορώντας τους κουκούλα». Με την τελευταία αυτή λέξη ο Στ. Κασσελάκης φαίνεται πως αναφέρεται στην απόφαση να είναι μυστική η ψηφοφορία!
Και, με το βλέμμα στο μέλλον, ανακοίνωσε: «Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ και θα λογοδοτώ πάντα. Στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ». Ακαριαία, ο τέως πια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποχώρησε από την αίθουσα, αφού παύει ταυτοχρόνως να είναι μέλος των κομματικών οργάνων.
Με το τέλος της συνεδρίασης στελέχη όλων των φυλών διατύπωναν τις θέσεις τους για την επόμενη μέρα. Ενδεικτικώς:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Ενα καταστατικό που είναι το δικό μας Σύνταγμα. Είμαστε βέβαιοι ότι με απόλυτη ομαλότητα θα γίνουν και οι υπόλοιπες διαδικασίες», ήταν η -θεσμική- τοποθέτηση του Νίκου Παππά.
Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος σήκωσε τους τόνους: «Η απάντηση ήταν ότι σήμερα ναι, υπάρχει επόμενη μέρα. Δεν υπάρχει ούτε νομενκλατούρα ούτε κουκουλοφόροι». «Είτε βγω πρόεδρος είτε χάσω, θα συνεχίσω να μένω στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν το θέλει (ο Στ. Κασσελάκης) να είναι υποψήφιος, γιατί όχι;» διερωτήθηκε αφοπλιστικά ο Παύλος Πολάκης.
Ο Χρήστος Σπίρτζης -που είχε περάσει την κόκκινη γραμμή για την Κουμουνδούρου- δήλωσε: «Σήμερα αναμετρήθηκε η ανυποληψία και ο εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ που στην πράξη στήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια. Κερδίσαμε σήμερα θα κερδίσουμε και στον τελικό στόχο». Εκ μέρους των κασσελακικών, η Νίνα Κασιμάτη προειδοποίησε ότι «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσει».
Σύμφωνα με την Κατερίνα Νοτοπούλου, «οι αναφορές του προέδρου σε κουκούλες προσβάλλουν και είναι επικίνδυνες για τη δημοκρατία». Ενώ στο ίδιος μήκος κύματος, ο Γιάννης Μπουλέκος σημείωνε: «Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν ούτε κουκουλοφόροι ούτε προδότες, στόχος μας η εκλογή νέας ηγεσίας».
Εκ των πραγμάτων, η προσοχή πέφτει σε στελέχη όπως η Ολγα Γεροβασίλη, που σήκωσε το βάρος της αντιπαράθεσης με τον Στέφανο Κασσελάκη πριν από τις ψηφοφορίες, αλλά και η Ρένα Δούρου, που ζήτησε από το βήμα της Κ.Ε. να δεσμευτούν όλοι «εδώ και τώρα ότι δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. των μελών του έχει παρόν και μέλλον».
Στιγμιότυπα από τη θυελλώδη Κεντρική Επιτροπή
Δύο περιστατικά περιγράφουν με ηχηρό τρόπο το σημείο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σήμερα: την πρώτη μέρα, εν μέσω αντεγκλήσεων «Κασσελίστας» και μη, στέλεχος με παρουσία στα δημόσια πράγματα εδώ και χρόνια αναλύθηκε σε λυγμούς μέσα στην αίθουσα. «Πώς καταντήσαμε την Αριστερά;», μονολογούσε. Το δεύτερο περιστατικό, θλιβερό επίσης. Μέλος της Κ.Ε. από την Κεντρική Ελλάδα διένυσε σαν… 100άρης τον διάδρομο της αίθουσας και κινήθηκε κατά μέλους του προεδρείου (από τη Βόρεια Ελλάδα αυτός). Πολλοί φοβήθηκαν ότι θα τον χτυπούσε, αλλά, ευτυχώς, του άρπαξε το μικρόφωνο από τα χέρια. Το προεδρείο δεν επέβαλε ποινή πάντως.
Το κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή ήταν εξ αρχής πολεμικό, η πρώτη αφορμή, ωστόσο, δεν ήταν στενά κομματική. Οι -απλήρωτοι- εργαζόμενοι στην «Αυγή» και στο «Κόκκινο» τη φορά αυτή δεν περιορίστηκαν σε συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο συνεδρίαζε η Κ.Ε. Κατέβηκαν στην αίθουσα, για την ακρίβεια έξω από αυτήν, γιατί η ασφάλεια του προέδρου, του κόμματος κ.λπ. εμπόδιζε την είσοδό τους.
Σίγουρα όχι η καλύτερη εικόνα για ένα κόμμα της Αριστεράς… Το αδιέξοδο ήρε, με προσωπική παρέμβασή του, ο Στέφανος Κασσελάκης, ανάβοντας πράσινο φως να εισέλθουν. Εν συνεχεία, και μέσα στην αίθουσα πια, κάποιοι «Κασσελίστας» φώναζαν κατά των εργαζομένων, ενώ εκείνοι συνέχιζαν με τα συνθήματά τους.
Ενδιαφέροντες παραλληλισμούς έκανε το μέλος της Κ.Ε. Θανάσης Οικονόμου: «Οι μούμιες δεν θα ξαναζωντανέψουν ποτέ. Πλανώνται όσοι νομίζουν πως οι Τουταγχαμών θα ξαναγίνουν Φαραώ. Τότε θα ήμασταν ΠΑΣΟΚ», σημείωσε στην ομιλία του.
Μπορεί η συνεδρίαση του Σαββάτου να τελείωσε περί τα μεσάνυχτα, ωστόσο... συνεχίστηκε αλλού: στους ψηλότερους ορόφους του ξενοδοχείου, προεδρικοί και αντιπολίτευση συνεδρίασαν μέχρι πρωίας. Στόχος της συνάντησης, ο εντοπισμός των αναποφάσιστων, των απόντων κ.ο.κ., αλλά και η προσπάθεια να τους φέρουν στα νερά τους. Ποιος τα κατάφερε καλύτερα, είναι πια γνωστό…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας