Δεκαπέντε μήνες μετά τη διπλή εκλογική ήττα του 2023 και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στην πιο οριακή στιγμή του, υπό την απειλή νέων πολλαπλών ρηγμάτων - μετά τη διπλή διάσπαση του 2023.
Ο Στέφανος Κασσελάκης γίνεται ο πρώτος πρόεδρος κόμματος, κατά τη Μεταπολίτευση, που βλέπει «την πόρτα της εξόδου» έπειτα από πρόταση μομφής εναντίον του στην Κεντρική Επιτροπή. Υπέρ της πρότασης άρσης της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του τάχθηκαν 163 μέλη και κατά 120 σε σύνολο 286 ψηφισάντων.
Με βήμα ταχύ οι διεργασίες και με Παππά στη ΔΕΘ
Από τη στιγμή που έχει εκπέσει, πλέον, από το αξίωμα του προέδρου, ο Στ. Κασσελάκης δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στα κομματικά όργανα που συμμετείχε ex officio. Έτσι, η Κεντρική Επιτροπή εξουσιοδότησε τον Νίκο Παππά -ως πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας- να εκπροσωπήσει το κόμμα στη ΔΕΘ, το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Τα επόμενα βήματα
- Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει άμεσα - πιθανότατα μεθαύριο Τρίτη
- Η Κεντρική Επιτροπή, το επόμενο 15ήμερο, θα συνεδριάσει ως η αρμόδια να αποφασίσει τις ημερομηνίες του έκτακτου συνεδρίου.
- Στο έκτακτο συνέδριο θα οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες, θα προσδιοριστεί ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, αλλά θα υπάρξει και συζήτηση επί του προγραμματικού, πολιτικού πλαισίου.
- Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μία σύντομη προεκλογική περίοδος έως την ημέρα των εκλογών
Ξεχωριστό ενδιαφέρον θα παρουσιάσει η σύνθεση του έκτακτου συνεδρίου, καθώς ο τρόπος εκλογής των συνέδρων ενδέχεται να επηρεάσει τη συζήτηση αλλά και τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Η επόμενη «μάχη» θα δοθεί στις τοπικές οργανώσεις που θα αναδείξουν τους συνέδρους.
Θα είναι ξανά υποψήφιος ο Κασσελάκης;
Πριν κλείσει τον πρώτο χρόνο στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Στ. Κασσελάκης καλείται να ξαναδώσει τη μάχη για την προεδρία σε ένα βαθιά διχασμένο κόμμα. Ο ίδιος δεν άνοιξε ακόμα τα χαρτιά του και δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τι θα πράξει.
Ο έκπτωτος, πλέον, πρόεδρος προχώρησε σε μια διχαστική, όπως έκριναν αρκετοί, ομιλία στην ΚΕ, ενώ μετά το τέλος της ψηφοφορίας πήρε το ξανά τον λόγο και δήλωσε «λυτρωμένος», γιατί -όπως ισχυρίστηκε- είδαν οι πολίτες τη μομφή που ζει από την πρώτη ημέρα, επιτιθέμενος στη «νομενκλατούρα του κόμματος». Η αναφορά του σε «κουκούλες» προκάλεσε ενόχληση εντός κι εκτός της αίθουσας. Καταλήγοντας, σχολίασε «οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, δηλαδή στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ» και αποχώρησε ενοχλημένος από τη συνεδρίαση υπό τις αποδοκιμασίες πολλών μελών και τα χειροκροτήματα άλλων.
Ο Πολάκης και οι... άλλοι
Εδώ και ημέρες, ο βουλευτής Χανιών Παύλος Πολάκης έχει ξεκαθαρίσει την επιθυμία του να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, αμφισβητώντας την ηγεσία Κασσελάκη.
«Δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη ημέρα, εξέφρασα ένα συνολικό προγραμματικό πλαίσιο που μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας. Καλώ όλα τα μέλη να συμβάλλουν, να προχωρήσουμε συντεταγμένα και ενωτικά [...] Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα είτε βγω πρόεδρος είτε χάσω θα συνεχίσω να είμαι ΣΥΡΙΖΑ και καλώ και όλους τους συνυποψήφιούς μου να πράξουν το ίδιο», σχολίασε ο Παύλος Πολάκης μετά την ολοκλήρωση της «εκρηκτικής» ΚΕ, «ανοίγοντας τον χορό» των υποψηφιοτήτων.
Ουκ ολίγες φορές, τις τελευταίες ημέρες, ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης έχει δηλώσει «παρών» στις εξελίξεις και έχει ξεκαθαρίσει πως θα μετέχει ενεργά σε όποια διαδικασία συμβάλλει στην ενότητα του χώρου και την «εκτόνωση» της κρίσης. Επίσημη υποψηφιότητα δεν έχει ανακοινώσει καθώς ανέμενε τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Δεν αποκλείεται όμως να το πράξει τις επόμενες ημέρες.
Χαμηλούς και ενωτικούς τόνους, χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του, κράτησε ο Σωκράτης Φάμελλος μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος επί της προτάσεως μομφής. «Η επόμενη μέρα μας βρίσκει ενωμένους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος σύντομα μέσα από το Συνέδριο που θα εγκρίνει όχι μόνο υποψηφιότητες αλλά και πολιτική πρόταση. Δεν μένει στίγμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής επέλεξαν να γυρίσουμε σελίδα. Θα είμαστε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, μέλη και στρατιώτες. Έχω αναλάβει ευθύνες και στο παρελθόν και πάντα θα υπηρετώ από όποια θέση αποφασίσει το κόμμα», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ο πρώην επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, σκέφτεται πιθανή υποψηφιότητά του, αλλά αναμένεται να «ζυγίσει» την απόφαση αυτή και τις επόμενες ημέρες.
Αντίστοιχο κλίμα ενότητας -χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα- έστειλε και ο Νίκος Παππάς. «Οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα διεξαχθούν με απόλυτη ομαλότητα και τήρηση του καταστατικού. Στέλνουμε μήνυμα ηρεμίας και δημοκρατικού διαλόγου σε όλον τον προοδευτικό κόσμο που πληγώθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις», υπογράμμισε μετά την ΚΕ.
Το βράδυ της Κυριακής, ο Απόστολος Γκλέτσος δήλωσε «παρών στη διαδικασία για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με μεγάλη συγκίνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης, για την αριστερά και την πατρίδα».
Τι θα κάνουν οι «87»
Εξαιρετικά καθοριστική για τις εσωκομματικές εξελίξεις θα είναι και η στάση που θα κρατήσουν οι λεγόμενοι «87» - που βγαίνουν πολιτικά ενισχυμένοι από τη διαδικασία, έχοντας και τη στήριξη από την ομάδα Πολάκη για την πρόταση μομφής. Θα στηρίξουν συντονισμένα ένα πρόσωπο ή θα αναδειχθούν περισσότερες υποψηφιότητες που θα διασπάσουν την «εσωκομματική αντιπολίτευση»;
Εξάλλου, αυτή η ιδιότυπη συμπόρευση εντός Κεντρικής Επιτροπής δεν μπορεί να κρύψει τις συγκρούσεις των «87» με τον Παύλο Πολάκη. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι ίδιοι ζητούσαν την οριστική διαγραφή του από το κόμμα.
Μάχη διαδοχής ή πολιτικής επιβίωσης;
Και κάπως έτσι η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να βρίσκεται σε κλίμα εσωστρέφειας, η οποία θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη. Η πολιτική τοξικότητα των τελευταίων 12 και πλέον μηνών απαξίωσε το κόμμα και τα στελέχη του συνολικά, ενώ δημιούργησε τεράστιες «πληγές» που δύσκολα «επουλώνονται». Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ακόμα μία μάχη πολιτικής επιβίωσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας