Την ώρα κατά την οποία η κυβέρνηση σημαίνει το τέλος της διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών για τα πολιτικά πρόσωπα, η αντιπολίτευση συνεχίζει να βάλλει σε υψηλούς τόνους κατά του μεγάρου Μαξίμου.
Η Δικαιοσύνη απεφάνθη, δήλωσε χωρίς περιστροφές ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος, Νίκος Ρωμανός (στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1»). Συγκεκριμένα, «από την πρώτη στιγμή κινηθήκαμε θεσμικά, περιμέναμε τη Δικαιοσύνη, σεβόμαστε πάντα τις θεσμικές διαδικασίες. Κάποιοι άλλοι βιάστηκαν, κάποιοι άλλοι κινήθηκαν στον αντίποδα αυτής της λογικής, από εκεί και πέρα αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να δούμε αυτοί πώς θα σχολιάσουν τώρα και πώς θα αλλάξουν όλα όσα έλεγαν το προηγούμενο διάστημα. Εμείς συνεχίζουμε τη θεσμική οδό, η Δικαιοσύνη απεφάνθη», δήλωσε ο Ν. Ρωμανός.
Σειρά ερωτημάτων
Το ιστορικό ερώτημα παραφρασμένο, για το ποιος κυβερνά τον τόπο, έθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης. Σε ανάρτησή του, συγκεκριμένα, σημείωνε: «Μετά τη χθεσινή μαύρη μέρα για τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας, ήρθε η ώρα των αμείλικτων ερωτημάτων. Εστω λοιπόν ότι η ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου δεν είναι κατάπτυστη, όπως φωνάζει ο νομικός κόσμος της χώρας, αλλά αποτυπώνει την αλήθεια. Καλώ τον πρωθυπουργό να απαντήσει:
1. Αν η κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε το Predator (όπως συνέβη στις άλλες χώρες όπου χρησιμοποιήθηκε το κακόβουλο λογισμικό), τότε, κ. Μητσοτάκη, ΠΟΙΟΣ το χρησιμοποιεί σε βάρος του πολιτικού, δημοσιογραφικού και οικονομικού κόσμου της χώρας; Είναι ξέφραγο αμπέλι η Ελλάδα όπου κάποιοι παρακολουθούν όλους και η ελληνική κυβέρνηση αδιαφορεί;
2. Να υποθέσουμε λοιπόν ότι όλοι οι στόχοι της ΕΥΠ παρακολουθούνταν νόμιμα. Αρα παρακολουθούνταν νόμιμα τα μισά στελέχη της κυβέρνησης. Αρα το υπουργικό σας συμβούλιο, κύριε Μητσοτάκη, αποτελείται από πρόσωπα ύποπτα για την εθνική ασφάλεια που χρήζουν παρακολούθησης; Ο στόχος 5046c Κωστής Χατζηδάκης είναι… εθνικά επικίνδυνος; Εχετε κυβέρνηση ή υπουργικό συμβούλιο κατασκόπων;
3. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου, ήταν νόμιμη η παρακολούθηση όλων των “στόχων” της ΕΥΠ, άρα και η παρακολούθηση του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνου Φλώρου. Κύριε Μητσοτάκη, ξεκαθαρίστε αν ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ήταν πρόσωπο ύποπτο για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Αν ναι, γιατί τον επιλέξατε. Αν όχι, γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ.
4. ΠΟΙΟΣ παρακολουθεί νόμιμα σε αυτήν τη χώρα πλην της ΕΥΠ; Νομιμοποιείται κάποιος άλλος που δεν γνωρίζουμε; Ποιος πήρε υπό τον έλεγχό του την ΕΥΠ; Ο πρωθυπουργός. Σε ποιον παρέδωσε τα κλειδιά της; Στον ανιψιό κ. Δημητριάδη, στο διπλανό γραφείο στο Μαξίμου. Αρα, ακόμα κι αν ίσχυαν όσα ισχυρίζεται η κυρία Αδειλίνη, η ευθύνη επιστρέφει στο ίδιο δωμάτιο, στα ίδια πρόσωπα. Αρα ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι το Μαξίμου παρακολουθούσε νόμιμα τους υπουργούς του και τους αντιπάλους του!».
Εν κατακλείδι, «αν όμως δεν είναι το Μαξίμου που παρακολουθούσε το μισό πολιτικο-οικονομικό σύστημα της χώρας, τότε, κ. Μητσοτάκη, προκύπτει για εσάς άλλο αδυσώπητο ερώτημα: Ποιος παρακολουθεί αυτόν τον τόπο; Από όλα τα παραπάνω καταδεικνύεται ότι το σκάνδαλο είναι τόσο βαθύ και η κυβέρνηση τόσο συνδεδεμένη με αυτό, που κάθε απόπειρα ξεπλύματος απλώνει ακόμη περισσότερο τον λεκέ της ευθύνης.
Αυτή η δυστοπία δεν είναι κανονικότητα. Είναι μια σκοτεινή παρένθεση. Με την προσπάθεια όλων των δημοκρατικών πολιτών, η Δικαιοσύνη θα νικήσει».
Οι... συμπτώσεις
Την ίδια ώρα, κύκλοι του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, εξ αφορμής του συγκεκριμένου σκανδάλου, θέτουν ζήτημα διακυβέρνησης της χώρας: «Μια άλλη δημοκρατική κυβέρνηση θα αναγκάσει τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν», διαμηνύουν. Ενώ υπενθυμίζουν σειρά περίεργων, όπως τις χαρακτηρίζουν, συμπτώσεων, όπως: «Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, που έθεσε την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του με την ανάληψη της πρωθυπουργίας, άλλαξε νομοθετικά τα κριτήρια διορισμού του επικεφαλής της, ενώ ο στενότερος συνεργάτης του, ο κ. Δημητριάδης, ως γ.γ. του πρωθυπουργού ήταν αυτός στον οποίον αναφερόταν ο κ. Κοντολέων». Αλλη... σύμπτωση: «Μετά την καταγγελία του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη στην ΑΔΑΕ για να ενημερωθεί για τους λόγους που έγινε άρση του απορρήτου του, η κυβέρνηση έφερε τροπολογία με την οποία άλλαξε ο νόμος και απαγορεύτηκε στην ΑΔΑΕ να προχωρήσει στη γνωστοποίηση των παρακολουθήσεων στον πολίτη, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ».
Αλλες «συμπτώσεις», σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η αλλαγή σύνθεσης της ΑΔΑΕ, καθώς και «η παρακολούθηση από την ΕΥΠ και το Predator υψηλόβαθμου στελέχους της Ελληνικής Αστυνομίας», στην υπηρεσία του οποίου βρισκόταν προς εξέταση το κινητό του δολοφονημένου Γιώργου Καραϊβάζ. Αλλά και το ότι ανώτατος δικαστικός που διερευνούσε τη Novartis, «αποτέλεσε κοινό στόχο ΕΥΠ και Predator».
Επίσης: Ο Αλέξης Χαρίτσης, σε άρθρο του στο dnews.gr., αναφέρει ότι «τα καθεστώτα έχουν πάντα μια κοινή μοίρα στην Ιστορία. Πέφτουν με πάταγο. Για εμάς, για τα πολιτικά κόμματα, για την Αριστερά και τον προοδευτικό - δημοκρατικό κόσμο ανακύπτει ένα ιστορικό καθήκον. Να επιταχύνουμε αυτήν την πτώση. Κυρίως όμως να βάλουμε πλάτη στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας...».
Από το ΠΑΣΟΚ, τέλος, ο υποψήφιος πρόεδρός του, Μιχάλης Κατρίνης, ανέδειξε σειρά αναπάντητων, όπως είπε, ερωτημάτων (σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»), με πολιτικό «διά ταύτα» ότι «στην Ελλάδα έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη απέναντι στους θεσμούς και στο κράτος δικαίου -και αυτό υπονομεύει την ίδια την κοινοβουλευτική δημοκρατία».
Η προφητική αναφορά Τσίπρα
Λίγες ημέρες πριν, στις 23 Ιουλίου, ο τ. πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο σημείωμά του για τον μισό αιώνα Μεταπολίτευσης έγραφε, μεταξύ άλλων, για τις υποκλοπές: «Την ίδια στιγμή ένα πρωτοφανές σε έκταση σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, με πρωταγωνιστή τον ανιψιό του πρωθυπουργού και προσωπάρχη του Μεγάρου Μαξίμου, έφερε για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση στα όριά της τη θεσμική υπόσταση της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας. Το μισό πολιτικό σύστημα, υπουργοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί αρχηγοί, οικονομικοί παράγοντες και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων υπό παρακολούθηση από το επιτελείο του πρωθυπουργού».
Για τον τ. πρωθυπουργό, «οι υποκλοπές όμως παραμένουν ένα σκάνδαλο που ντροπιάζει τη χώρα διεθνώς. Ενας μεγάλος λεκές στο επίσημο φόρεμα της εορτάζουσας φέτος Δημοκρατίας μας». Εν κατακλείδι, «η Δημοκρατία μας στα χέρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη πάσχει».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας