Σφοδρή ήταν η αντίδραση των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο πόρισμα του Αρείου Πάγου. Το ΚΚΕ διαμηνύει συγκεκριμένα ότι «το “ξέπλυμα” μέσω της δήθεν “ανεξάρτητης” Δικαιοσύνης -της οποίας η ηγεσία διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση- και των δήθεν “ανεξάρτητων” αρχών, σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά και των προηγούμενων».
«Μέρα ντροπής»
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο σε δήλωσή του για «μέρα ντροπής για τη χώρα μας». Χαρακτηρισμό που τον αιτιολόγησε λέγοντας ότι «ο Αρειος Πάγος έβαλε τέλος στην έρευνα για τις ευθύνες της ΕΥΠ στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Πρόκειται για το τελευταίο βήμα σε ένα κυβερνητικό σχέδιο που από την πρώτη στιγμή ήθελε να μας πείσει ότι δεν υπήρξε ποτέ σκάνδαλο. Μόνο αθώες συμπτώσεις. Δεν πείθουν κανέναν. Γιατί χάρη στην ανεξάρτητη δημοσιογραφική έρευνα ξέρουμε ότι οι παρακολουθήσεις είχαν ένα και μόνο κέντρο: το Μέγαρο Μαξίμου», υποστήριξε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς. Και ζήτησε κλείνοντας να φύγει «το καθεστώς της συγκάλυψης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», είναι πλέον «επιτακτική ανάγκη για τη δημοκρατία μας».
Στην πολύκροτη υπόθεση αναφέρεται και ο τ. πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με άρθρο του στην ιστοσελίδα “dnews” και αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, τον κομβικό ρόλο που έπαιξαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου «οι νησίδες της ανεξάρτητης ερευνητικής δημοσιογραφίας». Ομως, για τον Ν. Βούτση, «η συζήτηση, η οποία συνεχίζεται και που έχει προφανείς τεράστιες πολιτικές διαστάσεις, δεν θα είναι ανέφελη και βολική για όσους απεργάζονται την τελική φάση συγκάλυψης του σκανδάλου».
Αντίδραση Γ. Παπανδρέου
Από το ΠΑΣΟΚ, και παράλληλα με την ομιλία στη Βουλή του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης για να είναι σεβαστές, πρέπει και να κρίνονται». Και συμπλήρωσε: «Οι αποφάσεις της στην υπόθεση των υποκλοπών δεν αφορούν απλά την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, μελών της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσιογράφων, ακόμη και υπουργών της ίδιας της κυβέρνησης, αλλά συνδέονται ευθέως και με τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, μη εξαιρουμένης της ίδιας της Δικαιοσύνης».
Στη χθεσινή εξέλιξη αντέδρασαν, επίσης, όλοι, σχεδόν, οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ. «Η υπόθεση των υποκλοπών από την κυβέρνηση έχει θέσει σοβαρά ζητήματα λειτουργίας της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα μας», δήλωσε, εν προκειμένω, η Αννα Διαμαντοπούλου, αναδεικνύοντας συγχρόνως και την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος. «Δεν μπορεί να κλείσει (σ.σ. η υπόθεση), αν δεν αναζητηθεί πλήρως και σε βάθος όλη η αλήθεια», σημείωσε επίσης.
Αναπάντητα, σύμφωνα με τον Χάρη Δούκα, παραμένουν τα ερωτήματα, για ποιο λόγο και ποιος έδωσε την εντολή παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, άλλων πολιτικών και δημοσιογράφων. «Είναι υποχρέωση και ευθύνη του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει τον αγώνα για την αποκάλυψη της αλήθειας», επισημαίνει εξάλλου.
Ο Παύλος Γερουλάνος υπενθύμισε αυτό που είχε πει προ διετίας, αμέσως μετά την παραδοχή παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: ότι, δηλαδή, «η εξουσία διαφθείρει. Η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα».
«Η υπόθεση στο αρχείο και το κράτος δικαίου στο απόσπασμα», ήταν, τέλος, το σχόλιο του Μιχάλη Κατρίνη, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι το πόρισμα του ανώτατου δικαστηρίου έρχεται να επιβεβαιώσει ότι «το πρόβλημα που έχει ανακύψει στη χώρα με την παραβίαση και κατάλυση του κράτους δικαίου είναι πολύ πιο σοβαρό και βαθύ».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας