Αθήνα, 30°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
30°C
31.2° 29.3°
3 BF
32%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
28°C
29.3° 26.6°
0 BF
55%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
30.9° 28.2°
2 BF
40%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
83%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
0 BF
57%
Βέροια
Αίθριος καιρός
28°C
28.2° 26.2°
1 BF
46%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.5° 24.4°
0 BF
41%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
29°C
29.0° 29.0°
1 BF
28%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
29.9° 27.7°
5 BF
52%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 26.9°
3 BF
43%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 25.8°
4 BF
40%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.0° 28.7°
2 BF
70%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
27°C
30.9° 26.9°
0 BF
83%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
25°C
27.3° 24.9°
0 BF
44%
Λαμία
Αίθριος καιρός
29°C
29.9° 26.5°
0 BF
36%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
27.8° 27.7°
3 BF
64%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
30°C
31.0° 29.5°
0 BF
24%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
25°C
25.3° 25.3°
2 BF
57%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.0° 25.7°
1 BF
66%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
25°C
24.6° 24.6°
1 BF
32%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
Ανδρέας Παπανδρέου
Ο Ανδρέας Παπανδρέου σε γραμματόσημο των ΕΛΤΑ του 1997, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του | © Sergei Nezhinskii | Dreamstime.com

Οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ θυμούνται και τιμούν τον Ανδρέα Παπανδρέου

Δηλώσεις στο πνεύμα της επετείου και της ανάγκης να αποδοθεί τιμή σε έναν πολιτικό που έδωσε τέλος στην απόλυτη παντοκρατορία της Δεξιάς στην Ελλάδα, προώθησε και εφάρμοσε σημαντικές κοινωνικές αλλαγές, που πάντως έχουν τη σημασία τους.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ένας από τους Έλληνες πολιτικούς που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας, έφυγε από τη ζωή πριν από 28 χρόνια. Και σήμερα, εκτός από το κόμμα που ίδρυσε και έφερε στην εξουσία πριν από 43 χρόνια, τον θυμούνται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο γιος του και πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης.

Οι δηλώσεις αυτές, σίγουρα στο πνεύμα της επετείου και της ανάγκης να αποδοθεί τιμή σε έναν πολιτικό που έδωσε τέλος στην απόλυτη παντοκρατορία της Δεξιάς στην Ελλάδα, προώθησε και εφάρμοσε σημαντικές κοινωνικές αλλαγές, έχουν τη σημασία τους. Ιδιαίτερα σε μια στιγμή που στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς ο διάλογος είναι ζωντανός και πολλές είναι οι φωνές που μιλούν για την ανάγκη συνεργασίας ώστε να συγκροτηθεί ένας πόλος που θα μπορέσει να δώσει μια εναλλακτική απάντηση στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Νίκος Ανδρουλάκης: Ένα άλλο πρότυπο πολιτικής

Το αποτύπωμά του Ανδρέα Παπανδρέου είναι παντού ορατό, ακόμα και σήμερα, 28 χρόνια από τον θάνατο του ανεπανάληπτου ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης, αναφέρει στη δήλωσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ότι αυτό φαίνεται «στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας του ΕΣΥ, που κράτησαν όρθιο τον λαό μας στην πανδημία.

»Στη νομοθεσία για την ισότητα των φύλων, σε μια εποχή που η έμφυλη βία θεριεύει.

»Στην παρακαταθήκη της ακηδεμόνευτης εξωτερικής πολιτικής, σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, που οι “προστάτες” δίνουν και παίρνουν.

»Στο πρόταγμά του για λαϊκή συμμετοχή και γκρέμισμα των πάσης φύσης κατεστημένων, σε μια περίοδο που η αποχή πάει χέρι-χέρι με την απογοήτευση των πολιτών λόγω της ραγδαίας όξυνσης των ανισοτήτων».

Σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ ήταν «ο ριζοσπάστης σοσιαλιστής ηγέτης, ο διαφορετικός πολιτικός, που στο πρόσωπό του ο λαός είδε τον δικό του άνθρωπο, τον Ανδρέα, τον περιέβαλε με εμπιστοσύνη και πορεύτηκαν μαζί έως το τέλος».

«Το έργο των κυβερνήσεων του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος σημάδεψε ανεξίτηλα την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης.

»Έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση και την ανοδική κοινωνική κινητικότητα. Υλοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις, που για πρώτη φορά έγιναν στην Ελλάδα και άγγιξαν από τον κάτοικο της Αθήνας μέχρι το τελευταίο χωριό της χώρας», προσθέτει.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογραμμίζει ότι η συμβολή του Ανδρέα Παπανδρέου «τόσο με την Αλλαγή, το 1981, όσο και μετά το 1993, υπήρξε καθοριστική και για την πορεία προς μια Ευρώπη συνοχής, με τη σύγκλιση Βορρά-Νότου.

»Υπηρέτησε την Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης απέναντι στα κάθε λογής “διευθυντήρια”. Ο λόγος του μετρούσε και στο διεθνές στερέωμα. Μαζί με άλλους σπουδαίους πολιτικούς ηγέτες, ανέλαβε ιστορικές πρωτοβουλίες για το Παλαιστινιακό, τη Μέση Ανατολή και τον πυρηνικό αφοπλισμό, που εξακολουθούν να διατηρούν το διαχρονικό τους μήνυμα».

Και καταλήγει: «Ο Ανδρέας υπηρέτησε ένα άλλο πρότυπο πολιτικής, πέρα από τα άδεια κουστούμια της εξουσίας. Γι' αυτό και παραμένει ο πρώτος στη μνήμη του ελληνικού λαού».

Γιώργος Παπανδρέου: «Είναι παρών»

Ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην απώλεια του Ανδρέα Παπανδρέου πριν από 28 χρόνια, επισημαίνει τις μάχες που έδωσε ο πατέρας του, «απελευθερώνοντας τη χώρα από τη συντήρηση και τη Δεξιά που κρατούσαν όμηρο τη χώρα για δεκαετίες», ενώ πρόσθεσε πως το όνομά του θα είναι «πάντα επίκαιρο γιατί υπηρέτησε αξίες και ιδανικά που χαρακτηρίζουν ιστορικά την πρόοδο και υπηρετούν τα συμφέροντα των μη προνομιούχων».

Η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου

Ο Ανδρέας, υπηρέτησε τους Έλληνες και την Πατρίδα απελευθερώνοντας τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που η συντήρηση και η δεξιά κρατούσαν σε ομηρία επί δεκαετίες.

Ο Ανδρέας, συγκρούστηκε με τις δυνάμεις του ιδιότυπου πελατειακού καπιταλισμού που και σήμερα επιχειρούν με κάθε τρόπο να επιβάλουν τις δικές τους επιδιώξεις, επιδιώξεις ξένες προς τα συμφέροντα των Ελλήνων και της χώρας.
Ο Ανδρέας, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, έδειξε τον δρόμο που πρέπει να πορευόμαστε σε κάθε εποχή. Πολύ περισσότερο σήμερα, σε καιρούς που η συντήρηση, με όλες τις εκφράσεις της, είτε ως δεξιά, είτε ως ακροδεξιά, είτε με το αυταρχικό νεοφασιστικό της πρόσωπο, καταπατά δικαιώματα και ελευθερίες, συγκεντρώνοντας απροκάλυπτα πλούτο και εξουσία.Ο Ανδρέας, είναι πάντα επίκαιρος γιατί υπηρέτησε αξίες και ιδανικά που χαρακτηρίζουν ιστορικά την πρόοδο και υπηρετούν τα συμφέροντα των μη προνομιούχων.

Σήμερα, που οι κοινωνίες απειλούνται από τις διαρκώς εντεινόμενες ανισότητες και τον αυταρχισμό, ο Ανδρέας είναι συνοδοιπόρος κάθε προοδευτικού πολίτη στους αγώνες για μια άλλη, προοδευτική πορεία,  για ένα μέλλον αξιοπρέπειας, ελπίδας και προοπτικής.

Σήμερα, ο Ανδρέας είναι παρών, με τις τολμηρές και ανατρεπτικές πολιτικές του, με τις ριζοσπαστικές του επιλογές.

Όλοι εμείς, θα συμπορευτούμε μαζί του;»

Στ. Κασσελάκης: «Χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να ακολουθήσουμε την παρακαταθήκη του»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, την ώρα που η Κουμουνδούρου διέψευδε συνάντηση του στενού συνεργάτη του Μανώλη Καπνισάκη με τη διευθύντρια του γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Έλενα Αναστασίου, ως fake news, εξέδωσε μια δήλωση για τα 28 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Άλλωστε ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι τον θαυμάζει.

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

 
«Η παρακαταθήκη του Ανδρέα είναι εδώ, χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να την ακολουθήσουμε», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, και προσθέτει:

«Τόσο το τρίπτυχο της "Εθνικής Ανεξαρτησίας - Λαϊκής Κυριαρχίας - Κοινωνικής Απελευθέρωσης", όσο και η προοδευτική "Αλλαγή", δεν ήταν συνθήματα κενά περιεχομένου. Εξέφραζαν μια λαϊκή, εθνική ανάγκη που παραμένει και σήμερα όσο ποτέ επίκαιρη. Και σήμερα συμπυκνώνονται στην "πατριωτική Αριστερά". Ο δρόμος που άνοιξε ο Ανδρέας παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος, αν και πολλοί από τους επιγόνους του τον ξέχασαν. Η Αλλαγή, η εθνική συμφιλίωση, ο προοδευτικός κόσμος στην εξουσία».

Η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση. Συμπληρώνονται σήμερα 28 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Του πολιτικού οραματιστή της μεγάλης προοδευτικής "Αλλαγής". Πιο επίκαιρος παρά ποτέ, μάς δίδαξε πώς επιτυγχάνονται οι συγκλίσεις, χωρίς συμβιβασμούς και παζάρια, αλλά με ενότητα. Πώς τελικά ο λαός είναι εκείνος που οδηγεί στις συγκλίσεις και όχι τα κλειστά γραφεία. Ένωσε το βενιζελογενές κέντρο, την εαμική αριστερή παράδοση, τη γενιά του 114, το ΠΑΚ, γεννώντας το κίνημα εκείνο που τότε εξέφραζε τη λαϊκή πλειοψηφία, τους αποκλεισμένους, τους μη προνομιούχους, τους διωκόμενους από το κράτος της Δεξιάς.

Στην άσκηση της πραγματικής πολιτικής έδειξε ότι μπορείς να λειτουργείς αδέσμευτα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το δίκιο των λαών όντας μέλος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο Γιάσερ Αραφάτ ήταν ο πρώτος ηγέτης που επισκέφθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Αθήνα. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που οικοδόμησε σχέσεις φιλίας με τον αραβικό κόσμο.

Έργα του η εθνική συμφιλίωση, η συνεχής θεσμική και κοινωνική προσπάθεια για ισότητα των δύο φύλων, η στήριξη των μη προνομιούχων, το ΕΣΥ. Η απελευθέρωση κοινωνικών ομάδων που η συντήρηση του κράτους της Δεξιάς κρατούσε δέσμιες.

Η περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου απέδειξε ότι, όταν η σκέψη είναι βαθιά και η βούληση ισχυρή, το να απευθύνεσαι στους πολίτες με απλά και κατανοητά λόγια, κάθε άλλο παρά συνθηματολογία ή λαϊκισμός είναι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ θυμούνται και τιμούν τον Ανδρέα Παπανδρέου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας