Αθήνα, 30°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
30°C
31.2° 29.3°
3 BF
32%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
28°C
29.3° 26.6°
0 BF
55%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
30.9° 28.2°
2 BF
40%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
83%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
0 BF
57%
Βέροια
Αίθριος καιρός
28°C
28.2° 26.2°
1 BF
46%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.5° 24.4°
0 BF
41%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
29°C
29.0° 29.0°
1 BF
28%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
29.9° 27.7°
5 BF
52%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 26.9°
3 BF
43%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 25.8°
4 BF
40%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.0° 28.7°
2 BF
70%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
27°C
30.9° 26.9°
0 BF
83%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
25°C
27.3° 24.9°
0 BF
44%
Λαμία
Αίθριος καιρός
29°C
29.9° 26.5°
0 BF
36%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
27.8° 27.7°
3 BF
64%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
30°C
31.0° 29.5°
0 BF
24%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
25°C
25.3° 25.3°
2 BF
57%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.0° 25.7°
1 BF
66%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
25°C
24.6° 24.6°
1 BF
32%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
Όλγα Γεροβασίλη
Όλγα Γεροβασίλη | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Γεροβασίλη κατά Γεωργιάδη με αφορμή την υπόθεση Λύτρα UPD

Η πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ψηφίσει τη διάταξη για την καταγγελία της ενδοοικογενειακής βίας, σημειώνοντας ότι αυτό το έγκλημα διώκεται με νόμο ήδη από το 2006. Η δήλωση Γεωργιάδη και οι κυβερνητικές πηγές.

Απάντηση στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος -με αφορμή την υπόθεση δίωξης γνωστού ποινικολόγου για ενδοοικογενειακή βία- από την τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει ψηφίσει τη σχετική διάταξη του νόμου Φλωρίδη, δίνει η Όλγα Γεροβασίλη.

Επίσης, απαντά και σε άλλα κυβερνητικά στελέχη που, με αφορμή τη διάταξη που υποχρεώνει τους γιατρούς να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και το συνεπακόλουθο ακαταδίωκτο αυτών, μιλούν για «καινοτομία της κυβέρνησης Μητσοτάκη», ενώ τονίζει ότι το συγκεκριμένο έγκλημα διώκεται αυτεπαγγέλτως ήδη με τον ν. 3500/2006 (άρθρο 17).

Η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνει ότι «τα κυβερνητικά στελέχη, αντί να συναισθάνονται την ευθύνη τους για την κατάντια της αστυνόμευσης και την ανασφάλεια που βιώνουν οι γυναίκες (υπόθεση Αγ. Αναργύρων κ.λπ.) περιδιαβαίνουν στα τηλεοπτικά πάνελς από το πρωί, διατρανώνοντας τη - δήθεν- μεγάλη καινοτομία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τη θέσπιση διάταξης που υποχρεώνει τους γιατρούς να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και το συνεπακόλουθο ακαταδίωκτο αυτών».

Ωστόσο, όπως σημειώνει, «Ήδη επιχειρείται μάλιστα η παραπλάνηση της κοινής γνώμης με εξέχοντα στελέχη της Κυβέρνησης (Αδ.Γεωργιάδης, Ερτ 17.06.2024) να διατρανώνουν ότι η Αντιπολίτευση -δήθεν- δεν έχει ψηφίσει την εν λόγω ρύθμιση».

Και προσθέτει:

«Προς διασκέδαση των ψευδών εντυπώσεων που επιχειρήθηκε να δημιουργηθούν στο πανελλήνιο αλλά και αποκατάσταση της αλήθειας παραπέμπουμε στα πρακτικά της Βουλής κατά την ψήφιση του ν. 5090/2024 και στη σελ. 60 αυτών (es20240222.qxp_Layout 1 (hellenicparliament.gr)), όπου φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υπερψηφίσει το σχετικό άρθρο. Κι αυτό ανεξαρτήτως του ότι η υποχρέωση καταγγελίας εγκλημάτων προϋφίστατο στο ποινικό μας δίκαιο αλλά και ανεξάρτητα από τις πολλές πρωτοβουλίες που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την κυβερνητική του θητεία, όπως π.χ. με την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης κατά της Ενδοοικ. Βίας με τον ν. 4531/2018 αλλά και με το π.δ. Γεροβασίλη 37/2019 για ίδρυση τμημάτων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη τη Ελληνική Αστυνομία».

Τέλος, τονίζει: «Καλούμε την Κυβέρνηση και τα στελέχη της να είναι πιο προσεκτικά και αντί να αναλώνονται σε ψεύδη σε βάρος της Αντιπολίτευσης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας - η οποία διώκεται αυτεπαγγέλτως ήδη με τον ν. 3500/2006 (άρθρο 17)». 

ΝΔ για Ενδοοικογενειακή Βία: Ακόμη μια επιχείρηση κυβερνητικού σφετερισμού και λάσπης στην Αντιπολίτευση

Η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη

Με αφορμή την υπόθεση γνωστού ποινικολόγου που καταγγέλθηκε για ενδοοικογενειακή βία, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, τα κυβερνητικά στελέχη, αντί να συναισθάνονται την ευθύνη τους για την κατάντια της αστυνόμευσης και την ανασφάλεια που βιώνουν οι γυναίκες (υπόθεση Αγ. Αναργύρων κ.λ.π.) περιδιαβαίνουν στα τηλεοπτικά πάνελς από το πρωί, διατρανώνοντας τη - δήθεν- μεγάλη καινοτομία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τη θέσπιση διάταξης που υποχρεώνει τους γιατρούς να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και το συνεπακόλουθο ακαταδίωκτο αυτών. 

Ήδη επιχειρείται μάλιστα η παραπλάνηση της κοινής γνώμης με εξέχοντα στελέχη της Κυβέρνησης (Αδ.Γεωργιάδης, Ερτ 17.06.2024) να διατρανώνουν ότι η Αντιπολίτευση -δήθεν- δεν έχει ψηφίσει την εν λόγω ρύθμιση. 

Προς διασκέδαση των ψευδών εντυπώσεων που επιχειρήθηκε να δημιουργηθούν στο πανελλήνιο αλλά και αποκατάσταση της αλήθειας παραπέμπουμε στα πρακτικά της Βουλής κατά την ψήφιση του ν. 5090/2024 και στη σελ. 60 αυτών (es20240222.qxp_Layout 1 (hellenicparliament.gr)), όπου φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υπερψηφίσει το σχετικό άρθρο. Κι αυτό ανεξαρτήτως του ότι η υποχρέωση καταγγελίας εγκλημάτων προϋφίστατο στο ποινικό μας δίκαιο αλλά και ανεξάρτητα από τις πολλές πρωτοβουλίες που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την κυβερνητική του θητεία, όπως π.χ. με την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης κατά της Ενδοοικ. Βίας με τον ν. 4531/2018 αλλά και με το π.δ. Γεροβασίλη 37/2019 για ίδρυση τμημάτων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη τη Ελληνική Αστυνομία.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τα στελέχη της να είναι πιο προσεκτικά και αντί να αναλώνονται σε ψεύδη σε βάρος της Αντιπολίτευσης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας - η οποία διώκεται αυτεπαγγέλτως ήδη με τον ν. 3500/2006 (άρθρο 17).

Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι οι διατάξεις του νόμου Φλωρίδη, ο οποίος έχει επικριθεί σε μεγάλο βαθμό για πολλές από τις ρυθμίσεις του, ήταν αυτές που έλυσαν τα χέρια των γιατρών και οδήγησαν στη σύλληψη του ποινικολόγου για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του.

Μάλιστα, ο Άδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε στην Αριστερά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «σε μια χώρα που γίνεται η δημόσια συζήτηση για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας και τις γυναικοκτονίες, που το έχει ανεβάσει η Αριστερά τόσο ψηλά, έγινε αυτή η σύλληψη και ο λόγος είναι γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε νόμο που δεν ψήφισε η αντιπολίτευση. Τον νόμο Φλωρίδη δεν τον ψήφισε η αντιπολίτευση». 

Και πρόσθεσε:

«Γιατί δύναται να συμβεί αυτή η διαδικασία; Γιατί αυτή η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που λέει ότι γιατρός που εμπλέκεται σε εξέταση γυναίκας που έχει τραύματα, μπορεί να καταγγείλει την άποψη του ότι μπορεί να είναι θύμα βιας, χωρίς ο ίδιος να υποστεί δίωξη. Με τον νόμο του Φλωρίδη πλέον διώκεται αυτεπαγγέλτως η βιαιοπραγία αν το κρίνει ο γιατρός. Πρόκειται για κολοσσιαία μεταβολή στο δίκαιο, που επί της ουσίας υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών χωρίς υποκρισία αριστερής έμπνευσης που φωνάζουν για όλα χωρίς να κάνουν τίποτα γι' αυτό».

Τι λένε οι κυβερνητικές πηγές

Για δικαίωση της κυβέρνησης που επέλεξε να αυστηροποιήσει τις ποινές για την ενδοοικογενειακή βία με το νέο Ποινικό Κώδικα, περιγράφουν κυβερνητικές πηγές την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα, χωρίς ωστόσο να κάνουν αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Επισημαίνουν μόνο ότι το συγκεκριμένο άρθρο «δεν ψήφισαν μόνο κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας (Νίκη όχι, Ελληνική Λύση παρών)».

Αναφέρουν σχετικά:

«Το άρθρο με το οποίο συνελήφθη ο ποινικολόγος, δεν είχε ψηφιστεί από τα κόμματα δεξιά της ΝΔ (Νίκη όχι, Ελληνική Λύση παρών). Η σύλληψη για ενδοοικογενειακή βία έγινε με την εφαρμογή ειδικής διάταξης του νέου Ποινικού Κώδικα, που αντικατέστησε το άρθρο 23 του Νόμου 3500/2006 «περί ενδοοικογενειακής βίας» και ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα».

Και προσθέτουν: «Η νεοπαγής διάταξη υποχρεώνει τους γιατρούς να ειδοποιούν τις αρχές όταν κατά την εξέταση διαπιστώνουν ευρήματα που παραπέμπουν σε ενδοοικογενειακή βία ανεξαρτήτως με το τι δηλώνει το θύμα. Παράλληλα με την θέσπιση υποχρέωσης καταγγελίας ο νόμος θωρακίζει τους ιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες (λ.χ παιδαγωγούς, ψυχολόγους) που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, με σχετικό (εκτός αν αποδειχθεί πως ενήργησαν δολίως) ακαταδίωκτο σε εκδικητικές σε βάρος μηνύσεις των δραστών, αλλά και αποφυγή της ταλαιπωρίας να καταθέσουν ως μάρτυρες στο ακροατήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. (εκτός αν το δικαστήριο κρίνει απολύτως αναγκαία τη κατάθεση τους με φυσική παρουσία και δεν αρκεί η ανάγνωση της αναφοράς τους)»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Γεροβασίλη κατά Γεωργιάδη με αφορμή την υπόθεση Λύτρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας