Αθήνα, 33°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
35.2° 31.1°
3 BF
35%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
34.7° 28.5°
4 BF
39%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
31°C
34.8° 30.5°
1 BF
35%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
33°C
32.9° 32.9°
2 BF
25%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
33.0° 30.9°
4 BF
37%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
33°C
33.2° 27.9°
3 BF
49%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
29.5° 29.5°
2 BF
26%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
32°C
32.4° 32.4°
2 BF
23%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
31.9° 29.8°
4 BF
42%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
34°C
33.9° 29.6°
4 BF
24%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
32°C
32.4° 30.8°
4 BF
33%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
29.7° 27.3°
2 BF
48%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
29.9° 29.9°
2 BF
45%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
34°C
34.1° 32.9°
3 BF
33%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
30.5° 26.8°
1 BF
40%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
33.8° 29.8°
4 BF
48%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
36.1° 32.0°
2 BF
17%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.4° 29.3°
3 BF
57%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
29°C
33.9° 28.6°
3 BF
62%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
27.5° 27.5°
2 BF
40%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
μερα
Ενωτική Πρωτοβουλία-ΜέΡΑ25 / Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά

Συμφωνία για κοινή πορεία δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστέρας

Απάντηση στον κατακερματισμό της Αριστεράς από ΜέΡΑ25, ΛΑ.Ε., Παρέμβαση και Ανένταχτες/ους. Τα πρώτα ονόματα των υποψήφιων βουλευτών και οι δεσμεύσεις Βαρουφάκη για την εναλλαγή των ευρωβουλευτών.

Με λόγο ενωτικό αλλά και δεσμευτικό για ισότιμη εκπροσώπηση όλων των μερών που απαρτίζουν την Ενωτική Πρωτοβουλία- MέΡΑ25/Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου τη νέα, σαφώς πιο μελετημένη, αλλά και περισσότερο από ποτέ αναγκαία, προσπάθεια κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές τμήματος των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Οι πολύμηνες συζητήσεις ευοδώθηκαν σε μια συμφωνία που φέρει τις υπογραφές του ΜέΡΑ25, της ΛΑ.Ε.-Ανυπότακτης Αριστεράς, της Παρέμβασης για Ανταγωνιστική Αριστερά, των Ανένταχτων καθώς και –σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που αναμένεται να επιβεβαιωθούν τα επόμενα 24ωρα– της Αναμέτρησης.

Στόχος της καθόδου στις ευρωεκλογές της Ενωτικής Πρωτοβουλίας-ΜέΡΑ25 είναι «να λειτουργήσει ως συγκολλητική ουσία και ως ένας καταλύτης», ένα κάλεσμα σε εκείνο τον πολιτικό χώρο «που δεν το έβαλε κάτω μετά την ήττα, δεν έκλινε το γόνυ σε τρόικες, funds, καρτέλ, που δεν αγκαλιάστηκε τρυφερά με τον Νετανιάχου, με την Εxxon Mobil, με τις εξορύξεις, με τον Τραμπ και αργότερα με τον Μπάιντεν. Σε όλους όσοι δεν μας πείραξε να μας δαιμονοποιήσουν επειδή αντισταθήκαμε και δεν θεωρήσαμε ότι εκείνο το “όχι” και η αντίσταση στη λεηλασία λαών και φύσης ήταν αυταπάτη» είπε ο Γ. Βαρουφάκης, ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου στο εμβληματικό και ευχάριστο Match Point στο κέντρο της Αθήνας.

Σε ποιους απευθύνεται το νέο εκλογικό εγχείρημα;

«Σε όλους τους ανθρώπους που είναι απογοητευμένοι και δεν ψηφίζουν, τους εκατοντάδες χιλιάδες που προσήλθαν στο δημοψήφισμα και μετά δεν ξαναψήφισαν, τους νέους ανθρώπους, τα νέα κινήματα που για αυτά το 2015 είναι μεν μια παλαιολιθική ιστορία που δεν τους νοιάζει καθόλου, αλλά που αποτελούν την κοινωνική αντίσταση στη “Μητσοτάκης Α.Ε.” και δεν έχουν εκλογική, πολιτική έκφραση. Ολος αυτός ο χώρος αξίζει αυτήν την Ενωτική Πρωτοβουλία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Με το βλέμμα στραμμένο όχι μόνο σε τoπικό και εθνικό αλλά και διεθνιστικό επίπεδο (άλλωστε το ΜέΡΑ25 κατέρχεται εκλογικά και σε Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία) και με τρίπτυχο που εστιάζει:

  • στη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής αντιπολεμικής συσπείρωσης ενάντια στην «προσπάθεια του βρυξελλιώτικου κατεστημένου να οδηγηθεί η Ευρώπη σε μια πολεμική ένωση»,
  • στην ανάκτηση της αξιοπρέπειας ανθρώπων και φύσης, και
  • στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με αγώνες που θα οδηγούν στο «να πληρώσουν τα σπασμένα εκείνοι που την οδηγούν με τις πρακτικές τους σε καταστροφή», ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου δεσμεύτηκε και για την εναλλαγή. «Είναι προαποφασισμένη» είπε. «Οποια ή όποιος εκλεγεί θα μείνει για 20 μήνες και μετά θα δώσει τη θέση του στον επόμενο. Κι εγώ εκ μέρους του ΜέΡΑ25 σας εγγυώμαι ότι θα το πράξω».

Εύλογα τα ερωτήματα για το εάν ΜέΡΑ25 και ΛΑ.Ε. έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους μετά την εκλογική ήττα της συμπόρευσης στις τελευταίες εκλογές.

«Κάποιοι μας είπαν “δεν κερδίσατε και πολλά πράγματα με τη Συμμαχία για τη Ρήξη, με τη ΛΑ.Ε. και τους Ανένταχτους”. Η απάντηση που δίνουμε είναι: Kατ’ αρχάς, ποτέ δεν ξέρεις. Ολες αυτές οι αναλύσεις δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Δεύτερον και να μην πέτυχε -και δεν πέτυχε γιατί το εκλογικό μας εγχείρημα, με το 2,7% και το 2,5% είναι ξεκάθαρο ότι ήταν μια παταγώδης αποτυχία- η ενωτική προσπάθεια εκείνη είναι κάτι που προσωπικά με γεμίζει με υπερηφάνεια. Γιατί επιτέλους στον χώρο της Αριστεράς η προσπάθεια να δούμε ποια είναι τα κοινά, ποιες είναι οι διαφορές μας, να μην τις θάψουμε, να μη τις βάλουμε κάτω από το χαλί, αλλά δημιουργικά να τις συνθέσουμε, παραμένει μια νέα άποψη» επισήμανε ο Γ. Βαρουφάκης.

«Μετά την πραγματικά δύσκολη για μας ήττα, τον Μάιο και τον Ιούνιο, βάλαμε μπροστά μια διπλή διαδικασία. Από τη μία πλευρά οι σχέσεις συντροφικότητας που είχαμε αναπτύξει στις διπλές εκλογές, έγιναν ακόμη πιο άρρηκτες απ’ ό,τι ήταν στην εκλογική διαδικασία και η σχέση μας έγινε ακόμη πιο δημιουργική.

Από το 2ο Συνέδριο του ΜέΡΑ25 εντείναμε αυτήν τη διαδικασία με σύμπραξη, σύγκλιση και συνεργασία με έναν ευρύτερο αγωνιστικό, οικολογικό, φεμινιστικό, πλουραλιστικό χώρο που δεν το έβαλε κάτω και σήμερα ανακοινώνουμε ότι προχωράμε. Σε στέρεη βάση ισοτιμίας, αλληλοκατανόησης, χωρίς καμία προσπάθεια ή αίσθηση ηγεμονισμού από καμία και από κανέναν, στη βάση μιας συναντίληψης ότι αυτή η εικόνα δεν είναι βιώσιμη σε μια Ε.Ε. η οποία ολοένα και απειλεί τη διεθνή ειρήνη, τους λαούς της Ευρώπης» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τα χαμηλά ποσοστά του 2,5% των πρώτων δημοσκοπήσεων απάντησε τα εξής: «Eίναι θαύμα ότι η τελευταία δημοσκόπηση μας έδωσε 2,5% γιατί δεν έχουμε βγει προς τα έξω. Γιατί η άγρια ομορφιά της εξωκοινoβουλευτικής Αριστεράς είναι ότι καθόμαστε 5 μήνες και μιλάμε κεκλεισμένων των θυρών. Ο κόσμος δεν ξέρει καν το εγχείρημά μας και το γεγονός ότι ξεκινάμε με 2,5% είναι μια πολύ καλή παρακαταθήκη. Αλλωστε να σας θυμίσω ότι 2 μήνες πριν από τις εκλογές ήμασταν στο 1% και πήραμε 3%».

Οσο για τα ονόματα των υποψήφιων ευρωβουλευτών, εκτός από τον Κώστα Λαπαβίτσα που ήταν χθες δίπλα στον Γ. Βαρουφάκη και για πρώτη φορά μετά το 2015 αποδέχεται την πρόταση να είναι υποψήφιος, πολλά από τα γνωστά και μη εξαιρετέα πρόσωπα θα μετέχουν στην Ενωτική Πρωτοβουλία.

«Ο λόγος που συμμετέχω είναι ότι πράγματι έχουμε φτάσει στο “αμήν” και χρειάζεται το καινούργιο. Δεν είμαστε συνεργαζόμενοι, είμαστε ισότιμα μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, και γι’ αυτό δέχτηκα» είπε. «Ο στόχος μας είναι η μαχητική αντιπολίτευση στο κέντρο της Ευρώπης ώστε να υπάρξει αντίκτυπος και στη χώρα μας. Προσπάθεια που θα λειτουργήσει καταλυτικά για ολόκληρη την Αριστερά ώστε να φέρει καινούργιο έρμα, μια νέα ανάσα αισιοδοξίας γιατί όλοι ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός κουράστηκε και δυσπιστεί» πρόσθεσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κ. Λαπαβίτσας.

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ότι η κοινωνία έχει κουραστεί, αλλά δεν έχει αποστρατευτεί. Αντιμετωπίζουμε ένα πολιτικό πρόβλημα. Η Αριστερά χρειάζεται μια νέα οργανωτική κουλτούρα γιατί αγώνες πολιτικούς θα έχουμε» παρενέβη ο έτερος υποψήφιος Σεραφείμ Σεφεριάδης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Πάντως ο κατάλογος των υποψηφίων αναμένεται να είναι μακρύς και βαρύς εάν κρίνουμε από τα πρώτα ονόματα που ανακοίνωσε χθες ο Γ. Βαρουφάκης. Σε αυτά, εκτός από τους δύο πανεπιστημιακούς που προαναφέρθηκαν, περιλαμβάνονται επίσης ο «συνένοχος σε όλα», όπως τον χαρακτήρισε, Νίκος Θεοχαράκης (ΕΚΠΑ), η Αλ. Κορωναίου από το Πάντειο, η Πάολα Ρεβενιώτη από το κίνημα των ΛΟΑΤΚΙ, η Φαίη Τζανετουλάκου, ο Χάρης Τσιμιτάκης, η Βασιλική Αθανασοπούλου, η Νένα Βενετσάνου, ο Δημ. Ζερβουδάκης, ο Γιώργος Χρανιώτης, η Μαρία Καρακίτσου, ο Κλέων Γρηγοριάδης, η Ηρώ Διώτη, η Λίτσα Αμμανατίδου Πασχαλίδου.

Σε μία εβδομάδα θα δημοσιοποιηθεί και ο τελικός κατάλογος, ενώ ακόμα μία ενδιαφέρουσα είδηση για το τέλος είναι ότι στην κάθοδο του ΜέΡΑ25 στη Γερμανία βασική συμβολή είχε και ο Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Συμφωνία για κοινή πορεία δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστέρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας