Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκνεύρισαν ώς και τον Βαγγέλη

Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τη δική του υποψηφιότητα

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Εκνεύρισαν ώς και τον Βαγγέλη

  • A-
  • A+

Σε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των ιδεολογικών ρευμάτων της Ν.Δ. εξελίσσεται η διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου, ενώ στο παρασκήνιο μαίνεται ο πόλεμος των μηχανισμών για την εκλογική διαδικασία, που αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή, μαζί με την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων.

Μετά τον Κυρ. Μητσοτάκη, που φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει τη φιλελεύθερη πτέρυγα, και τον Απ. Τζιτζικώστα που ποντάρει στην ανανέωση και τη στροφή προς το κέντρο, την υποψηφιότητά του προανήγγειλε και ο Αδ. Γεωργιάδης, με στόχο να εκφράσει τη δεξιά τάση. Από την πλευρά του ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης απέφυγε και χθες να ανοίξει τα χαρτιά του, όμως δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για την τροπή που παίρνει η εσωκομματική διαδικασία.

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει καταλήξει ακόμη εάν θα θέσει υποψηφιότητα, παρά το γεγονός ότι δημοσίως έχει τη στήριξη μεγάλου αριθμού των βουλευτών. «Η απόφαση είναι δική μου. Θα την ανακοινώσω όποτε κρίνω», τόνισε ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Σέβομαι τη γνώμη όλων. Συζητάω με όλους. Αλλά δεν θα μου επιβάλει κανείς και καμιά τίποτα και ό,τι γίνει δεν θα είναι προϊόν παρασκηνιακής συνεννόησης. Αν πάρω απόφαση, θα την πάρω με πολιτικά κριτήρια για να αλλάξω τη Ν.Δ., να είμαι καιρό και όχι για να κάνω τον τοποτηρητή».

Η αποστροφή του για τον ρόλο του τοποτηρητή ερμηνεύτηκε ως απάντηση στα σενάρια περί διπλής ηγεσίας, με τον ίδιο σε ρόλο προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην περίπτωση που αναδειχθεί στην προεδρία του κόμματος ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας.

Η υποψηφιότητα του 37χρονου περιφερειάρχη, ο οποίος εις πείσμα των πληροφοριών που θέλουν τον Κ. Καραμανλή να τον αποθαρρύνει και τους βουλευτές που κινούνται στον κύκλο του πρώην πρωθυπουργού επίσης να τηρούν αποστάσεις, έχει προκαλέσει ανοιχτή σύγκρουση και μέσα στον κομματικό μηχανισμό. Από τους συνεργάτες του Ευάγγ. Μεϊμαράκη εκφράζεται δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του γραμματέα Α. Παπαμιμίκου, ότι κινείται υπέρ της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα και βοήθησε στη συλλογή των απαιτούμενων υπογραφών.

«Είναι ανεπίτρεπτο και ασυμβίβαστο ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και γραμματέας του κόμματος να τάσσεται υπέρ κάποιου υποψηφίου», σημειώνουν χαρακτηριστικά και παραπέμπουν στην προηγούμενη στάση του Α. Παπαμιμίκου στις περιφερειακές εκλογές, όταν ο Απ. Τζιτζικώστας ως αντάρτης είχε και τότε τη διακριτική υποστήριξη του κομματικού μηχανισμού και κέρδισε απέναντι στον Γ. Ιωαννίδη.

Ο Κυριάκος βλέπει ασυμβίβαστο

Στο θέμα που δημιουργήθηκε με τον Α. Παπαμιμίκο παρενέβη και ο Κυρ. Μητσοτάκης, του οποίου οι συνεργάτες ανέφεραν ότι «οι κινήσεις του Α. Παπαμιμίκου υπέρ του Απ. Τζιτζικώστα έχουν υποπέσει και στη δική μας προσοχή και ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης έχει απόλυτο δίκιο, καθώς αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο».

Παράλληλα, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του έθετε θέμα ασυμβίβαστου για τον 37χρονο περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας: «Χαιρετίζω την υποψηφιότητα του Απ. Τζιτζικώστα, έχει κάνει πολύ σημαντικό έργο στην Περιφέρεια και αναμένω με ενδιαφέρον τις θέσεις του» δήλωσε ο πρώην υπουργός για τον αντίπαλό του, αλλά έσπευσε να τονίσει ότι «το μόνο ζήτημα είναι το συνταγματικό ασυμβίβαστο το οποίο θα δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα».

Ο Απ. Τζιτζικώστας αντέδρασε με ανάρτηση ανακοίνωσης στο facebook στην οποία τονίζει «προς πραγματικά απορούντες αλλά και σε δήθεν ανησυχούντες» ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. έχει πολλά και άξια στελέχη που μπορούν να ανταποκριθούν στις σημαντικές θεσμικές λειτουργίες του Κοινοβουλίου. Οποιος διαφωνεί, ας βγει να το πει ευθέως. Εμείς προχωράμε μπροστά».

Συνεργάτες του περιφερειάρχη υποστήριζαν ότι δεν δημιουργείται κανένα θεσμικό ζήτημα, επειδή λόγω του ασυμβίβαστου που ισχύει για τους αυτοδιοικητικούς δεν έχουν δυνατότητα να εκλεγούν στη Βουλή πριν από την τυπική λήξη της θητείας τους, το 2019, ακόμη και αν παραιτηθούν. Παρέπεμπαν μάλιστα στο ιταλικό προηγούμενο, με την εκλογή του Μ. Ρέντσι στην πρωθυπουργία, παρότι δεν ήταν βουλευτής γιατί διατελούσε δήμαρχος Φλωρεντίας. Κάτι ανάλογο είχε γίνει με τη διαρχία Αλαβάνου - Τσίπρα στον ΣΥΝ.

Κατόπιν της φασαρίας που άνοιξε δημοσίως, συγκλήθηκε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Α. Παπαμιμίκου, χωρίς όμως να τεθούν προς συζήτηση οι αιχμές για τη στάση του γραμματέα και προέδρου της ΚΕΦΕ.

Τη σύσκεψη απασχόλησε η τεχνική προετοιμασία των εκλογών, ενώ ως προς το θέμα του δικαιώματος συμμετοχής, εάν δηλαδή θα μπορούν όσοι θέλουν να εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας και να ψηφίσουν, οι όροι της εγγραφής θα αποφασιστούν από τα όργανα του κόμματος, δηλαδή την Εκτελεστική Γραμματεία.

Πάντως, σε καμία περίπτωση, όπως λένε από όλες τις πλευρές, δεν θα υπάρξουν άλλες προϋποθέσεις από αυτές που ίσχυσαν στις εκλογές του 2009 και αναφέρονται σε καταστατική πρόβλεψη. Συνεργάτες του γραμματέα της Ν.Δ. απέδιδαν και την ένταση περί της στάσης που τηρεί στο θέμα του καταστατικού και στην άρνησή του να ανοίξει συζήτηση για αλλαγές.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ν.Δ. ανακοίνωσε με tweet o Αδ. Γεωργιάδης: «Θέτω τον εαυτό μου και την πορεία μου στην πολιτική στην κρίση των στελεχών, των ψηφοφόρων και των φίλων της Ν.Δ.». Στόχος του είναι η καταγραφή της δεξιάς τάσης, ενώ η κίνησή του έγινε έπειτα από συνεννόηση με τον Μ. Βορίδη.

Μιλώντας στο Mega ο υποψήφιος είπε ότι δεν έχει συλλέξει ακόμη τις 50 υπογραφές που απαιτούνται, αλλά είχε θετική ανταπόκριση, «οκτώ στους δέκα που απευθύνθηκα, δέχθηκαν να υπογράψουν» ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι πληροφορίες θέλουν την υποψηφιότητα Γεωργιάδη να υποστηρίζεται από τουλάχιστον 10 βουλευτές και 50 στελέχη της Πολιτικής Επιτροπής. Ο στόχος του Αδ. Γεωργιάδη είναι να αποτυπωθεί και στην εκλογική βάση της Ν.Δ. η δεξιά τάση.

Περιμένοντας τους σαμαρικούς

Με την υποψηφιότητα του Αδ. Γεωργιάδη εκτιμάται ότι θα συνταχθεί και μέρος των στελεχών της διακυβέρνησης Σαμαρά. Η πίεση τώρα μεταφέρεται στα στελέχη που είχαν διαφοροποιηθεί, με τον Ν. Δένδια να περιμένει τις αποφάσεις του Ευάγγ. Μεϊμαράκη, ενώ φαίνεται να ατονεί η κίνηση του Μ. Κεφαλογιάννη και το ενδιαφέρον της Ο. Κεφαλογιάννη να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία.

Οσον αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον 33χρονο Σ. Ευσταθόπουλο, τον Μ. Πανέττα, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς, και τον πρώην περιφερειάρχη Π. Ψωμιάδη, στη Ν.Δ. επισημαίνουν τις προβλέψεις του καταστατικού.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρά επί τέσσερα
Πόλεμο στην κυβέρνηση κήρυξε η Ν.Δ. και οι υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκαν στην πρώτη γραμμή, με επιθέσεις και βαρείς προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά του πρωθυπουργού.
Πυρά επί τέσσερα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανοιξαν λογαριασμούς που δύσκολα κλείνουν
Μέσα σε κλίμα έντασης, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της Ν.Δ. ολοκληρώνουν σήμερα τον προεκλογικό αγώνα τους, όμως οι λογαριασμοί που άνοιξαν με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και αιχμές για πολιτικά...
Ανοιξαν λογαριασμούς που δύσκολα κλείνουν
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σύγκρουση σε διπλό ταμπλό
Σε διάταξη μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση μπαίνει η Ν.Δ., ενόψει της ψηφοφορίας του νέου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένο για εξαπάτηση του...
Σύγκρουση σε διπλό ταμπλό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Στο κόκκινο» οι γαλάζιοι για τους πλειστηριασμούς
Οχι σε όλα τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση με το νέο πολυνομοσχέδιο ετοιμάζεται να πει η Ν.Δ., υπό το βάρος των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελιγμών στον Ευάγγ....
«Στο κόκκινο» οι γαλάζιοι για τους πλειστηριασμούς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το Σάββατο μπορείς... Οχι, όχι
Στις ελληνικές καλένδες παραπέπεται και η προεκλογική συνδιάσκεψη της Ν.Δ. μια και οι τέσσερις υποψήφιοι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή ημερομηνία για τη διεξαγωγή της. Και φυσικά μετά, ο ένας...
Το Σάββατο μπορείς... Οχι, όχι
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τρέχουν για την ηγεσία σε ρυθμό... Γ. Πανούση
Η πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης και κυρίως οι υποθέσεις που την ταλαιπωρούν τις τελευταίες ημέρες διαμορφώνουν και το πεδίο της κούρσας για την προεδρία της Ν.Δ. Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης, αν και συνεχίζει τις...
Τρέχουν για την ηγεσία σε ρυθμό... Γ. Πανούση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας