ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Στο κενό το κάλεσμα Χαρίτση για πρόταση μομφής

«Είτε με γελοίες δικαιολογίες είτε με την σιωπή τους αρνήθηκαν το μέτωπο για την υπεράσπιση του Συντάγματος και του Δημοσίου Πανεπιστημίου» σχολίασε η Νέα Αριστερά.

Δεν βρήκε θετική ανταπόκριση το κάλεσμα του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση σχετικά με το εκτρωματικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή.

Ακολούθως η Νέα Αριστερά σχολίασε δηκτικά τη στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Η Νέα Αριστερά κάλεσε την αντιπολίτευση- πλην ακροδεξιάς- να υπερασπιστεί στην πράξη το Σύνταγμα και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο», καθώς το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «που προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος», αναφέρει σχετικά και σημειώνει ότι η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας θα σήμαινε διακοπή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης επί του νομοσχεδίου, «ο πρωθυπουργός θα ερχόταν απολογούμενος, η συζήτηση θα αφορούσε την παραβίαση του Συντάγματος και η συζήτηση για την υπεράσπιση του Συντάγματος και του Δημόσιου Πανεπιστημίου θα ερχόταν στο επίκεντρο της δημόσιας πολιτικής συζήτησης. Ενώ θα έφερνε στο προσκήνιο τον δίκαιο αγώνα του φοιτητικού κινήματος».

Ωστόσο, σχολιάζει ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε με γελοίες δικαιολογίες είτε με την σιωπή τους αρνήθηκαν το αυτονόητο: Το μέτωπο για την υπεράσπιση του Συντάγματος και του Δημοσίου Πανεπιστημίου».

«Το συμπέρασμα είναι απλό», προσθέτει η Νέα Αριστερά: «Η συναινετική αντιπολίτευση δεν απειλεί την κυριαρχία της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Είναι αυτή η αντιπολίτευση που απορρίπτει η κοινωνία και απογοητεύει τους πολίτες». 

«Η Νέα Αριστερά θα αναλάβει την ευθύνη και θα επιτελέσει τον ρόλο της ως αριστερή, σοβαρή, αξιόπιστη και μαχητική αντιπολίτευση», αναφέρει και προσθέτει: «Η παραβίαση του Συντάγματος δεν θα περάσει. Θα σταθούμε δίπλα στον αγώνα των φοιτητών και των φοιτητριών για την υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Η πλειοψηφία της ΝΔ θα υπερψηφίσει την παραβίαση του Συντάγματος, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα μείνει στα χαρτιά, στην πράξη».

Γιατί αρνήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας το αίτημα της Νέας Αριστεράς να τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά, είπε στον ΣΚΑΪ,: «Αυτή τη στιγμή ακόμη και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να ενωθούν, η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές θεωρείτε ότι για ένα τέτοιο μείζον ζήτημα θα κάναμε τη χάρη στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του, την οποία σχεδόν απώλεσε με την ψήφο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την ισότητα στο γάμο; Νομίζω ότι είναι καλές οι προτάσεις για πρόταση μομφής και δυσπιστίας, αλλά όταν γίνονται σε ένα ρεαλιστικό χρόνο και έχουν και αποτέλεσμα».

Για το επίμαχο νομοσχέδιο η κ. Κεχαγιά επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας, διότι υπάρχει μια κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16. Πέραν, δηλαδή, των ιδεολογικών πολιτικών αποστάσεων και διαφορών που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρεί ότι πρωτίστως παραβιάζεται το Σύνταγμα και εδώ πρέπει να δοθεί μια μεγάλη μάχη».

«Η αμήχανη απάντηση της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς δεν μας εκπλήσσει» σχολίασε ακολούθως ο Κωστής Καρπόζηλος. «Η κυρία Κεχαγιά μας λέει το προφανές και τεχνικό για να μην παραδεχτεί το ουσιώδες και πολιτικό. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικούς λόγους υπονομεύει το μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας και της δημόσιας δωρεάν παιδείας», είπε ακόμα ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς και τόνισε ότι «στις κρίσιμες στιγμές, όλες οι πολιτικές δυνάμεις κρίνονται. Όχι από το τι λένε αλλά από τι πράττουν. Αναμένουμε τη στάση και των υπολοίπων κομμάτων».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS