Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ψιχάλες
18°C
18.6° 16.3°
4 BF
69%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.9° 11.6°
3 BF
71%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.4° 12.1°
2 BF
85%
Ιωάννινα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
4 BF
52%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.9° 12.0°
2 BF
55%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
12.3° 8.4°
2 BF
76%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.8° 19.3°
3 BF
68%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.1°
2 BF
52%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.8° 18.4°
3 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
5 BF
70%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
4 BF
88%
Λάρισα
Ψιχάλες
13°C
14.6° 12.9°
3 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.5° 15.5°
1 BF
79%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.4° 19.8°
2 BF
73%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.8° 17.1°
3 BF
46%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.1°
3 BF
57%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.7° 11.7°
2 BF
58%
Καστοριά
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
8°C
7.8° 7.8°
2 BF
89%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
η Έφη Αχτσιόγλου
EUROKINISSI
Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς

«Μάχη για την Ιστορία που γράφηκε και που θα γραφτεί στο μέλλον»

Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι ο ρόλος της Νέας Αριστεράς είναι να γίνει το όχημα των κοινωνικών δυνάμεων που είναι απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη • Τι είπαν στις ομιλίες τους οι Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλης και Δ. Βίτσας.

Δεύτερη ημέρα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς στο ΣΕΦ, με ομιλίες μελών και συνέδρων. «Η πολιτική επιστρέφει» είναι το βασικό σύνθημα της συνδιάσκεψης, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή με ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. Αλέξη Χαρίτση και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. 

Στην τοποθέτησή της η πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου περιέγραψε συνοπτικά την πολυσύνθετη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και αναφέρθηκε στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Νέα Αριστερά.

Καταρχάς ξεκίνησε με τη διαπίστωση πως η κυριαρχία της Δεξιάς αυτή τη στιγμή επιχειρεί να καθορίσει «το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας». Όπως τόνισε, «ξαναγράφεται η Ιστορία των δύο τελευταίων δεκαετιών» από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία αποτελεί τον ισχυρό εκφραστή δυνάμεων που διευρύνουν συνεχώς τον πλούτο τους. Στο σημείο αυτό μίλησε για πρωτοφανή αναδιανομή πλούτου προς τα ανώτερα κλιμάκια της κοινωνίας, μέσω της στρατηγικής αντίστροφης αναδιανομής που επιχειρεί η κυβέρνηση. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «επένδυσε στην κοινωνία χαμηλών προσδοκιών» –τόνισε– και πλέον «δημιουργείται» ένας νέος «ανθρωπότυπος» που δεν έχει προσδοκίες. «Το τι θα αντιλαμβάνεται ως δικαίωμα στο μέλλον ορίζεται σήμερα από τη Δεξιά», υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου.

Αφού επισήμανε ότι την ίδια στιγμή, το αντίπαλο δέος των κοινωνικών δυνάμεων «εκφράζεται κατακερματισμένο» έκανε λόγο για «μια μάχη για την Ιστορία που γράφηκε (και δεν πρέπει να ξαναγραφτεί) και την Ιστορία που θα γραφτεί στο μέλλον».

«Η μάχη θα δοθεί εάν συγκροτηθεί το αντίπαλο μπλοκ δυνάμεων και μπορέσει να διεκδικήσει. Και εμείς αυτόν τον ρόλο της συγκρότησης πρέπει να παίξουμε. Με καθαρές θέσεις... Συναινέσεις εδώ δεν χωράνε», δήλωσε με σαφήνεια η πρώην υπουργός.  

Υποστήριξε ότι αυτή τη μάχη δεν μπορεί να τη δώσει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ – προσθέτοντας μάλιστα πως τα δύο κόμματα δεν θέλουν να δώσουν τη συγκεκριμένη μάχη. Οι λόγοι, σύμφωνα με την Έφη Αχτσιόγλου, είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «βρίσκονται σε λογική συναίνεσης» και «δεν παράγουν πολιτική».

«Θέλουμε να είμαστε το όχημα» αυτών των κοινωνικών δυνάμεων που «θα μας χρησιμοποιήσουν, θα μας εκμεταλλευτούν, θα μας διαμορφώσουν» για να «γίνουν εκείνοι πρωταγωνιστές του μέλλοντός τους», υπογράμμισε καταλήγοντας η κ. Αχτσιόγλου.

► Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε κείμενο υπό τον τίτλο «Τι είναι και τι θα κάνει η Νέα Αριστερά» που αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή, μαζί με την παρουσίαση του τελικού σχεδίου ιδρυτικής διακήρυξης, την πρόταση για μεταβατική Κεντρική Επιτροπή και την πολιτική απόφαση συνδιάσκεψης που θα τεθεί υπό έγκριση στο σώμα. 

Οι ομιλίες των Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα

Στον στόχο της Νέας Αριστεράς αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος παράλληλα άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ: «Καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις: να συμφωνήσουμε συλλογικά ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη της υπεράσπισης της αξιοπρέπειας και της αξιοπιστίας της Αριστεράς που τους τελευταίους μήνες είδαμε να ξεφτιλίζεται. Μίας Αριστεράς που τα προηγούμενα χρόνια όταν ήταν κυβέρνηση κατάφερε να αποτελέσει το ανάχωμα της ακροδεξιάς που ενώ σε άλλες χώρες ανέβαινε. Πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα αυτής της ανάσχεσης της ακροδεξιάς που τώρα εμφανίζεται με 15%. Αν δεν το κάνουμε εμείς ποιος θα το κάνει;».

Αναφερόμενος στην εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «τους τελευταίους μήνες μεταλλάχθηκε οβιδιακά, ωστόσο το σπέρμα προϋπήρχε δεν προέκυψε με τον Στέφανο Κασσελάκη. Ήταν συνειδητή επιλογή η ρευστοποίηση της συλλογικής λειτουργίας των οργάνων. Εμείς υπερασπιζόμαστε αυτή την αριστερά, αλλά κοιτάζουμε προς τα μπρος γιατί υπάρχει ανάγκη απέναντι στην απογοήτευση και την αποστράτευση. Η αριστερά του 21ου αιώνα δεν είναι μόνο ένα εικόνισμα, είναι ένα σχέδιο βαθιών μετασχηματισμών που έχουν το στοιχείο της σύγκρουσης. Να ξαναανακαλύψουμε την συμπόρευσή μας με τα κινήματα που στο παρελθόν μας οδήγησε ακόμη και στην κυβέρνηση. Η δική μας αριστερά πρέπει να έχει συμμαχίες οι οποίες όμως πρέπει να βασίζονται σε προγραμματικές συμπτώσεις. Εμάς δεν μας αφορά η ανασύνθεση της κεντροαριστεράς».

Κλείνοντας υποστήριξε ότι «ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα που αποτελεί για εμάς την κινητήρια δύναμη εμπεριέχει στόχους μετασχηματισμού. Η δική μας Αριστερά είναι μετασχηματιστική δεν είναι διαχειριστική. Όλες και όλοι πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες μίας νέας ψυχικής ενότητας. Χρειαζόμαστε αποτοξίνωση από τη τοξικότητα των προηγούμενων ετών».

Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Στέφανο Κασσελάκη εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης, λέγοντας ότι «αυτά που συμβαίνουν σήμερα στον χώρο της Αριστεράς είναι ένα σχέδιο εκτέλεσης της Αριστεράς» και πρόσθεσε: «Ένα σχέδιο να τελειώσει μέσα από την γελοιοποίησή της. Σε αυτό αντιστεκόμαστε. Τα περισσότερα από 1000 άτομα που ήλθαν από όλη την Ελλάδα και κάθισαν να συζητήσουν σε μία πολιτική διαδικασία, ήλθαν να διαδηλώσουν την θέλησή τους να μη τελειώσει η Αριστερά».

Ακολούθως ανέφερε: «Γύρω μας υπάρχουν ρωγμές στην πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη, το είδαμε με τις διαδηλώσεις και με το 1,5 εκατομμύριο υπογραφές που ζητούν δικαιοσύνη. Το κρίσιμο ζήτημα σήμερα είναι η ηθική στην πολιτική. Όχι ως κατηχητική ή αστυνομία της ηθικής, αλλά ως μία δημοκρατική ηθική που μπορεί να δημιουργήσει αντίπαλο δέος στην ακροδεξιά που αξιοποιεί την κρίση της πολιτικής. Το 41% δεν ταυτίζεται με κανένα κόμμα και ένας στους δύο πολίτες δεν ψηφίζουν. Η κοινωνική αριστερά που υπάρχει γύρω μας δεν εκπροσωπείται από κανέναν. Το ερώτημα για εμάς είναι πώς θα εκφράσουμε το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνικής αριστεράς. Χρειάζεται πνεύμα δημοκρατικής λειτουργίας και όραμα - και αυτό είναι σοσιαλισμός με ελευθερία, δημοκρατία και σεβασμό στο περιβάλλον. Σοσιαλισμός, όχι ως μία λέξη αλλά ως κεντρική κατεύθυνση».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη είπε: « Η ζημιά που κάνει ο Κασσελάκης είναι μεγάλη: μετατοπίζει ένα σημαντικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ σε λαϊκίστικο κεντρώο χώρο ως μπαλαντέρ εξουσίας ανάμεσα σε μπλοκ εξουσίας του Μητσοτάκη ή του Ανδρουλάκη και ως μοχλός πίεσης. Γι' αυτό έχει την υποστήριξη ισχυρών οικονομικών παραγόντων και ως μοχλός πίεσης απέναντι και στους δύο. Η επικοινωνιακή στήριξή του από χθες είναι τεράστια για να σβήσει η εικόνα καταισχύνης στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική αριστερά δεν εκφράζει την κοινωνική αριστερά. Εμείς πρέπει να πείσουμε ότι δεν είμαστε παραλλαγή επικοινωνιακού χαρακτήρα. Πρέπει να εκφράσουμε την κοινωνική διαθεσιμότητα και να γίνουμε ένα κόμμα, όχι κυβερνητικό πάση θυσία, αλλά ένα κόμμα διακυβέρνησης και αγώνα».

Κλείνοντας, είπε ότι «πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην ιστορία του Συνασπισμού όταν ο Συνασπισμός που προετοίμαζε την μεγάλη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε τον χώρο διαλόγου και κοινωνικής δράσης».

Ο στόχος μας δεν είναι ο σοσιαλισμός αλλά ο κομμουνισμός ανέφερε από την πλευρά του ο Δημήτρης Βίτσας. Στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η ηγεσίες των καπιταλιστικών κρατών στον πλανήτη γη απειλούν τον ίδιο τον πλανήτη και την ανθρωπότητα με αφανισμό. Το γεγονός ότι χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο κίνημα για την ειρήνη, είναι αναγκαίο για την επιβολή του κοινωνικού συμφέροντος. Τελικός στόχος μας είναι ο κομμουνισμός, δεν είναι ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία. Αυτός είναι ο ενδιάμεσος στόχος. Μία Ελλάδα για μια Ευρώπη για την ειρήνη είναι πρώτη προτεραιότητα. Μεγάλη σημασία έχει η διαχείριση του προσφυγικού. Δεν υπάρχει μεταναστευτικό, υπάρχει προσφυγικό, είτε προέρχεται από πολέμους, είτε από κλιματική καταστροφή, είτε από ακραία φτώχεια. Τα σπουδαία βήματα που κάναμε ως ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ο Μητσοτάκης τα έχει πάρει πίσω. Χρειάζεται να δώσουμε καινούργια μάχη. Στην Πύλο η εντολή ήταν σαφής να μην μπούνε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, όμως έτσι θα έβγαιναν και θα πνίγονταν».

Κλείνοντας, είπε ότι μπροστά είναι οι ευρωεκλογές που θα είναι κρίσιμη μάχη και γι' αυτό η προετοιμασία πρέπει να αρχίσει από τώρα: «Η τιμή της Αριστεράς είναι στα χέρια μας».

► Το πρόγραμμα της Κυριακής

10.30-15.00 – Έναρξη - Ομιλίες συνέδρων (ενοποιημένη συζήτηση) - Πρόταση: Ομιλίες 6΄
15.00-16.00 – Παρουσίαση τελικού σχεδίου ιδρυτικής διακήρυξης/Πρόταση για μεταβατική Κεντρική Επιτροπή
16.00-17.00 – Πολιτική απόφαση/Έγκριση
17.15 – Λήξη εργασιών συνδιάσκεψης

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Μάχη για την Ιστορία που γράφηκε και που θα γραφτεί στο μέλλον»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας