Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.4° 17.8°
0 BF
45%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.7° 16.6°
1 BF
67%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.9° 15.0°
2 BF
59%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
22.0° 17.3°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 15.1°
2 BF
37%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
1 BF
58%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
18°C
17.8° 16.4°
3 BF
46%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
21.1° 19.4°
2 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
68%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
2 BF
35%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
18.5° 14.9°
0 BF
72%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.8° 13.5°
2 BF
45%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
18°C
18.2° 16.8°
2 BF
70%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
22.1° 18.0°
2 BF
48%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
1 BF
72%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
19.4° 16.7°
1 BF
79%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
63%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Στέφανος Κασσελάκης
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το μεγάλο έγκλημα των Τεμπών»

Συναντήσεις με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ είχε σήμερα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εξέφρασε την στήριξή του στην αυριανή απεργία και στα «πάρα πολλά δίκαια αιτήματά» της.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επισήμανε ότι «αύριο είναι και μια σημαντική μέρα για την ψυχή της χώρας μας μετά το έγκλημα των Τεμπών πριν από ένα χρόνο». «Πρέπει όλος ο κόσμος ο όποιος αισθάνεται απογοητευμένος από την έλλειψη κράτους δικαίου και δικαιοσύνης στην χώρα μας, να σταθεί δίπλα σε αυτές τις οικογένειες και να μπορεί να υπάρχει απονομή δικαιοσύνης και με πολιτική ευθύνη το συντομότερο δυνατό», τόνισε.

Για τα προβλήματα του κόσμου της εργασίας, «ταλανίζεται από μια τεράστια ακρίβεια μετά από χρόνια πληθωρισμού, μετά από χρόνια χωρίς αυξήσεις μισθολογικές», τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να πάρει πολλά μέτρα «αρχίζοντας από το ρεύμα και τα καρτέλ στα τρόφιμα». 

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει «την οριζόντια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο κατά 10% και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, όπως είναι και στον ιδιωτικό τομέα». «Είμαστε στη διάθεσή σας να προωθήσουμε τα ζητήματα σας κοινοβουλευτικά όπως μπορούμε, θεωρούμε ότι είναι από δίκαια έως αυτονόητα αυτά που ζητάτε», σχολίασε.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ότι «να υπάρχει σωστή λειτουργία του ΣΕΠΕ ώστε να υπάρχει έλεγχος στην εργασία, λιγότερα ατυχήματα», καθώς και αύξηση των επιδομάτων των βαρέων και ανθυγιεινών και συμπερίληψη παραπάνω κατηγοριών σε αυτά. «Πρέπει επιτέλους να στελεχώσουμε το Δημόσιο, δεν είναι δυνατόν να είναι υποστελεχωμένο το Δημόσιο και ο Έλληνας φορολογούμενος πρώτα απ' όλα να μην έχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και δεύτερον, όπου υπάρχει ζημία λόγω της υποστελέχωσης, να πληρώνει τα σπασμένα». 

«Άρα λοιπόν», συνέχισε, «είναι σημαντικό για τα δημοσιονομικά μας να στελεχώσουμε το Δημόσιο σωστά και αποδοτικά και συγχρόνως να μπορεί να υπάρχει ένα καθεστώς αξιοπρέπειας με εργασιακά δικαιώματα έτσι ώστε να μπορεί το Δημόσιο να είναι ανταγωνιστικό». Είπε ότι «είναι ένα λειτούργημα το να προσφέρεις στο έθνος σου και η εργασία για το κράτος πρέπει να μπορεί να γίνεται με όρους που να είναι δίκαιοι».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Κασσελάκης περιέλαβε στην εισαγωγική του τοποθέτηση «όλα αυτά που είναι στο διεκδικητικό πλαίσιο της αυριανής μας απεργίας». «Αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα, όπως το ονομάζουμε εμείς, των Τεμπών. Πέρυσι η ΑΔΕΔΥ πήρε την πρωτοβουλία και έκανε μια απεργιακή κινητοποίηση όπου εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου βγήκε στο δρόμο και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί οι ευθύνες», είπε. Σημείωσε ότι «όλος ο κόσμος της εργασίας αύριο, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας είναι στο δρόμο για να πει ‘δεν αντέχουμε άλλο με την ακρίβεια, θέλουμε πραγματικές αυξήσεις'». «Για να μπορούμε όχι να ζούμε με αξιοπρέπεια αλλά να επιβιώσουμε πια, γιατί το να ζούμε με αξιοπρέπεια δυστυχώς έχει χαθεί προ πολλού», σχολίασε.

Μίλησε επίσης για το ζήτημα της υποστελέχωσης του Δημοσίου, ενώ ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το άπαν, «όταν σε όλον τον κόσμο υπάρχει η αποϊδιωτικοποίηση». Σχολίασε ότι «το επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης ότι τάχα δίνει αυξήσεις στο Δημόσιο για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια είναι ένα ψέμα. Ο κύριος Χατζηδάκης, ο υπουργός Οικονομικών λέει ψέματα. Οι αυξήσεις στο δημόσιο είναι της τάξης των 38 έως 40 ευρώ το μήνα, γελοίες δηλαδή, κοροϊδία. Ο ίδιος μιλά για 1.425 ευρώ καθαρά το χρόνο κι αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα».

Ζήτησε επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

Μετά τη συνάντησή του με εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κ. Κασσελάκης σημείωσε πως «πρώτα απ' όλα έχουν ένα αυτονόητο αίτημα να συναντηθούν με την αρμόδια υπουργό, την κ. Κεραμέως. Η κ. Κεραμέως πολύ απλά αρνείται να τους συναντήσει. Την παροτρύνω να κάνει το αυτονόητο, καθώς πληρώνεται από τους Έλληνες φορολογούμενους, να συναντήσει τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αν όχι, να έρθει στη Βουλή να απαντήσει στους βουλευτές μας, οι οποίοι θα προχωρήσουν με την κατάλληλη Επίκαιρη Ερώτηση».

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της διάταξης Βορίδη και των Αναπτυξιακών Οργανισμών, που όπως είπε «είναι το επίκεντρο της διαφθοράς, της διαπλοκής και της σπατάλης στη χώρα μας». 

«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη υποστελέχωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοντά στο 40%. Πρέπει να προχωρήσουμε σε προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας και επίσης πρέπει να υπάρχει μία ενιαία ρύθμιση για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, έτσι ώστε να μην υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες μεταξύ ιδιωτικού τομέα και Δημοσίου. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τον 13ο και 14ο μισθό, που πρέπει να επανέλθουν  άμεσα. Είμαστε εδώ με τους εργαζόμενους του Δημοσίου, για ένα Δημόσιο που θα υπηρετεί τον πολίτη αποδοτικά. Αυτή τη στιγμή δεν το κάνει, υπάρχει μεγάλη σπατάλη και είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων έτσι ώστε τα αιτήματά τους να μπορούν να εισακουστούν» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κατάλαβε τα συγκεκριμένα ζητήματα που έχουμε, τα εργατικά ατυχήματα, το πολύ λίγο προσωπικό που έχουμε, τις υποχρεωτικές εφέσεις που ζητήσαμε από τον κ. Βορίδη να καταργηθούν, τις Αναπτυξιακές Εταιρείες που έχει γίνει προσπάθεια από την κυβέρνηση να προχωρήσουν στην Αυτοδιοίκηση και είναι ό,τι πιο "μαύρο" υπάρχει. Ζητήσαμε τη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το αποδέχτηκε. 

»Ζητήσαμε να γίνει ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, ενώ εκφράσαμε και τη δυσαρέσκειά μας επειδή η κ. υπουργός από τον Ιούλιο, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες ατυχήματα στην ΤΑ, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες προβλήματα, δεν μας έχει κάνει την τιμή να συναντήσει για να της πούμε για τα προβλήματά μας. Όπως, επίσης, συμφωνήσαμε ότι ο 13ος και ο 14ος μισθός για όλους τους εργαζόμενους είναι πολύ σημαντικό ζήτημα καθώς η φτώχεια και η εξαθλίωση των πολιτών, όλο αυτό το διάστημα, έχει φτάσει σε άσχημη κατάσταση τους πολίτες κι εμάς τους ίδιους».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το μεγάλο έγκλημα των Τεμπών»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας