Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
31°C
31.3° 29.5°
4 BF
35%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
30°C
31.6° 27.4°
1 BF
55%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
31°C
31.6° 29.9°
3 BF
41%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
1 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.9°
3 BF
50%
Βέροια
Αίθριος καιρός
27°C
29.0° 26.8°
2 BF
62%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 23.4°
2 BF
38%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
33°C
32.6° 32.6°
1 BF
31%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
29.7° 27.7°
4 BF
51%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.3° 26.9°
4 BF
47%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
27.3° 24.8°
5 BF
37%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
27°C
26.7° 26.2°
2 BF
61%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
29°C
30.9° 28.9°
0 BF
61%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 27.9°
0 BF
42%
Λαμία
Αίθριος καιρός
29°C
29.9° 28.0°
1 BF
42%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
27°C
32.7° 26.8°
2 BF
66%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
30°C
31.4° 29.7°
3 BF
26%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
28°C
27.7° 26.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
28°C
27.8° 25.7°
2 BF
70%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
25°C
25.3° 25.3°
1 BF
53%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
Συγκέντρωση έξω από την Βουλή κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο
EUROKINISSI

ΠΡΩΤ/Α ΡΙΖ. Α.: Κατάκτηση ο γάμος των ομοφύλων, κατάργηση του θεσμού της παρένθετης μητέρας

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τη Ριζοσπαστική Αριστερά, με την οποία επικροτεί την ψήφιση από τη βουλή το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο θεσμό της παρένθετης μητρότητας.

Η ισότητα στο γάμο των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων είναι μια μεγάλη κοινωνική και δημοκρατική κατάκτηση που έγινε νόμος του κράτους χάρη στους πολύχρονους σκληρούς αγώνες του κινήματος των ΛΟΑΤΚΙ+. Αυτή η αυξανόμενη κοινωνική ενεργοποίηση και διεκδίκηση, συμπαρέσυρε το κυβερνών κόμμα και μάλιστα σε μια περίοδο πρωτοφανούς απομόνωσής του σε επίπεδο Ε.Ε. λόγω των αλλεπάλληλων πληγμάτων που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταφέρει εναντίον του Κράτους Δικαίου. Ταυτόχρονα έκαμψε απαράδεκτους δισταγμούς και αναχρονιστικές αντιλήψεις μέσα στα προοδευτικά κόμματα και έτσι, παρά τη λυσσώδη αντίδραση της Ακροδεξιάς, σημαντικής μερίδας της ΝΔ υπό τον κ. Σαμαρά και της εκκλησιαστικής Ιεραρχίας, το νομοσχέδιο τελικά υπερψηφίστηκε από μια διακομματική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. Τα βήματα που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Σύμφωνο Συμβίωσης, αλλαγή ταυτότητας φύλου) κακώς δεν ολοκληρώθηκαν τότε με τη θέσπιση από τον ΣΥΡΙΖΑ του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών. Πράγμα που επέτρεψε σήμερα στη ΝΔ της καταρράκωσης όλων των δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, να βρει ένα ανοιχτό και «βολικό» θέμα προς επίλυση και να προσποιηθεί ότι είναι μια «εκσυγχρονιστική» και «ευρωπαϊκή» δύναμη. Έστω και έτσι όμως, το δικαίωμα στην επιλογή σεξουαλικού προσανατολισμού, το δικαίωμα στην ορατότητα, το δικαίωμα στην υπερηφάνεια έγιναν εμφατικά για άλλη μία φορά το κέντρο του δημόσιου διαλόγου, με τους ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας να πανηγυρίζουν μία αδιαφιλονίκητη νίκη.

Η ίδρυση μιας οικογένειας δύο προσώπων, τα οποία θα μπορούν να κάνουν όλες τις εκ της συγγένειας αυτής πράξεις (τεκνοθεσία παιδιών, αναγνώριση του παιδιού του/της συζύγου, άσκηση επιμέλειας - επικοινωνίας κλπ ) είναι το corpus της νίκης αυτής, σε νομικό επίπεδο και στο κρίσιμο πεδίο της καθημερινής ζωής.

ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ/ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Η θέσπιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία είναι, όπως προείπαμε, μια τεράστια θεσμική κατάκτηση και ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Αυτή η κατάκτηση δε μπορεί όμως να γίνει το υπόβαθρο για μια επικίνδυνη και προσεκτικά κρυμμένη ατζέντα ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας, που συμμερίζονται κύκλοι της ΝΔ για χάρη εύπορων μεγαλοαστών ΛΟΑΤΚΙ+ που προωθούν την ιδέα της παρένθετης μητρότητας ως δικαίωμα για όλους. Αυτό δείχνουν οι φωνές διεκδίκησης για χρήση από τα ΛΟΑΤΚΙ+ ανδρικά ζευγάρια της παρένθετης μητρότητας, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως μπορούν να δαπανήσουν πολλές χιλιάδες ευρώ για να προβούν στην πράξη αυτή. Μια πράξη που, υπό διάφορα προσχήματα, έχει έντονο το άρωμα της ΕΥΓΟΝΙΚΗΣ και του ρατσισμού, αλλά ταυτόχρονα συνδέεται με βρώμικα κυκλώματα επιχειρηματικής και ιατρικής ασυδοσίας που αποσκοπούν στη «νόμιμη» εκκόλαψη και παραγωγή βρεφών προς εμπορία στο έδαφος της ΕΕ. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια εφιαλτική και ανατριχιαστική εξέλιξη.

Η πρόβλεψη για παρενθεσία μόνο για ιατρικούς σκοπούς (έλλειψη μήτρας κατάσταση υγείας κλπ) μόνο για γυναίκες και χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, που ίσχυε στη χώρα μας έχει καταστεί διάτρητη. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων που δεν κατάργησαν μέχρι σήμερα αυτή την πρακτική που απαγορεύεται στο σύνολο σχεδόν της Ε.Ε., με αποτέλεσμα η Ελλάδα, ειδικά, επί ΝΔ να έχει καταστεί «παράδεισος» για αυτού του είδους το βρώμικο εμπόριο που παίζει με την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη, αποθησαυρίζοντας εκατομμύρια για τα ιατρικά lobby. Η χώρα μας έχει καταστεί διεθνής προορισμός για την παρένθετη μητρότητα και τον “αναπαραγωγικό τουρισμό” αφού οι τιμές είναι κατά πολύ μικρότερες άλλων περιοχών του πλανήτη. Με τη ΝΔ να επιτρέπει τη διαφήμιση αυτού του «τομέα» σε λίγο θα φτάσουμε στο ίδιο ντροπιαστικό σημείο με την Ουκρανία του πολέμου, όπου έναντι χρημάτων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν το γενετικό τους υλικό στα εκκολαπτήρια παιδιών και με τη χρήση παρένθετων ενοικιαζομένων μητρών να παραλαμβάνουν σε «πακέτο» το παιδί που θα έχουν παραγγείλει. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν περιπτώσεις μετά από καταγγελίες που οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα στην Ελλάδα, όλα δείχνουν ότι το εμπόριο αυτό καλά κρατεί και ότι οι ροές του αναπαραγωγικού τουρισμού δε μειώνονται.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Για να μη χρησιμοποιηθεί το αναμφισβήτητα θετικό μέτρο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και ειδικά των ομοφυλόφιλων ανδρών, ως νομικός βατήρας που σε συνδυασμό με τη νόμιμη παρενθεσία, θα δημιουργήσει μια αγορά για το φρικιαστικό εμπόριο βρεφών, με μόνους κερδισμένους την αλαζονεία και τον εγωισμό των ενδιαφερόμενων μεγαλοαστών και τον πλουτισμό των μεγαλογιατρών και των κλινικών τους.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι εξελίξεις αυτές, που σαφώς συνδέονται με κυβερνητικούς κύκλους και τη ΝΔ, ήταν γνωστές στην Ευρωπαϊκή αγορά εξωσωματικής. Συγκεκριμένα, σε άρθρο στις 23 Ιουνίου 2021, της ΑΝΝΙΚΑ ΡΟΣΣ στο isotita.EU, αναφέρονταν ότι «ναι μεν δεν ισχύει στην Ελλάδα ακόμα για τους υγιείς άνδρες η χρήση παρένθετης άλλα σε ένα δύο χρόνια θα περάσει νομοθεσία που θα την επιτρέπει»(!).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρθηκε επανειλημμένα στην απαγορευμένη πρακτική της παρενθεσίας χωρίς συναίνεση ή σε άτομα που έχουν οικονομική ευαλωτότητα (άκυρη συναίνεση) ως HUMAN TRAFFICKING, δεξιά κόμματα όμως, προωθούν το θέμα όπως το υπερνεοφιλελεύθερο κόμμα FDP που πλαισιωμένο από ένα επιλεγμένο αντιδραστικής απόκλισης ομοφυλοφιλικό λόμπι, μιλά ανοιχτά και θετικά για τις επιχειρήσεις με γυναίκες που θα «παράγουν» μωρά.

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Το θέμα της αποκοπής του παιδιού από την γυναίκα που το κυοφόρησε βρίσκεται σε λογική αντίθεση με το άρθρο 7 της διεθνούς συνθήκης για τα δικαιώματα του παιδιού, η δε αντιμετώπιση της παρενθεσίας ως ιατρικής πράξης κατώτερης διακινδύνευσης, τόσο για την μάνα όσο και για το βρέφος, είναι ιατρικά και επιστημονικά απαράδεκτη.

Σε αυτήν την έκπτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έχει τις δικές του ευθύνες. Όχι μόνο δεν κατάργησε την παρενθεσία όπως έγινε σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη μόλις αντιλήφθηκαν τα επικίνδυνα παιχνίδια της αγοράς, αλλά, ανάμεσα στα άλλα, εξέλεξε και αρχηγό που μάχεται υπέρ της παρενθεσίας για τον ίδιο και το σύντροφό του, έχοντας μάλιστα προδιαγράψει τα χαρακτηριστικά και το φύλο των παιδιών τους! Έχει, δηλαδή, με δημόσιες δηλώσεις του μετατρέψει το ΣΥΡΙΖΑ σε αυλή ακραίων νεοφιλελεύθερων κραυγών που φέρνουν την ευγονική σε συσκευασία οικιακού εξοπλισμού, με το παιδί ως βασικό εξάρτημα/τρόπαιο για τις εγωϊστικές και αλαζονικές φαντασιώσεις του.

TO ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Είναι άλλο το θέμα του πυρήνα της γονεϊκότητας ως ανθρώπινο δικαίωμα και άλλο η επίτευξή της άνευ οποιασδήποτε αξιολόγησης. Με την παρενθεσία – εμπόρευμα να περιγράφει την απόλυτη έκπτωση του δικαιώματος στην αναπαραγωγή απονεμημένου με όρους καθαρά καπιταλιστικού εμπορεύματος.

Η Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς προσπαθώντας - προφανώς - να είναι αρεστή σε μέρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προτίμησε - αντίθετα με την εκφρασμένη θέση της πλειοψηφίας των μελών τού υπό ίδρυση φεμινιστικού της δικτύου - να καταθέσει τροπολογία με θετικό πρόσημο στην παρενθεσία. Με την ίδρυση τεκμηρίου μάλιστα, πως ο άνδρας δεν διαθέτει τρόπο να κυοφορήσει (!), με αναγνώριση αποζημίωσης για την παρένθετη αν πάθει αναπηρία εφ` όρου ζωής οφειλόμενη στην εγκυμοσύνη (!!) και θεωρώντας απολύτως νόμιμο να θέσει την ζωή της σε κίνδυνο προς χάριν τρίτων(!!!).

Η κατάργηση του θεσμού της παρενθεσίας όπως ασκείται είναι αυτονόητο αίτημα για κάθε είδους δύναμη με αναφορά στην Αριστερά, στον ουμανισμό και στην ανθρώπινη αλληλεγγύη και συνύπαρξη, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι αυτονόητο ότι η παραγωγή βρεφών και ο τουρισμός της αναπαραγωγής στην χώρα μας είναι μια αντικοινωνική και αντιγυναικεία μάστιγα και πρέπει να εξαλειφθεί. Το κράτος να πάψει να διευκολύνει αυτή τη γκρίζα παραβατική ζώνη και να αναλάβει τον κοινωνικό του ρόλο και την ευθύνη που του αναλογεί.

Όσο για εμάς στην Αριστερά και στο υπό συγκρότηση κόμμα της Νέας Αριστεράς ας κάνουμε το αυτονόητο: ας εξαλείψουμε την παρενθεσία από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, ας προστατεύσουμε τα γυναικεία σώματα από τον κατακερματισμό και την εργαλειοποίηση, ας πούμε όχι στο εμπόριο των βρεφών και ας ταχθούμε στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των παιδιών και την άνθηση του θεσμού της αναδοχής και της τεκνοθεσίας.

ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ LOBBY ΠΟΥ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΑΛΥΠΗΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΠΡΩΤ/Α ΡΙΖ. Α.: Κατάκτηση ο γάμος των ομοφύλων, κατάργηση του θεσμού της παρένθετης μητέρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας