Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.4° 17.8°
0 BF
45%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.7° 16.6°
1 BF
67%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.9° 15.0°
2 BF
59%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
22.0° 17.3°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 15.1°
2 BF
37%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
1 BF
58%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
18°C
17.8° 16.4°
3 BF
46%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
21.1° 19.4°
2 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
68%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
2 BF
35%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
18.5° 14.9°
0 BF
72%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.8° 13.5°
2 BF
45%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
18°C
18.2° 16.8°
2 BF
70%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
22.1° 18.0°
2 BF
48%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
1 BF
72%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
19.4° 16.7°
1 BF
79%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
63%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Κινητοποίηση του ΜέΡΑ25 στην Πρεσβεία της Μ. Βρετανίας
Κινητοποίηση του ΜέΡΑ25 στην Πρεσβεία της Μ. Βρετανίας

Κινητοποιήσεις του ΜέΡΑ25 για τον Τζούλιαν Ασάνζ - Παρατείνεται η αγωνία στη δίκη

Σε σειρά κινητοποιήσεων στην Αθήνα, στο Ηράκλειο αλλά και εκτός Ελλάδας προχώρησε το ΜέΡΑ25 με αίτημα την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ, την ώρα που στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου παρατείνεται η αγωνία για την υπόθεση της έκδοσής του στις ΗΠΑ. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος κατά την εκδίκαση αποδείχτηκε ο θανάσιμος κίνδυνος που αντιμετωπίζει σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ ενώ σε δήλωσή του ο ο Γ. Βαρουφάκης τονίζει πως «η φυλάκιση ενός δημοσιογράφου που αποκαλύπτει αληθινές πληροφορίες δεν είναι ποτέ δικαιολογημένη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25


Διαδηλώσαμε για το αυτονόητο – Ελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ

Για τουλάχιστον ακόμα μία μέρα συνεχίζεται η αγωνία για την τύχη του Τζούλιαν Ασάνζ, η οποία κρίνεται στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκαν τα τεράστια κενά ως προς τη στοιχειοθέτηση των αβάσιμων κατηγοριών που αντιμετωπίζει αλλά κυρίως αποδείχτηκε ο θανάσιμος κίνδυνος που αντιμετωπίζει σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ με εξαντλητικό και καίριο τρόπο απέδειξαν πως με βάση το βρετανικό δίκαιο είναι ανεπίτρεπτη η έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ ενώ παρουσίασαν αδιάσειστα στοιχεία για τις απειλές που έχουν ήδη διατυπώσει οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εναντίον του για το ενδεχόμενο να του απαγγελθούν και νέες κατηγορίες που μπορεί να επιφέρουν ακόμα και θανατική καταδίκη. Οι δικαστές ζήτησαν να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα μέχρι αύριο το απόγευμα και έτσι η λήψη απόφασης μετατίθεται για τουλάχιστον ένα 24ωρο.

Ως ΜέΡΑ25 επαναλαμβάνουμε πως αυτή είναι η πιο σημαντική υπόθεση Ελευθερίας του Τύπου τον 21ο αιώνα. Όχι μόνο γιατί ο Ασάνζ είναι σύντροφός μας, συνιδρυτής του DiEM25 από το 2016, αλλά γιατί είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα του και δίπλα στο υπέρτατο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Αν ο Ασάνζ εκδοθεί στις ΗΠα το δικαστήριο της Μ. Βρετανίας θα έχει αποδεχτεί πως η ελεύθερη ανεξάρτητη δημοσιογραφία ισοδυναμεί με… κατασκοπεία. Και αυτό θα σημάνει ακόμα πιο μαύρες μέρες για τους δημοσιογράφους και για τη δημοκρατία παγκοσμίως.

Απόψε τα μέλη του ΜέΡΑ25 ήμασταν εκεί που μας καλούσε η συνείδησή μας. Στη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα αλλά και στο Υποπροξενείο της Βρετανίας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Και χθες στο Βερολίνο και στην Φρανκφούρτη με τους συνοδοιπόρους μας του MERA25 Γερμανίας, στο Αμστερνταμ και αλλού.  Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο του Λονδίνου και στις πόλεις όλου του κόσμου, που ζητούν το αυτονόητο:

Ελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ – Δικαιοσύνη για τον Τζούλιαν.

Από την κινητοποίηση στη Βρετανική Πρεσβεία
Από την κινητοποίηση στο Υποπροξενείο της Βρετανίας στο Ηράκλειο Κρήτης
Από την κινητοποίηση στο Υποπροξενείο της Βρετανίας στο Ηράκλειο Κρήτης
Διαδήλωση για τον Τζούλιαν Ασάνζ στη Φρανκφούρτη
Kινητοποίηση για τον Τζούλιαν Ασάνζ στο Βερολίνο

-----

Δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη για τον Τζούλιαν Ασάνζ
 

 

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Μετά από χρόνια ακροαματικών διαδικασιών και δικαστικών διαβουλεύσεων, στις 20 και 21 Φεβρουαρίου, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας θα έχουν μία τελευταία ευκαιρία να αποφασίσουν αν θα νίψουν τας χείρας τους για τον Τζούλιαν Ασάνζ και θα τον αφήσουν να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα εξαφανιστεί σε έναν λαβύρινθο φυλακών υψίστης ασφαλείας για να μη ξανακούσει κανείς ποτέ για αυτόν μέχρι να πεθάνει.

Ο Τζούλιαν δεν δικάζεται. Έχει ήδη ανακηρυχθεί ήρωας της δημοσιογραφίας και όλων όσoι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν στο δικαίωμα του κοινού να γνωρίζει ποια εγκλήματα έχουν διαπράξει οι κυβερνήσεις τους στο όνομά τους, πίσω από την πλάτη τους.

Αυτό που δικάζεται είναι το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του Δικαστηρίου να αποκαταστήσει ένα μικρό μέρος της αξιοπρέπειας των βρετανικών δικαστηρίων, μια αξιοπρέπεια που καταρρακώθηκε από δικαστές οι οποίοι, χρόνο με το χρόνο, επέτρεψαν στους εαυτούς τους να μετατραπούν σε δικαστικά ενεργούμενα εγκληματιών πολέμου.

Αλλά, ας μην γελιόμαστε: Δεν είναι μόνο οι δικαστές της Βρετανίας που δικάζονται στις 20 και 21 Φεβρουαρίου. Το ίδιο κι εμείς – πολίτες, οργανώσεις, πολιτικοί που ισχυρίζονται ότι νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου.

Η ιστορία θα εκδώσει τη δική της ετυμηγορία για εμάς, ανάλογα με το αν θα σταθούμε στο πλευρό του Τζούλιαν όσο οι δικαστές συνεδριάζουν και με το αν θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του Τζούλιαν την επομένη της ετυμηγορίας του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ας δεσμευτούμε ότι θα περάσουμε τη δοκιμασία της Ιστορίας, ακόμη κι αν οι δικαστές στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτύχουν σε αυτήν.

Η φυλάκιση ενός δημοσιογράφου που αποκαλύπτει αληθινές πληροφορίες δεν είναι ΠΟΤΕ δικαιολογημένη.

Ο Ασάνζ είναι πολιτικός κρατούμενος. Λευτεριά στον Τζούλιαν!

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κινητοποιήσεις του ΜέΡΑ25 για τον Τζούλιαν Ασάνζ - Παρατείνεται η αγωνία στη δίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας