Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
34°C
35.1° 33.1°
4 BF
21%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
34.4° 30.7°
4 BF
44%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
32.7° 32.0°
0 BF
48%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
1 BF
65%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
36°C
35.9° 31.9°
4 BF
24%
Βέροια
Αίθριος καιρός
37°C
37.0° 35.0°
3 BF
35%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
31°C
33.4° 31.4°
3 BF
25%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
31°C
31.3° 31.3°
1 BF
44%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
29.9° 28.8°
4 BF
54%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
30°C
30.1° 29.9°
2 BF
44%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
31.4° 29.8°
4 BF
27%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
30.7° 29.7°
2 BF
62%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
32°C
31.9° 31.9°
3 BF
55%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
32°C
32.4° 32.3°
3 BF
24%
Λαμία
Αίθριος καιρός
35°C
34.9° 32.5°
3 BF
30%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.0° 30.8°
5 BF
64%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
34°C
35.0° 33.3°
2 BF
12%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.5° 28.3°
2 BF
54%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
29°C
32.7° 29.2°
3 BF
73%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
26°C
26.5° 26.5°
3 BF
48%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
zoi constantopoulou
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Δεν εισακούστηκε η πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να αναβληθεί η εσπευσμένη συνεδρίαση της αρμόδιας μόνιμης επιτροπής της Βουλής, παρότι συμφώνησαν με αυτήν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης | ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Πυρά αντιπολίτευσης για την εσπευσμένη σύγκληση της Επιτροπής

Ολα ανεξαιρέτως τα κόμματα της μειοψηφίας στηλιτεύουν τη «βιασύνη» του υπουργού Δικαιοσύνης να καταθέσει ξημερώματα του Σαββάτου στη Βουλή το κομβικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες και κάνουν λόγο για ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ● Στις αντιδράσεις του νομικού κόσμου προστέθηκε εκείνη της προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Παρά το γεγονός ότι όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης συντάχτηκαν χθες με την πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας) να αναβληθεί η εσπευσμένη συνεδρίαση της αρμόδιας μόνιμης επιτροπής της Βουλής, παρ’ ότι σφοδρά στηλιτεύτηκε το γεγονός ότι ξημερώματα του Σαββάτου κατατέθηκε το κομβικό νομοσχέδιο αλλαγών των Ποινικών Κωδίκων, παρ’ ότι μετά τη διαβούλευση προστέθηκαν σχεδόν 40 νέα άρθρα, παρά το γεγονός ότι ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Γ. Φλωρίδης έφτανε στο αεροδρόμιο την ώρα που άρχιζε η συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες που να επιβάλλουν να μελετηθούν εκατοντάδες σελίδες σε ένα Σαββατοκύριακο, παρά την επισήμανση όλης της αντιπολίτευσης ότι ευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία, «αγέρωχη» η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και εκκίνησε τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Στις επί της διαδικασίας τοποθετήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης επισημάνθηκε η αίσθηση μεθόδευσης από την κυβέρνηση: αρχικά με διαρροές για το περιεχόμενο, στη συνέχεια με ανεξήγητη καθυστέρηση περισσότερο από έναν μήνα μετά το τέλος της διαβούλευσης και, τέλος, με την άρον άρον κατάθεση και υποχρέωση των μελών της επιτροπής να έχουν έτοιμες εισηγήσεις μιάμιση ημέρα μετά τη μεταμεσονύχτια κατάθεση.

Προβληματισμός

Ειδικότερα, ο αγορητής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αν μεθοδευμένα προχωράει η συζήτηση για τους Κώδικες ταυτόχρονα με τη συνεχιζόμενη συζήτηση για το σχέδιο Νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια έτσι ώστε να ικανοποιηθεί το ακροδεξιό κομμάτι της Ν.Δ. και τα άλλα εκ δεξιών της κόμματα με διατάξεις «νόμου και τάξης». Αναρωτήθηκε, επίσης, πώς είναι δυνατόν ο θεμελιώδης για το υπουργείο Δικαιοσύνης Αστικός Κώδικας να αλλάζει χωρίς καν την τόλμη του υπουργού να τοποθετηθεί επ’ αυτού, ενώ ο υφυπουργός του, κ. Μπούγας, δήλωσε πως δεν θα το ψηφίσει.

Ο υπουργός, ανταπαντώντας, δήλωσε ότι τα νέα άρθρα χρειάζονται 5 λεπτά για να διαβαστούν, παραθέτοντας ως βασική προσθήκη την αύξηση των προστίμων σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) που μεθοδεύουν δωροδοκίες, ενώ ισχυρίστηκε ότι περίπου έχουν αφαιρεθεί όλα όσα έβρισκαν αντίθετους τους δικηγόρους. Τελικά, χωρίς ψηφοφορία, με δεδομένη την κυβερνητική πλειοψηφία, η συνεδρίαση δεν αναβλήθηκε, ενώ για την ερχόμενη Παρασκευή προγραμματίστηκε ο διάλογος με τους φορείς του νομικού κόσμου.

Ενδιαφέρον είχαν τα αιτήματα των μελών της επιτροπής να κληθεί, εκτός από το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, και εκπρόσωπος της μειοψηφίας του Δ.Σ., μια και υπάρχουν μεταξύ τους εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Από τους περισσότερους εκπροσώπους κομμάτων διατυπώθηκαν σφοδρές διαφωνίες για την ακατανόητη συνεχή ποινικοποίηση και τις συνέπειες που θα έχουν αυτές οι διατάξεις στην περαιτέρω συμφόρηση των φυλακών, χωρίς, φυσικά, όλα αυτά να οδηγούν στη μείωση της εγκληματικότητας.

Ολοι ανεξαιρέτως αναφέρθηκαν στις σοβαρές αντιδράσεις του συνόλου του νομικού κόσμου για το σύνολο ή για τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου Φλωρίδη. Από χθες, στους αντιδρώντες προστέθηκε και η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία προέβη σε δηλώσεις που αναδεικνύουν διαφωνίες με πολλά κομβικά σημεία του σχεδίου Νόμου για τον δικαστικό «Καλλικράτη».

Η Μαργαρίτα Στενιώτη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η μεταρρύθμιση που επιχειρείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης αφορά δύο ζητήματα, το ζήτημα της αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη και το ζήτημα της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής Δικαιοσύνης, ζητήματα τα οποία συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Και στα δύο ζητήματα η εκτελεστική εξουσία βαδίζει βεβιασμένα και με προχειρότητα», ενώ παρέθεσε ως απόδειξη την άτακτη υποχώρηση του υπουργείου από τις αρχικές καταργήσεις.

«Αστυνομικό κράτος»

Στηλίτευσε τις συνεχείς αλλαγές στους Κώδικες, τονίζοντας με έμφαση πως «η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης απαιτεί χρόνο, απαιτεί συναίνεση των θεσμικών φορέων που υπηρετούν τη Δικαιοσύνη, απαιτεί διάλογο και διαβούλευση της εκτελεστικής εξουσίας με τους άνω φορείς, απαιτεί στατιστικά στοιχεία, απαιτεί κατάρτιση έκθεσης αποτελεσματικότητας κάθε προτεινόμενου μέτρου, απαιτεί διαφάνεια και όχι συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

»Τέλος, απαιτεί σεβασμό των συνταγματικών διατάξεων και δη αυτών που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αναλογικότητα, τη Δικαστική Ανεξαρτησία και βέβαια το δικαίωμα ακώλυτης πρόσβασης του κάθε πολίτη στη Δικαιοσύνη, όπως αρμόζει σ’ ένα Κράτος Δικαίου».

Πέρα από τη συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων, που διαμαρτύρονται για σειρά διατάξεων, χθες με μια εντονότατη έκκληση η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας ζητά να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο στο όνομα της κοινωνίας και της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας: «200 χρόνια νομικού πολιτισμού πίσω και σταγόνες αστυνομικού κράτους. Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ποινικού δικαίου στην Ελλάδα. Ολόκληρος ο νομικός κόσμος είναι αντίθετος με τη φιλοσοφία και τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης».

● Αναλυτικά οι επί της ουσίας τοποθετήσεις των εισηγητών και των αγορητών του νομοσχεδίου Γ. Φλωρίδη στο αυριανό φύλλο της «Εφ.Συν.»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πυρά αντιπολίτευσης για την εσπευσμένη σύγκληση της Επιτροπής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας