Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με δεκάδες επώνυμους και ανώνυμους λογαριασμούς στο διαδίκτυο αναπαρήγαγαν την είδηση πως οι 11 αποχωρήσαντες βουλευτές της Νέας Αριστεράς δεν καταψήφισαν τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις υπέρ των servicers αλλά αρκέστηκαν στο «παρών». Η δε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, εξέφρασε την απορία της για τη στάση των πρώην συντρόφων της.
Tι συνέβη στην πραγματικότητα; Η Νέα Αριστερά καταψήφισε ξεκάθαρα το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Οπως υπογραμμίζει σε χθεσινή του ανάρτηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε «γιατί απέχει πολύ από τη δική μας αντίληψη για την αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους, για το οποίο έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν ολοκληρωμένη πρόταση».
Ο ίδιος εξηγεί (και αυτό ήταν γνωστό στους δημοσιογράφους από το απόγευμα της Δευτέρας) ότι ψήφισαν «παρών» «μόνο στις διατάξεις που ενσωματώνουν την ευρωπαϊκή οδηγία του 2021 που βάζει κανόνες στη λειτουργία των servicers και που σύσσωμη η αντιπολίτευση το ζητούσε από το 2021. Ψηφίσαμε “παρών” γιατί η χώρα είναι υποχρεωμένη να ενσωματώνει τις οδηγίες, αλλά και γιατί κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό το επιβεβαιώνουν και οι φορείς, όπως οι δικηγόροι και οι δανειολήπτες. Δεν τις υπερψηφίσαμε γιατί το βήμα αυτό είναι δειλό και δεν συνοδεύεται από συνολική αναμόρφωση του πλαισίου του ιδιωτικού χρέους», εξηγεί.
Ως προς τις τρεις επίμαχες διατάξεις για τις οποίες οι βουλευτές ψήφισαν «παρών», κυκλοφόρησε η «είδηση» πως αυτές αφήνουν τους servicers χωρίς εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος και προβλέπουν ακατάσχετο λογαριασμό για τους servicers, το οποίο δεν ισχύει. Σύμφωνα με το άρθρο 7, όταν οι servicers εισπράττουν λεφτά από τους δανειολήπτες, οφείλουν να τα τοποθετούν σε ειδικό χωριστό λογαριασμό, ο οποίος πρέπει να είναι προστατευμένος. Θα ήταν, επομένως, παράλογο να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά κάποιος τρίτος στον οποίο μπορεί να χρωστάει o servicer. Σε αυτή την περίπτωση, οι δανειολήπτες θα κινδύνευαν από κατασχέσεις για χρέη των servicers.
Το δε άρθρο 38 απλώς διατυπώνει έναν ορισμό του χρηματοπιστωτικού οργανισμού που ίσχυε ήδη και στο προηγούμενο καθεστώς. Δεν λέει ότι οι servicers δεν υπάγονται στην εποπτεία της ΤτΕ. Τέλος, το άρθρο 25 αναφέρει ξεκάθαρα ότι η εποπτεία ανήκει στην ΤτΕ. Σημειώνεται πως συγκεκριμένες διατάξεις επαναλαμβάνουν στοιχεία και ορισμούς που υπήρχαν σε σχετικούς νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Ν4557/2018 και Ν4354/2015). Ανθρακες ο θησαυρός.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας