Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.9°
2 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
14°C
15.5° 12.6°
2 BF
78%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.0°
2 BF
74%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
71%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.3°
1 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 13.0°
1 BF
78%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
11.2° 9.4°
1 BF
81%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
85%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
16.0° 13.8°
1 BF
88%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
14°C
13.9° 11.8°
2 BF
62%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.8° 13.8°
4 BF
82%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.7° 12.9°
1 BF
82%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.9° 13.9°
1 BF
94%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.0° 13.5°
2 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 14.5°
2 BF
86%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 13.7°
1 BF
78%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
15°C
16.1° 14.2°
2 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.3° 10.3°
1 BF
73%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.5° 13.7°
1 BF
91%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
93%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Το «άλλο δίκαιο» για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και το «ρεκόρ ασυλίας»

Σάλο έχει προκαλέσει το γεγονός ότι με ξαφνική τροπολογία-πρόκληση του υπουργείου Οικονομικών στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τραπεζικά ζητήματα, καταργείται ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και παρέχεται «ασυλία» στα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ για πράξεις ή παραλείψεις που αφορούν χρηματοοικονομικού χαρακτήρα συναλλαγές του Ταμείου.

Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η κυβέρνηση «έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στη μεταπολίτευση στον αριθμό των ασυλιών που παρέχει απλόχερα». Θυμίζει επίσης ότι η «νέα αυτή σκανδαλώδης ασυλία έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά το επικοινωνιακό πυροτέχνημα άρσης της ασυλίας των τραπεζιτών που η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε εισάγει το 2019 με το ν. 4637/2019, από τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης». 

Αφού υπογραμμίζει ότι «η κατόπιν εορτής άρση της ασυλίας των τραπεζιτών δεν θα έχει βέβαια αναδρομικό χαρακτήρα. Συνεπώς, όσοι γλύτωσαν, γλύτωσαν», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει τα ερωτήματα: «Η νέα ασυλία που παρέχουν τώρα στο ΤΑΙΠΕΔ, σε τι ακριβώς χρειάζεται; Μήπως σκοπεύουν να την καταργήσουν κι αυτή αργότερα, αφού πρώτα κάνουν τις "δουλειές" τους;».

Επίσης, το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μητσοτάκη πως «δίνουν ασυλία στους ρευστοποιητές της χώρας» και τονίζει με νόημα: «Τσεκάροντας το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, αντιλαμβανόμαστε εύκολα για ποιες επιχειρήσεις χτυπά η καμπάνα του ξεπουλήματος, και δη, χωρίς καν τον μανδύα του προσυμβατικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου: ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Ακριβώς λοιπόν επειδή όλο το θέμα "βρωμάει", το ίδιο άρθρο της τροπολογίας καταλήγει με τη θεσμοθέτηση αστικής ασυλίας για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ που θα ξεπουλήσουν τις μετοχές των ανωτέρω επιχειρήσεων...».

► Σημειώνεται ότι συνήθως η ασυλία παρέχεται πάντα για να διευκολυνθούν είτε πράξεις ιδιωτικοποίησης είτε πράξεις δημόσιας χρηματοδότησης στον τραπεζικό τομέα. Σε αυτή την περίπτωση, το «φωτογραφικό» στοιχείο αφορά προφανώς τα μεγάλα μετοχικά «πακέτα» δημόσιων (ή πρώην δημόσιων) επιχειρήσεων που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για: 

  •  ΕΛΠΕ.: ποσοστό 35,5%
  •  ΕΥΔΑΠ: ποσοστό 11,33% (επίσης, ποσοστό 50% συν 1 μετοχή κατέχει απευθείας η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου)
  •  ΕΥΑΘ: ποσοστό 24,02% (επίσης ποσοστό 50% συν 1 μετοχή κατέχει η ΕΕΣΥΠ του Δημοσίου).

Ετσι, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, θωρακισμένη με την παρασχεθείσα «ασυλία», μπορεί τώρα να πουλήσει τμήμα αυτών των μετοχικών ποσοστών με «λυμένα χέρια» και ανεξέλεγκτα…

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση εισάγει νέα ασυλία, αυτή τη φορά για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ. Επιπλέον, οι συμβάσεις του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα υπόκεινται πλέον στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Για άλλη μια φορά, το κράτος Δικαίου, η νομιμότητα, η διαφάνεια, πάνε περίπατο από την «μεταρρυθμιστική», «ευρωπαϊκή» κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στη μεταπολίτευση στον αριθμό των ασυλιών που παρέχει απλόχερα. Την ίδια στιγμή που αυστηροποιεί τον ποινικό κώδικα για την υπόλοιπη κοινωνία, εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο για τα δικά της golden boys.

  • Ασυλία με τον ν. 4639/2019 για τους τραπεζίτες που διαχειρίστηκαν και διέγραψαν δάνεια δεκάδων δισ. στα χρόνια των μνημονίων, την ίδια στιγμή που το Δημόσιο ήταν αιμοδότης τριών ανακεφαλαιοποιήσεων.
  • Ασυλία για τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ το Δημόσιο θα έχει απώλειες 40 δισ. ευρώ μετά την εσπευσμένη αποεπένδυση.
  • Ασυλία για τα μέλη του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων με τις «επενδύσεις» ασφαλιστικών ταμείων.
  • Ασυλία για τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων για την πανδημία με τους 35.000 νεκρούς, τους περισσότερους σε όλη τη Δυτική Ευρώπη αναλογικά με τον πληθυσμό.
  • Ασυλία και για τα μέλη της επιτροπής Γεραπετρίτη για το δυστύχημα των Τεμπών.
  • Και τώρα ασυλία για το ΤΑΙΠΕΔ και όσους αναλαμβάνουν να εκποιήσουν την περιουσία του Δημοσίου με προβλεπόμενα έσοδα 5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις για το 2024.

Η νέα αυτή σκανδαλώδης ασυλία έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά το επικοινωνιακό πυροτέχνημα άρσης της ασυλίας των τραπεζιτών που η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε εισάγει το 2019 με το ν. 4637/2019, από τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης. Εννοείται πως η κατόπιν εορτής άρση της ασυλίας των τραπεζιτών δεν θα έχει βέβαια αναδρομικό χαρακτήρα. Συνεπώς, όσοι γλύτωσαν, γλύτωσαν. Αντίθετα, επιβεβαιώνεται πως το ακαταδίωκτο που παρείχε το Μαξίμου στους τραπεζίτες, ήταν ένα έγκλημα συγκάλυψης οικονομικών εγκλημάτων του παρελθόντος. Διαφορετικά, αν η ρύθμιση του 2019 ήταν ορθή από άποψη Δικαίου, γιατί την καταργούν τώρα;

Η νέα ασυλία που παρέχουν τώρα στο ΤΑΙΠΕΔ, σε τι ακριβώς χρειάζεται; Μήπως σκοπεύουν να την καταργήσουν κι αυτή αργότερα, αφού πρώτα κάνουν τις «δουλειές» τους;

Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη το μόνο που ξέρει να κάνει καλά είναι να εξασφαλίζει με ασυλίες τα golden boys, τα τραπεζικά στελέχη και τους φίλους του Μαξίμου που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού Δημοσίου.

 

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

«Ακόμα μία ασυλία για αυτούς που ρευστοποιούν τη χώρα»

Άλλο δίκαιο ισχύει για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ

Άλλη μια ασυλία θεσμοθετεί η κυβέρνηση για τους ρευστοποιητές της χώρας

Με τροπολογία στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τα κόκκινα δάνεια, ένα νομοσχέδιο που προασπίζει τα συμφέροντα των funds σε βάρος των ευάλωτων δανειοληπτών, η κυβέρνηση θεσμοθετεί άλλη μία ασυλία για τα golden persons του ΤΑΙΠΕΔ που ρευστοποιούν τη δημόσια περιουσία.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1 της τροπολογίας που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στις 10:55μμ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαιρεί από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ και τα οποία διαπραγματεύονται σε Ρυθμιζόμενες Αγορές. Με απλά λόγια, μιλάμε για μετοχές που κατέχει το δημόσιο σε επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Τσεκάροντας το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, αντιλαμβανόμαστε εύκολα για ποιες επιχειρήσεις χτυπά η καμπάνα του ξεπουλήματος, και δη, χωρίς καν τον μανδύα του προσυμβατικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου: ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Ακριβώς λοιπόν επειδή όλο το θέμα «βρωμάει», το ίδιο άρθρο της τροπολογίας καταλήγει με τη θεσμοθέτηση αστικής ασυλίας για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ που θα ξεπουλήσουν τις μετοχές των ανωτέρω επιχειρήσεων: «Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων δεν έχουν αστική ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις και παραλείψεις ως προς τις ανωτέρω συναλλαγές» (sic).

Τι πρέπει να γίνει;

Ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στη δημόσια περιουσία. Αυτό πρέπει να γίνει.

Το ΜέΡΑ25 προτείνει:

Η δημόσια περιουσία δεν θα πωλείται πλέον, αλλά θα αποτελεί την κεφαλαιακή βάση ενός νέου δημόσιου αναπτυξιακού τραπεζικού θεσμού
Κατάργηση του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ και αντικατάστασή του με μια Εθνική Αναπτυξιακή Εταιρεία Δημόσιας Περιουσίας & Δημοσιονομικών Συναλλαγών, η οποία θα αποτελεί το νέο δημόσιο αναπτυξιακό τραπεζικό θεσμό της χώρας

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το «άλλο δίκαιο» για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και το «ρεκόρ ασυλίας»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας