Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
15°C
16.3° 12.6°
3 BF
88%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
15°C
17.6° 13.5°
2 BF
69%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.0° 12.7°
3 BF
74%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
4 BF
54%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16°C
17.4° 15.9°
2 BF
51%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.0° 12.6°
2 BF
90%
Κοζάνη
Ψιχάλες μικρής έντασης
10°C
10.4° 9.0°
2 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.1° 14.1°
2 BF
63%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.0°
5 BF
63%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
63%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.8° 16.6°
5 BF
67%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.3° 12.3°
5 BF
82%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.5°
4 BF
63%
Λάρισα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
13°C
16.3° 12.9°
3 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.5° 13.4°
2 BF
87%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.8° 18.2°
4 BF
74%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
15.4° 12.8°
1 BF
94%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.5° 15.3°
2 BF
67%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.7° 13.3°
2 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.6° 8.6°
2 BF
85%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
pasok
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ψηφοδέλτιο ευρωεκλογών φτιάχνει ο Ανδρουλάκης

ΠΑΣΟΚ: Το προφίλ των υποψηφίων και τα ονόματα που έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής ως πιθανά να συμμετάσχουν στη λίστα ● Με ποια κριτήρια θα επιλεγούν τα πρόσωπα και ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτουν ● Το λεγόμενο «μοντέλο Δούκα», που θεωρείται πρότυπο για τις νέες αποφάσεις που θα ληφθούν ● Οι στόχοι, το ποσοστό και η στρατηγική μέχρι τις κάλπες του Ιουνίου.

H έστω καθυστερημένη αποσαφήνιση από τον πρωθυπουργό, μόλις εφτά μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, του συστήματος με το οποίο θα διεξαχθούν (σταυρός με ενιαία επικράτεια) ανοίγει σε μεγάλο βαθμό τον δρόμο στον Νίκο Ανδρουλάκη αναφορικά με το ψηφοδέλτιο που θα συγκροτήσει για τις κάλπες του Ιουνίου και τα πρόσωπα που θα επιλεγούν να το πλαισιώσουν.

Μέχρι τώρα, οι σχετικές συζητήσεις ήταν πρώιμες και παρέμεναν σε επίπεδο φημών και σεναρίων. Οσο όμως περνούν οι εβδομάδες και αποκρυσταλλώνονται τα δεδομένα και οι τακτικές για την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου τόσο περισσότερο οι σκέψεις θα μετατρέπονται σε αποφάσεις και οι υποψηφιότητες θα κλειδώνουν.

Οι προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρούνται για το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα καθοριστικές. Αφ’ ενός διότι θέλει να επιβεβαιώσει -και μέσω της λαϊκής ετυμηγορίας- την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και άρα «καπαρώνοντας» τη δεύτερη θέση να καταστεί de facto αξιωματική αντιπολίτευση.

Ευνοϊκή συγκυρία

Αφ’ ετέρου, διότι οι ευρωκάλπες και το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα αποτελέσουν το ορόσημο για τη μετέπειτα πορεία του κόμματος της Κεντροαριστεράς, το οποίο με φόντο τις εθνικές εκλογές του 2027 και σύμφωνα με τον πρόεδρό του στόχο έχει να καταφέρει να εξελιχθεί στον φορέα που θα ανταγωνιστεί τη Ν.Δ. για τη διακυβέρνηση του τόπου.

Πάντως, «ταβάνι» επισήμως δεν μπαίνει ούτε διευκρινίζεται ποιο συγκεκριμένο ποσοστό επιδιώκεται. Για τους μετριοπαθείς, το 17% θα παρέχει ικανοποίηση και για τους πλέον ενθουσιώδεις το 20% θα προσφέρεται για πανηγυρισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική συγκυρία με την οποία το ΠΑΣΟΚ οδεύει στη διαδικασία του καλοκαιριού φαντάζει ευνοϊκή, με βάση τις δημοσκοπήσεις, τον κατακερματισμό δυνάμεων και την καλπάζουσα φθορά στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα γεγονότα αυτά οπλίζουν την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη και τα στελέχη της με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση εν όψει της επικείμενης μάχης. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για την έκβαση των ευρωεκλογών», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ μόλις προχθές εμφανίστηκε βέβαιος ότι -αν και υψηλοί- οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ είναι επιτεύξιμοι.

«Ανοιξε ένας νέος πολιτικός κύκλος για μας. Ενα κόμμα, που οι πολιτικοί του αντίπαλοι θεωρούσαν ότι έκλεισε τον κύκλο του, επανέρχεται σύγχρονο, με νέα πολιτικά πρόσωπα, με σύγχρονες ιδέες, με αξιοπιστία, χαμηλούς τόνους και πολλή δουλειά στην κοινωνία», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας που δίνει είναι «για να είμαστε η αξιόπιστη και χρήσιμη αντιπολίτευση απέναντι στη Ν.Δ., που θα την επιβραβεύσει ο ελληνικός λαός».

Τα ευρήματα

Προέβη μάλιστα και σε ανάλυση επί των τελευταίων ευρημάτων των μετρήσεων, έτσι ώστε να αποδομήσει το επιχείρημα περί στασιμότητας που χρησιμοποιούν το Μαξίμου, η Κουμουνδούρου και ένα σημαντικό μέρος όσων έχουν δημόσιο βήμα. «Το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε 3,5 μονάδες στις εθνικές εκλογές, ύστερα από πέντε χρόνια και ανέβηκε άλλες 3,5 μονάδες σε πέντε μήνες», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και εξήγησε:

«Το λέω αυτό γιατί το να ξαναμπούμε στο πολιτικό προσκήνιο και να είναι το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα κάποιοι το θεωρούσαν όνειρο θερινής νυκτός. Δεν πέφτει, λοιπόν, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανεβαίνει και το ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι «και τον Μάιο του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταρρεύσει στις ευρωεκλογές από το 36% στο 24%, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ανέβει, έμεινε στα ίδια». Εχοντας εν πολλοίς ξεκαθαρίσει στρατηγική και στόχους, το επόμενο δύσκολο στάδιο για τους ιθύνοντες της Χαριλάου Τρικούπη είναι η επεξεργασία των βιογραφικών και το σκανάρισμα των ενδιαφερομένων να θέσουν υποψηφιότητα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ανέκαθεν τασσόταν υπέρ της εκλογής με σταυρό προτίμησης, τονίζει στους συνομιλητές του ότι τα 42 άτομα που θα μπουν στην ευρωλίστα (17 από κάθε φύλο με ποσόστωση 40%), για να μπορέσει να είναι ανταγωνιστική και θελκτική προς τους ψηφοφόρους, θα πρέπει να έχουν επαρκείς γνώσεις του διεθνούς γίνεσθαι και του τρόπου που λειτουργεί η Ε.Ε., να πιστεύουν και να μπορούν να υπηρετήσουν προς όφελος των Ελλήνων πολιτών το όραμα για μια Ευρώπη με λιγότερες ανισότητες, με ευημερία, ασφάλεια και περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τα κριτήρια των επιλογών θα κινηθούν με άξονα το λεγόμενο «μοντέλο Δούκα», με ανθρώπους που ασπάζονται τη σοσιαλδημοκρατική θεώρηση και συνδυάζουν το στοιχείο της ανανέωσης, της τεχνοκρατικής γνώσης και της συσπείρωσης ευρύτερων κοινωνικοπολιτικών ακροατηρίων.

Επί τούτου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε υποστηρίξει ότι «γνήσια ανανέωση σημαίνει πως τα νέα πρόσωπα που αναδεικνύουμε προέρχονται από τον προοδευτικό χώρο και δεν περιφέρουν από κόμμα σε κόμμα την “αριστεία” τους, έχουν σύγχρονο πολιτικό λόγο και σύγχρονη αντίληψη για την άσκηση εξουσίας».

Τα ονόματα

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ονόματα που έχουν ακουστεί ως πιθανά να εκτεθούν στην κρίση του λαού για ένα «εισιτήριο» πενταετούς εκπροσώπησης στο Ευρωκοινοβούλιο, αυτά είναι του νυν ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος θα ήθελε ακόμη μία θητεία, του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και στενού συνεργάτη του προέδρου, Ανδρέα Σπυρόπουλου, του αθλητικογράφου και υποψηφίου στο Ρέθυμνο στις εθνικές εκλογές Βασίλη Σκουντή, της δικηγόρου, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου και κοινοτικής υπαλλήλου στη Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ε.Ε. Ελένης Χρονοπούλου, καθώς και του μέλους της Κ.Ε. Κώστα Κατσανέβα, ο οποίος είναι γιος της Σοφίας Παπανδρέου και του αείμνηστου Θεόδωρου Κατσανέβα και εγγονός του Ανδρέα Παπανδρέου.

Αν και ουδείς εκ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει βλέψεις να μετακομίσει στο Βέλγιο, εν τούτοις αξίζει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. επαναφέρει το κώλυμα για τους βουλευτές, που εάν θέλουν να είναι υποψήφιοι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει προηγουμένως να παραιτηθούν από την ελληνική Βουλή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ψηφοδέλτιο ευρωεκλογών φτιάχνει ο Ανδρουλάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας