Τις προϋποθέσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα πρόσωπα που έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέλυσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι αυτό που θέλει ο λαός είναι στην
Αριστερά «να συζητήσουμε τα προβλήματά του, όχι πώς θα μοιράσουμε καρέκλες και ψηφοδέλτια».
Στη συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», και ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ετοιμάζεται να αποχωρήσει και η ομάδα των 6+6, ο Γιάνης Βαρουφάκης περιέγραψε αυτά τα ζητήματα, αναφερόμενος στην «προστασία της πρώτης κατοικίας, τη μείωση του ΦΠΑ, την κατάργηση της προκαταβολής φόρου και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το χτύπημα της ακρίβειας».
Τόνισε ότι είναι πολύ βιαστικό να μιλάμε για συνεργασίες. «Συνεργασία με ποιον; Με ποιες αρχές; Ακόμα δεν έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, να δούμε ποιοι είναι και τι λένε αυτοί οι άνθρωποι. Προς το παρόν βλέπουμε 1.000 κομμάτια, είναι δυνατόν να μιλάμε από την επόμενη μέρα για συνεργασίες;»
Και πρόσθεσε ότι εδώ και δύο εβδομάδες το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο 10 σημείων για τα μεγάλα θέματα που καίνε τους πολίτες. «Είμαστε διατεθειμένοι, είναι πολιτική επιταγή όλου του προοδευτικού κόσμου, να μιλήσουμε με όλους για αυτά. Αλλά πάντα πολιτικά, πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Είναι άλλο να πιεις έναν καφέ και άλλο να συζητάς για κοινή δράση και για συνεργασίες».
Και ενώ τόνισε ότι «δεν κρατάμε “μανιάτικα” από το 2015-16», ούτε «υπήρξε κίνηση από πλευράς Τσακαλώτου», μίλησε ξανά για τις προϋποθέσεις που θέτει το ΜέΡΑ25. «Θα καταργήσουμε την προκαταβολή φόρου του Τσακαλώτου, το χρηματιστήριο που επιτρέπει στους ολιγάρχες να βγάζουν δισεκατομμύρια στο εξωτερικό, ξεζουμίζοντας τον λαό; Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με όλους, αλλά πολιτικά».
Όσον αφορά το «μαξιλάρι» των 37 δισ. για το οποίο προκλήθηκε σφοδρή σύγκρουση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Γιάνης Βαρουφάκης το χαρακτήρισε «απόλυτη ανοησία», εξηγώντας ότι «είναι σαν να αφήνεις ένα μεγάλο χρέος με ένα χαρτζιλίκι στον κουμπαρά. Στο θέμα των τραπεζών έδωσε 64 δισεκατομμύρια στις τράπεζες και πήρε 3, ποια άλλη χώρα το έκανε αυτό;».
Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έθεσε ένα όρο. Είπε ότι θεωρεί πως «θα ήταν καλύτερος πρόεδρος της ΝΔ αντί του ΣΥΡΙΖΑ. Αν μου αποδείξει ότι είμαι λάθος, τότε θα μπορούσα να μιλήσω μαζί του».
Και αφήνοντας αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα, σε σχόλιό του για το «φαινόμενο Κασσελάκη, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως για την κατάληξη που πήραν τα πράγματα φταίει η προηγούμενη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν αλλάζεις το καταστατικό του κόμματος και ανοίγεις τη διαδικασία να ψηφίζει ο καθένας που δεν έχει ακούσει τίποτα για το κόμμα με δύο ευρώ, τότε πας στην αποπολιτικοποίηση του κόμματος».
Η θέση αυτή του Γιάνη Βαρουφάκη απέχει σε κάποιο βαθμό από την αρχική αντίδραση του ΜέΡΑ25 στο «άνοιγμα» του Δημήτρη Βίτσα, που είχε πει ότι οι αποχωρήσαντες με την Ομπρέλα, στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου φορέα, θα μπορούσαν να συνομιλήσουν με το ΜέΡΑ25.
«Το ότι κάποιοι συνειδητοποίησαν πολιτικά αδιέξοδα και αποχωρούν σήμερα από τα μνημονιακά κόμματα, επιχειρώντας να συγκρατήσουν δυνάμεις, δεν τους δίνει το δικαίωμα να εμπλέκουν το ΜέΡΑ25 στη συζήτηση. Έχουμε αποδείξει ότι εμείς τη συζήτηση για την Αριστερά την κάνουμε με πολιτικούς όρους και όχι εργαλειακά», τόνιζε τότε το ΜέΡΑ25.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας