Σε διαρκή κίνηση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας μετά από την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει εδώ και καιρό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το μπαράζ αποχωρήσεων, αλλά και τη «ρουκέτα» Κασσελάκη για τα 37 δισ..
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρώην πρωθυπουργός προχώρησε τις τελευταίες ημέρες σε σειρά συναντήσεων με τελευταία τα σημερινά ραντεβού που είχε με τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Διονύση Τεμπονέρα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να προχωρήσει στις παρεμβάσεις αυτές με στόχο την κατεύθυνση της ενότητας, καθώς η διάσπαση δεν αποφεύχθηκε, ενώ μετά και από την εκρηκτική διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής οι τάσεις φυγής εντός του κόμματος δεν σταματούν.
Η πλευρά Αχτσιόγλου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται επτά βουλευτές, φαίνεται να προσανατολίζεται προς αποχώρηση άμεσα, με τις εξελίξεις να σηματοδοντούνται γιαν αυτό το Σαββατοκύριακο. Μια τέτοια κατάληξη θα φέρει περαιτέρω μείωση κοινοβουλευτικής δύναμης για τον ΣΥΡΙΖΑ (και με πρόεδρο που δεν μετέχει στις διεργασίες της Βουλής) και ενέχει ακόμη και τον κίνδυνο να βρεθεί τρίτο κόμμα σε δύναμη.
Οι προσπάθειες να μαζευτεί η κατάσταση φαίνεται να έχουν έναν χρονικό ορίζοντα μέχρι το συνέδριο του κόμματος, ενδεχομένως και έως τις ευρωεκλογές, όμως οι αποχωρήσεις συνεχίζονται, η ένταση παραμένει, ενώ και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν πτωτική πορεία.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι θα γίνει μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μέχρι το συνέδριο, ίσως και μέχρι τις ευρωεκλογές, όμως η κατάσταση δείχνει να παραμένει διαλυτική.
Η συνάντηση με Κασσελάκη με αιχμές για καταστατικό και λειτουργία
Αναμφίβολα το πιο σημαντικό από τα ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα ήταν εκείνο με τον διάδοχό του στην προεδρία, Στέφανο Κασσελάκη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει σεβαστή η λειτουργία των οργάνων του κόμματος, αλλά και το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τις πηγές κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην πρόεδρος πόσο σημαντική είναι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και η άσκηση αξιόπιστης αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, εν όψει και των επικείμενων ευρωεκλογών.
Φέρεται, μάλιστα, να είπε ότι η ενότητα μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος, τα οποία πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση.
Στη συνάντηση, από την πλευρά Κασσελάκη αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι τείνει σταθερά «χείρα φιλίας» προς την πλευρά Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι η πρώην υπουργός απουσίαζε -πάντως δικαιολογημένα- από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, «όπως κάθε φορά», καθώς «ο νυν και ο πρώην πρόεδρος επικοινωνούν τακτικά» και πως «η συζήτηση ήταν εφ' όλης της ύλης με επικέντρωση στην ανάγκη για την ενότητα στο κόμμα».
Το ραντεβού με Σακελλαρίδη
Να σημειωθεί πάντως ότι μετά τη συνάντηση με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη το βράδυ της Τρίτης, που πυροδότησε τις φήμες περί παρέμβασης, πηγές κοντά στον Αλέξη Τσίπρα υποστήριζαν ότι «ο πρώην πρωθυπουργός συναντά κατά καιρούς φίλους και πρώην συνεργάτες. Τι πιο φυσιολογικό. Ας μη τα συνδέουμε όλα με την πολιτική επικαιρότητα». Ο Αλέξης Τσίπρας, από την αρχή της εκλογικής διαδικασίας για τη διαδοχή του δεχόταν πιέσεις να πάρει θέση, αλλά δεν το είχε κάνει.
Δύο συνεντεύξεις με ξεχωριστό ενδιαφέρον
Μέσα σε αυτό το κλίμα με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα δύο τηλεοπτικές παρεμβάσεις. Η μια είναι η εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ στο «Ενώπιος Ενωπίο» και τον ΑΝΤ1 αργά σήμερα το βράδυ.
Η δεύτερη είναι η συνέντευξη του Πέτρου Κόκκαλη στην ΕΡΤ, καθώς ο ευρωβουλευτής έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει ακόμη πιο δυναμικά σε πολιτικές κινήσεις, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε αποχωρήσει από την εκρηκτική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Πρόσφατα, άλλωστε, σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» δήλωνε «Από το 2019 που συμμετείχα στην Προοδευτική Συμμαχία με την πολιτική κίνηση «Κόσμος», αυτό που προσπαθώ να κάνω κι εγώ με όλο το δυναμικό της Κίνησης είναι να δώσουμε την πολιτική διάσταση της κλιματικής δράσης η οποία, ενώ είναι προφανής στις άλλες χώρες της Ευρώπης και σε πολλές χώρες του κόσμου, δεν είναι τόσο προφανής στην Ελλάδα. Και αυτή είναι μια συζήτηση την οποία ο κόσμος της Αριστεράς φαίνεται ότι είναι πολύ ώριμος να την ακούσει. Δηλαδή, να ακούσει ότι η κλιματική κρίση δεν είναι επιφαινόμενο της οικονομίας αλλά κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Νομίζω ότι όποιος δεν το είχε καταλάβει το κατάλαβε αυτό το καλοκαίρι. Κι αυτό θέλω να συνεχίσω να κάνω. Γιατί αυτός είναι ο λόγος που με κάνει να ασχολούμαι με την πολιτική» [βλ. «Η χώρα χρειάζεται σύγχρονη πράσινη πολιτική»].
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας