• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 22.2°C
  4 BF
  56%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 14.4°C / 21.7°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  92%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 21.7°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 11.1°C / 21.0°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 21.1°C
  1 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.2°C
  4 BF
  43%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.9°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  4 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.0°C / 22.2°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  46%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  45%
Τα είπε έξω για να τ' ακούσουν εδώ

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, γεν. γραμματέα του Podemos και κάτω στο βήμα του συνεδρίου του (κάτω αριστερά). Κάτω: στο συνέδριο του Transform στη Φλωρεντία

Τα είπε έξω για να τ' ακούσουν εδώ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι δύο ομιλίες του Αλ. Τσίπρα, το Σάββατο στο ιδρυτικό συνέδριο του ισπανικού κόμματος Podemos και η χθεσινή στη Φλωρεντία, στο συνέδριο του Transform Europe με θέμα «Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», ουσιαστικά έθεσαν το μείζον θέμα των συμμαχιών και πώς αυτό το αντιλαμβάνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Απευθυνόμενος σε δύο διαφορετικά ακροατήρια, επέλεξε στο συνέδριο του Podemos να εμφανιστεί, όπως εξάλλου ταίριαζε, περισσότερο κινηματικός και οραματιστής μιας νέας Ευρώπης, εκείνης των «λαών του Νότου» και να συνταχθεί «με τις δυνάμεις της ελπίδας και της ανατροπής στην Ελλάδα και την Ισπανία». Ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «εμείς στην Ελλάδα είμαστε ένα βήμα πριν από την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης με τον λαό για τον λαό, αύριο έρχεται η δική σας σειρά, τα χρόνια που έρχονται ο Νότος θα ξαναγράψει την ιστορία της Ευρώπης».

Στη Φλωρεντία, όπου οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και των αποχρώσεών της είχαν «το πάνω χέρι», ο Αλ. Τσίπρας άσκησε μια ολοκληρωμένη κριτική επισημαίνοντας: «Οσο η σημερινή ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία παραμένει θεατής στο δικό της στρατηγικό και θα έλεγα και ιστορικό αδιέξοδο, όσο εξακολουθεί να απαντά στις σημερινές προκλήσεις με τα συντηρητικά αντανακλαστικά της δεκαετίας του '90, τόσο θα χάνει τον βηματισμό της με την Ιστορία».

Πρόσθεσε με νόημα ότι «η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία για να υπάρξει θα πρέπει να αλλάξει, διαφορετικά θα μετατραπεί σε μικρή, συμπληρωματική δύναμη της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, ακριβώς όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου». Επιφυλάσσοντας ένα καυστικό σχόλιο για τον Ευάγγ. Βενιζέλο: «Η ιστορική και πολιτική απαξίωση του οποίου μόνον ως παράδειγμα προς αποφυγή θα πρέπει να χρησιμεύσει στους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφ' ενός μεν περιέγραψε ένα ευρωπαϊκό κινηματικό μέτωπο και αφ' ετέρου έθεσε προ των ευθυνών της την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, για την οποία επισήμανε ότι «η νέα ριζοσπαστική Αριστερά μετατρέπεται σε εμβρυουλκό της κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής, ελπίζοντας ότι θα ωθήσει και τη σοσιαλδημοκρατία σε απεγκλωβισμό από τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση».

Ουσιαστικά ο Αλ. Τσίπρας, απευθυνόμενος σε ευρωπαϊκό ακροατήριο, «έδειχνε» περισσότερο στο εσωτερικό της Ελλάδας και την ανάγκη συγκρότησης ενός ευρύτατου πολιτικού χώρου, ο οποίος θα διατηρεί τα κινηματικά χαρακτηριστικά του και ταυτόχρονα θα μπορεί να υποδεχθεί μια «ριζοσπαστική ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», η οποία θα έχει ανακτήσει τα πλέον προοδευτικά και ριζοσπαστικά της στοιχεία. Ευθεία πρόσκληση στους εγχώριους σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι εναγκαλίζονται ασφυκτικά τον εγχώριου τύπου νεοφιλελευθερισμό, υπερασπιζόμενοι την ιδεολογία της λιτότητας και της στασιμότητας.

Μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Ταυτόχρονα έστειλε και μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του και κυρίως σε όσους βλέπουν αρνητικά τη συνεργασία με πρόσωπα και κινήσεις από τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας απαιτώντας περίπου «καθαρό... πολιτικό μητρώο».

Καθόλου λοιπόν τυχαία η αναφορά αυτή, θα μπορούσε να εκληφθεί ως συνέχεια της τοποθέτησής του στην κοινοβουλευτική ομάδα περί «ασταθών και ταλαντευόμενων συμμάχων», η οποία πυροδότησε και τη... δημοφιλή συζήτηση περί συγκρότησης των ψηφοδελτίων.

«Ακαιρη και υποβολιμαία» χαρακτηρίστηκε από αρκετά στελέχη του κόμματος, κυρίως για τον χρόνο που άνοιξε το θέμα αλλά και την ονοματολογία, που οι πλέον καχύποπτοι δεν δίστασαν να στρέψουν προς τον χώρο των εκ των σοσιαλιστών προερχόμενων.

Η δήλωση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Ν. Βούτση («Στο Κόκκινο») ότι «δεν πρέπει να γίνουμε ένας περίκλειστος χώρος, να κλείσουμε πόρτες - παράθυρα, να μην μπει κανείς από το "παλιό" πολιτικό προσωπικό» δείχνει τον δρόμο που θα ακολουθηθεί πάντα υπό την αίρεση που εξέφρασε ο ίδιος: «Απαιτείται μια λεπτή ισορροπία, να έχουν το στοιχείο της ανιδιοτέλειας, της έξωθεν καλής κοινωνικής μαρτυρίας, της ειλικρινούς αλλαγής σε σχέση με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν». Επισημαίνοντας με νόημα προς πάσα κατεύθυνση πως «και αυτό κατά περίπτωση, δεν μπορεί να έχουμε έναν γενικό φετφά».

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, στην οποία επισημαίνεται ότι «πέρα από την αχαλίνωτη φαντασία και την αμφιβόλου εγκυρότητος πηγή των δημοσιευμάτων, ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα». Προς το παρόν το μόνο βέβαιο είναι ότι οι όποιες διερευνητικές συζητήσεις περιορίζονται στις οργανώσεις του κόμματος, αφού η διαδικασία έστω της όποιας προεπιλογής δεν έχει οριστικά καθοριστεί.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τέσσερις τομείς για μια προοδευτική Ευρώπη
Την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μετώπου από τα αριστερά της αριστεράς μέχρι το προοδευτικό κέντρο, το οποίο θα προωθήσει γενναίες ευρωπαϊκές προοδευτικές πολιτικές και λύσεις, υπογράμμισε ο πρόεδρος του...
Τέσσερις τομείς για μια προοδευτική Ευρώπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξελίσσεται ο Τσίπρας σε Σοσιαλδημοκράτη;
Μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε χθες για τρίτη φορά σε διάστημα λίγων μηνών σε συνάντηση των ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών. Κάποιοι...
Εξελίσσεται ο Τσίπρας σε Σοσιαλδημοκράτη;
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Ονειρα αριστερής νυκτός
Το νέο «αφήγημα» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη δραματική συνθηκολόγηση της 12ης Ιουλίου, είναι πως ο εξάμηνος αγώνας του ενάντια στον κατεστημένο ευρωπαϊκό ολοκληρωτισμό κατέληξε μεν σε βαριά ήττα, αλλά...
Ονειρα αριστερής νυκτός
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο Τσίπρας θα δουλέψει για να προστατέψει τα λαϊκά στρώματα»
Στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», ο Αρτούρο Σκότο, εκπρόσωπος του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία στην ιταλική Βουλή, δηλώνει βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ασθενέστερων...
«Ο Τσίπρας θα δουλέψει για να προστατέψει τα λαϊκά στρώματα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Αλ. Τσίπρας στα χνάρια του Μπρούνο Κράισκι
Για πολλούς αναλυτές, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην πραγμάτωση εκείνων που είχε ήδη πετύχει στο αποκορύφωμα της διακυβέρνησης των Αυστριακών Σοσιαλιστών το εργατικό κίνημα, προς τα τέλη της δεκαετίας...
Ο Αλ. Τσίπρας στα χνάρια του Μπρούνο Κράισκι
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Πλατιά εκλογική συμμαχία σε ισχυρές προγραμματικές βάσεις
«Η εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αρχή για την ανασυγκρότηση της χώρας και την κοινωνική συνοχή. Μια εθνική προσπάθεια, που θα έχει διεθνή αντίκτυπο, αφού η ιστορική μας ευθύνη είναι να ανοίξουμε τον...
Τσίπρας: Πλατιά εκλογική συμμαχία σε ισχυρές προγραμματικές βάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας