Ξεκινά η νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά την εμφατική νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικής εκλογές. Ο νέος πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνάντηθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ξεκινώντας έναν πολιτικό μαραθώνιο που δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Οι πρώτες ώρες στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τον φέρνουν καβάλα στο άλογο έχοντας λάβει στο β’ γύρο των εκλογών 70.810 ψήφους και ποσοστό 56,04% με ελάχιστα τμήματα να μην έχουν ενσωματωθεί. Η Έφη Αχτσιόγλου έλαβε 55.546 ψήφους και ποσοστό 43,96%.
Η εκλογή του σχολιάστηκε στα διεθνή MME και σχεδόν μονοπωλεί τα ελληνικά ενώ -όπως είναι φυσιολογικό- παραμένουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα που σιγά-σιγά θα πρέπει να κλείνουν ώστε το κόμμα να αποκτήσει ξεκάθαρη ταυτότητα. Η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο Κοινοβούλιο υπό τα νέα δεδομένα, οι αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και ο μεγάλος στόχος για δυναμική επιστροφή του κόμματος στις ευρωεκλογές είναι μερικά από αυτά ενώ ακολουθούν και οι αποφάσεις για το Συνέδριο του κόμματος.
Οι πρώτες «μπηχτές»
Το βράδυ της Κυριακής τα μηνύματα για ενότητα στο κόμμα κυριάρχησαν δεν συνέβη όμως το ίδιο και τη Δευτέρα αφού η εποχή Κασσελάκη άρχισε να αμφισβητείται ανοιχτά χωρίς όμως μεγάλη ένταση.
Ο Στέφανος Τζουμάκας, ένας εκ των διεκδικητών της προεδρίας, που ήρθε πέμπτος στην εσωκομματική διαδικασία, σχολίασε πως «θα δούμε αν η εκλογή Κασσελάκη αποτελεί μία ακόμη φάρσα στην πολιτική Ιστορία» και εκτίμησε πως «μετά την αποχώρηση του Τσίπρα δημιουργήθηκε μία κρίση ηγεσίας στον χώρο και μία κρίση πολιτικής (...)».
Αναγνώρισε μεν τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη λέγοντας (ΣΚΑΪ) όμως «θα δούμε αν μπορεί να ηγηθεί» και άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο να αποχωρήσει από το κόμμα. «Το αν θα μείνω στο κόμμα θα κριθεί από την πορεία της πολιτικής που θα έχει ο χώρος αυτός. Με αυτήν την πολιτική δεν νομίζω να μπορεί να μείνει ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ».
Με ποικίλους τρόπους σχολιάστηκε η χθεσινή τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ενώ το μήνυμα της Έφης Αχτσιόγλου ήταν ξεκάθαρο και μακριά από τα σενάρια διάσπασης.
Με κριτική διάθεση για τη νέα ηγεσία του κόμματος εμφανίσθηκε και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου. Αναφερθείς στην επόμενη ημέρα είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε όπως τον ξέραμε ως αριστερό κόμμα. «Έχουμε ένα καινούργιο κόμμα, αλλά είναι ένα καινούργιο κόμμα» σημείωσε (OPEN) και πρόσθεσε πως πρέπει να δούμε αν θα είναι ένα άλμα προς τα εμπρός ή άλμα προς το κενό.
«Αλλάζει το σκηνικό»
Για μια καινούργια μέρα από σήμερα με «με δουλειά, με προοπτική και με την πεποίθηση ότι θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον να αγκαλιαστεί από την κοινωνία ξανά» μίλησε ο βουλευτής επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης που τάχθηκε από νωρίς στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη.
«Αλλάζει το σκηνικό» σημείωσε (ΣΚΑΪ) ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ που εμφανίσθηκε δικαιωμένος μετά το εκλογικό αποτέελεσμα της Κυριακής.
Ο Ε. Αποστολάκης κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος δεν συνεχάρη τον Στέφανο Κασσελάκη για τη νίκη του, σημείωσε:
«Μετά από μια αντιπαράθεση, έστω και μέσα στο ίδιο κόμμα, είναι κάπως φυσιολογικό να υπάρχουν πικρίες και είναι δύσκολο κάποιος να ξεπεράσει τον εαυτό του και να δείξει λίγη μεγαλοσύνη και να συνειδητοποιήσει ότι για το καλό της παράταξης και το καλό της χώρας, καλό θα είναι μετά την αναμέτρηση να δεχτούν όλοι ότι αυτός είναι ο αρχηγός. […] Αν αυτό δεν γίνει, το εγχείρημα δεν θα πετύχει».
Ο Κασσελάκης το ΠΑΣΟΚ και το Μαξίμου
Στον «αστερισμό Κασσελάκη», την εκτίμηση ότι «αυτός που πρέπει να ανησυχεί περισσότερο» είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε το πρωί της Δευτέρας ο εκλογικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης. Όπως εξήγησε «υπάρχει ένα κενό που έχει αφήσει το ΠΑΣΟΚ, ένα μέρος των ψηφοφόρων του θα τους πάρει από το ΠΑΣΟΚ».
Η πρώτη αντίδραση από την κυβέρνηση για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήρθε μέσω διαρροών από το Μαξίμου, ενώ αναμένεται το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «δεν σχολιάζουν τις εσωτερικές διαδικασίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευση», σημειώνοντας ότι «πρόκειται για δημοκρατική διαδικασία που ανέδειξε τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ».
Ωστόσο, στο γνωστό κλίμα της κυβερνητικής γραμμής, που βλέπει «τοξικότητα» σε κάθε κριτική που δέχεται, οι πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι «ο τόπος χρειάζεται μία εποικοδομητική αξιωματική αντιπολίτευση που φυσικά θα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, χωρίς όμως τοξικό λόγο, όπως είχε επισημάνει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όταν είχε ερωτηθεί σχετικά στη ΔΕΘ».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας